miercuri, ianuarie 23, 2008

Moldova / Am trăit să o vedem şi pe asta: Un român îi cere azil politic lui Voronin!

Jurnalul National
Mihai Contiu
23/01/2008 de Ovidiu Ciutescu

Criza dintre România şi Moldova se adânceşte pe zi ce trece. Atacurile lansate constant de preşedintele Vladimir Voronin au fost înlocuite în ultimul timp cu metode directe, venite chiar din partea unor cetăţeni români. Astfel, ziaristul Mihai Conţiu de la cotidianul Moldova Suveranã, care susţine cã a activat timp de opt ani ca agent al Serviciului român de Informaţii Externe, îi cere azil politic preşedintelui moldovean, într-un articol publicat miercuri în ediţia online a ziarului.

DEMASAREA FASITĂŢII. Conţiu, care s-a mai declarat şi în trecut agent al serviciilor române de informaţii, susţine cã nu a acţionat împotriva intereselor Republicii Moldova, nu a comis fapte penale "faţã de legislaţia naţionalã a Moldovei şi nici a României", nu a "subordonat propriilor interese" nici o instituţie moldoveneascã, preferând "sã se descurce cu onorariile" SIE şi, "o scurtã perioadã de timp şi cu retribuţii suplimentare din partea Serviciului Român de Informaţii". El afirmã cã domeniul sãu de activitate viza criminalitatea organizatã, nu numai în spaţiul moldovenesc, ci şi în alte ţãri, precum şi "sectoare mediatice, culturale sau de învãţãmânt care au beneficiat de bani româneşti, au deturnat diverse sume sau ajutoare din România". Conţiu susţine cã în luna noiembrie a primit un "plic-şantaj-ameninţare voalatã", care conţinea fotocopii ale unor "hârtii care nu puteau proveni decât din arhiva SIE sau din anumite seifuri în care acestea au fost depozitate pentru astfel de scopuri". Declarând cã nu poate fi "incriminat ca trãdãtor al României, ci o victimã", el afirmã cã, dupã ce a publicat în ziar informaţii despre activitatea sa de agent, "intimidãrile (...) au continuat şi continuã sã curgã sub diverse forme". Conţiu afirmã cã, din aceste motive, este nevoit ca, pentru protecţia sa oficialã şi legalã, sã solicite azil politic în Republica Moldova. El adaugã cã nu cere "nici un privilegiu de la statul R.Moldova", dispunând de un loc de muncã şi posibilitãţi de a se întreţine. Mihai Conţiu a publicat, în Moldova Suveranã, o serie de articole în care s-a declarat agent al serviciilor româneşti de informaţii, lansând atacuri dure la adresa României.

Spovedania lui Conţiu:

Domnule Presedinte,

Subsemnatul, Mihai CONTIU, jurnalist, angajat pe termen nelimitat al cotidianului national „Moldova Suverana”, cetatean roman, rezident in Republica Moldova, va rog, in virtutea prerogativelor de care dispuneti ca sef al statului, dar si ca urmare a motivatiilor pe care le voi expune, sa-mi aprobati acordarea de azil politic in R. Moldova.

Domnule presedinte, ma aflu in R. Moldova de peste zece ani, perioada in care, excluzind ultimii circa doi ani, am activat ca agent al Serviciului de Informatii Externe al Romaniei. In toata aceasta perioada nu am actionat impotriva intereselor statului R. Moldova, nu am savirsit nici o fapta reprobabila de natura sa ma implice penal fata de legislatia nationala a Moldovei si nici a Romaniei, nu am fost angajatul nici unei institutii moldovenesti spre a o subordona propriilor interese in calitate de agent de informatii, aceasta intrucit am preferat sa ma descurc cu onorariile Serviciului de Informatii Externe al Romaniei, iar o scurta perioada de timp si cu retributii suplimentare din partea Serviciului Roman de Informatii. Domeniul meu de activitate viza criminalitatea organizata, iar aceasta nu cuprindea doar spatiul moldovenesc, ci si teritorii ale altor tari, precum si anumite sectoare mediatice, culturale sau de invatamint care au beneficiat de bani romanesti, au deturnat diverse sume sau ajutoare din Romania etc. Am evaluat anumite necesitati sociale si sau inutilitatea acordarii unor beneficii financiare pentru unele cercuri pro-romanesti profitoare din Moldova. Am facut, ocazional, prognoze social-politice.

Domnule presedinte, in urma cu circa 2-3 ani, un birou/serviciu al Serviciului de Informatii Externe al Romaniei, cel care se ocupa de informatiile externe de la linia ambasadelor, m-a preluat spre a activa in Moldova exclusiv pe linia crimei organizate, ulterior cerindu-mi sa activez in zonele sensibile ale politicii de stat a R. Moldova, fapt care a produs trecerea mea pe linie moarta. Ulterior, am inceput sa activez exclusiv in calitate de jurnalist, iar articolele mele publicate in „Moldova Suverana”, care oglindeau in mare masura suma informatiilor furnizate de mine despre R. Moldova serviciului/biroului anterior celui de la linie, au inceput sa-i deranjeze pe cei de la linia Ambasadei romane de la Chisinau si pe cei de la Bucuresti.

In ziua de 13.XI.2007 am primit pe adresa mea de la Chisinau un plic-santaj-amenintare voalata. Acest plic continea fotocopiile unor ciorne scrise de mina de catre subsemnatul, hirtii care nu puteau proveni decit din arhiva Serviciului de Informatii Externe al Romaniei sau din anumite seifuri in care acestea au fost depozitate pentru astfel de scopuri, desi practica i-ar fi obligat pe detinatori sa le distruga. Aceste fotocopii au fost insotite de un text scris de mina unui roman, iar continutul este urmatorul: „Stimate domn Contiu, recunoasteti acest scris? Salutari si, daca este cazul, pot afla si altii – dar cu mult mai multe amanunte!” Prin aceasta s-a urmarit intimidarea si santajarea mea cu divulgarea activitatii mele de fost agent, scopul romanilor fiind acela de a ma determina sa renunt la publicistica din „Moldova Suverana” si sa plec, din teama, definitiv in Romania. Refuzind sa accept ca pot fi astfel santajat, am preferat sa dau totul publicitatii in ziar, iar acest lucru a debutat incepind cu data de 16.XI.2007.

In situatia data, cunoscindu-mi foarte bine fosta activitate, afirm sub juramint ca nu pot fi incriminat ca tradator al Romaniei, ci o victima, dar nici adversar culpabil al R. Moldova.

Intimidarile la adresa mea au continuat si continua sa curga sub diverse forme. Nu mi se va putea ierta faptul ca am preferat sa fiu un amic al Chisinaului, si nu un adversar. Acest lucru are si puternice conotatii politice, Bucurestiul politic si oficial facind suficiente demonstratii ca este un adversar politic al R. Moldova.

Romania, totusi, este membra NATO si UE, dar, in pofida acestor apartenente, intreprinde, prin unele influente din serviciile secrete, actiuni politice de inspiratie nationalist-ceausiste, iar eu, cetateanul acestei tari, sunt nevoit, pentru propria-mi protectie oficiala si legala in astfel de situatii, sa va solicit acordarea de azil politic. Solicit acest lucru si pentru ca, dincolo de cele expuse, o parte a presei din Romania, destui cititori de-ai mei din aceasta tara, precum si moldovenii pro-romani de aici (acestia manifestindu-se cel mai agresiv), cei care raspund la comenzile serviciilor secrete romanesti, ma percep ca un jurnalist angajat politic, iar demonstratiile lor fata de mine au caracter de persecutie politica.

Mentionez ca, spre deosebire de clasicele situatii de solicitare de statut de refugiat, nu cer absolut nici un privilegiu de la statul R. Moldova, aceasta intrucit am posibilitatea sa ma intretin si am si un loc de munca. Mai adaug faptul ca, dincolo de fosta-mi ocupatie, luasem inca din urma cu aproape zece ani decizia de a ma stabili in R. Moldova, iar acest lucru s-a stiut si la nivelul unor fosti sau actuali ofiteri ai serviciilor romanesti de informatii.

Cu deosebita stima,
Mihai CONTIU

from jurnalul national

Niciun comentariu: