duminică, ianuarie 20, 2008

Alianţa energetică dintre Bulgaria şi Rusia loveşte din plin România

Alianţa energetică dintre Bulgaria şi Rusia loveşte din plin România

Înţelegerile de ieri din domeniul energetic, de la Sofia, dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi autorităţile bulgare, adică acordul pentru construcţia gazoductului South Stream şi contractul de construcţie a centralei nucleare de la Belene, vor avea repercusiuni serioase asupra sectorului energetic autohton în următorii ani. În primul rând, energia produsă în Bulgaria va invada statele din Balcani, unde există un mare deficit, îngreunând astfel posibilităţile României de a se impune aici, şi în al doilea rând, vecinii de la sud de Dunăre vor beneficia de o investiţie extrem de importantă în transportul de gaze naturale, pe care ţara noastră încă nu ştie foarte sigur dacă o va avea, fiind vorba aici de proiectul Nabucco.

Belene surclasează Cernavodă

După ce Uniunea Europeană a impus Sofiei să închidă 4 din cele 6 reactoare de la centrala nucleară de la Kozlodui din cauza securităţii scăzute, nivelul exportului vecinilor de la sud de Dunăre a scăzut drastic. Până atunci Bulgaria era cel mai mare exportator de electricitate din Balcani, deţinând jumătate din piaţă. România, cu o cotă de 25%, a profitat de deriva vecinilor şi a început să vândă mai mult în regiune. Însă, avântul ţării noastre va fi stopat în momentul intrării în funcţiune a centralei de la Belene.

Iniţial complexul a fost prevăzut pentru o capacitate de 2.000 de MW, dar ruşii au ridicat potul susţinând că sunt gata să acorde bulgarilor un credit de 3,8 miliarde de euro pentru dublarea acestei capacităţi. Proiectul Belene se află la mare concurenţă cu cel românesc de la Cernavodă, în speţă reactoarele 3 şi 4. Bulgarii spun că vor termina investiţia în 2013 iar oficialii români dau ca terminat proiectul de la Cernavodă un an mai târziu. La nivel de capacitate nucleară, bulgarii vor sta mult mai bine în 2014, 4.000 MW faţă de 2.800 MW. În cazul în care nu se vor închide şi ultimele reactoare de la Kozlodui, bulgarii ajung la cota de 5.000 MW.

“Pentru industria energetică din România Bulgaria va fi un concurent foarte serios. Este posibil ca aceste noi proiecte ale bulgarilor să amâne investiţiile pe care mai multe companii le-au anunţat în România”, a declarat expertul independent Jean Constantinescu. Printre aceste societăţi se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, care este controlat de un magnat rus, Vitali Matsitski, sau de italienii de la Enel care au spus la un moment dat că vor ridica o centrală termoelectrică la Galaţi. În prezent Alro consumă 7% din toată electricitatea produsă în România, iar Enel va fi numărul unul pe piaţa autohtonă a distribuţiei de energie electrică după ce va intra şi în posesia Electrica Muntenia Sud. Pentru aceşti mari clienţi, curentul ieftin produs de Belene va fi o sursă ideală.

Transport restricţionat

România va mai întâmpina o piedică pentru a se impune în Balcani. Este vorba despre capacitatea de transport a electricităţii. “Noi exportăm numai în sud iar reţelele sunt foarte aglomerate. Odată cu intrarea în funcţiune a centralei de la Belene aceste reţele vor deveni şi mai aglomerate şi s-ar putea să nu mai putem transporta curent”, a spus Jean Constantinescu. O alternativă ar putea fi cablul submarin pe care Transelectrica vrea să-l construiască între Constanţa şi Turcia. Dar din lipsă de fonduri, proiectul nu avansează.

Cu Belene funcţionând la capacitate maximă, România poate conta regional doar pe anumită direcţie. Este vorba de posibilitatea de a acoperi consumul de energie din vârfurile de sarcină. “Belene este o centrală rigidă, ea nu se poate modula după consum. În caz de vârf de sarcină este nevoie de capacităţi care pot intra imediat în funcţiune. Aceste sunt cele hidro iar noi avem cea mai mare flotă de hidrocentrale din regiune. Putem să exportăm astfel de servicii de sistem”, a mai declarat Constantinescu.

South Stream loveşte în Nabucco

Cât priveşte proiectul South Stream, adică gazoductul care vine din Rusia şi trece Marea Neagră până în Bulgaria şi apoi mai departe în Italia, fie prin România şi Ungaria, fie prin Marea Adriatică, acesta e un proiect care loveşte din plin mult trâmbiţatul Nabucco, susţinut de UE şi în care autorităţile române îşi spun mari speranţe. South Stream este creaţia gigantului rus Gazprom şi a italienilor de la Eni, investiţia totală fiind de 10 miliarde de euro. Bulgarii vor participa cu 1,4 miliarde de euro la acest proiect. La o astfel de investiţie este greu de crezut că Sofia va mai fi dispusă să bage bani şi în Nabucco, gazoductul care vine din Azerbaidjan, traversează Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria şi se opreşte în Austria.

from gandul

Niciun comentariu: