duminică, ianuarie 20, 2008

Costumul bărbătesc de 15 lire sterline, testat pe Savile Row


Cât de bun este un costum care costă mai puţin de un milion în lei vechi?
Croitorii britanici susţin că „se putea şi mai rău, şi mai scump”

Un jurnalist britanic de la publicaţia The Telegraph a avut curiozitatea să se aventureze, îmbrăcat cu cel mai ieftin costum de haine (lansat de curând de lanţul de magazine Asda), pe Savile Row, „templul” croitoriei britanice pentru bărbaţi. Robert Colvile a fost uimit că Asda a găsit potrivit să lanseze cu mare tam-tam costumul bărbătesc de 15 lire sterline (aproximativ 74 de lei noi) şi a vrut să vadă „pe viu” cât de bună este cea mai ieftină piesă de vestimentaţie pe care a cumpărat-o vreodată. De fapt, cravata pe care a asortat-o la costumul de 15 lire a costat mai mult. La fel şi pantofii, cămaşa şi butonii de la cămaşă. Cum a ajuns ca un costum de haine să coste 15 lire? Probabil datorită miracolului globalizării: forţă de muncă ieftină în China şi Bangladesh, materiale cumpărate en gros, şi o lansare pe piaţă la preţuri de dumping şi în cantităţi uriaşe.

Tendinţă în moda pentru bărbaţi

De fapt, tendinţa de a introduce în magazine costume bărbăteşti la preţuri tot mai mici a început din urmă cu câţiva ani, când Sainsbury's a revoluţionat piaţa, oferind un costum, o cămaşă şi o cravată, la pachet, pentru 71 de lire sterline. Au urmat Primark, cu un costum în dungi la preţul de 35 de lire, apoi Asda, care a luat-o înaintea competiţiei cu un costum de 19 lire. Câteva luni mai târziu, a lansat costumul de 15 lire. „Seamănă cu costumele Dolce & Gabbana din reclame”. Şi care este şmecheria? Şmecheria, după cum a descoperit jurnalisul de la Telegraph, este materialul. Sută la sută poliester. Acesta a fost principalul motiv pentru care costumul a putut fi produs atât de ieftin. Poate fi spălat la maşină, are un luciu dubios, iar unii avertizează să nu fie purtat în apropierea unei flăcări.

Profesioniştii îl întorc pe toate părţile

În ceea ce priveşte părerea „profesioniştilor”, faimoşii croitori de pe strada Saville Row, aceştia au apreciat mai întâi faptul că numărul nasturilor de pe mânecă este cel corect: patru, nu trei. La croitoria Dege & Skinner, unde un costum la comandă ajunge şi la 2.500 de lire sterline, costumul de 15 lire este apreciat pentru felul în care „cade”. Specialiştii susţin că este „un costum pentru cei care nu poartă costum”. Adică e bun pentru cei care au nevoie de el doar o dată, şi, preferabil, nu într-o climă caldă, unde s-ar coace instataneu în interiorul costumului. Un gentleman conchide însă: „Nu mi-aş lustrui nici maşina cu el”. O a doua opinie, la Harvie & Hudson, relevă faptul că britanicii apreciază „preţul mic, comparativ cu calitatea”. „Nu e nimic în neregulă cu el. Desigur, e poliester”, spune un croitor, adăugând, în stilul tipic britanic „am văzut mai rău la preţuri de zece ori mai mari”. (A.I.)

from gandul

Niciun comentariu: