miercuri, ianuarie 23, 2008

Au emigrat pentru a-şi salva copilul


Exasperată de incompetenţa medicilor din România, o familie din Caransebeş a ajuns să doarmă într-un colţ de depozit, lângă Roma.

Din cauza ineficienţei sistemului sanitar românesc, părinţii unui copil grav bolnav au fost obligaţi să plece din ţară pentru a căuta o soluţie pentru boala fiului lor. Un nou început, fără niciun ban în buzunar, de care sunt capabili doar oamenii ajunşi în culmea disperării.

Daniela Doţescu (34 ani), din Caransebeş, ne-a povestit cu lacrimi în ochi de ce a trebuit să ajungă tocmai la Roma, pentru a-şi vindeca băieţelul de aproape cinci ani. În România, a încercat ani la rând să afle care e cauza suferinţei lui Darius, dar nimeni nu a putut stabili un diagnostic exact.

Părinţii micuţului au apelat la medicul de familie, ca să le elibereze o adeverinţă medicală pe baza căreia să solicite ajutorul specialiştilor din străinătate. Această adeverinţă nu le-a fost eliberată, chiar dacă starea copilului se agrava zilnic. Scuza medicului, chiar şi în faţa copilului suferind, a fost că „nu vrea să fie închis". În faţa acestei situaţii disperate, părinţii au decis să plece în Italia pe cont propriu, fără bani, doar cu speranţa că îşi vor vindeca unicul fiu.

Au ajuns la Roma în primăvara anului trecut. Tatăl, Costel Cepeha (44 ani), a fost nevoit să accepte să muncească la negru în schimbul unui salariu de nici 500 de euro, ca să supravieţuiască. „Casa" lor este un colţ dintr-un depozit de materiale din afara Romei. La spitalul "Bambino Gesu", din Roma, Darius a fost diagnosticat ca suferind de sindrom nefrotic, o boală a rinichilor care determină organismul să reţină lichide, provocând totodată şi o pierdere de proteine. Boala netratată duce la insuficienţă renală gravă. Darius suferea de această boală de la vârsta de 16 luni. În momentul diag­nosticării în Italia, starea lui era deja foarte gravă.


Nu se mai întorc în ţară


Cu toate că părinţii nu aveau rezidenţă în Italia, nu lucrau legal şi nu aveau nici asigurare medicală pentru fiul lor, Darius a beneficiat totuşi de asistenţă medicală şi socială de excepţie, devenind totodată şi „vedeta" spitalului. În pofida suferinţei sale, Darius este un copil vivace, inteligent, care îşi înţelege foarte bine condiţia şi luptă din răsputeri să se vindece. În câteva saptămâni, tatăl va obţine un contract de muncă legal în construcţii, graţie secretarului general al sindicatului Feneal Uil, Francesco Sannino.


Cu acest loc de muncă, el va putea să-i asigure fiului continuarea tratamentului. Întrebată dacă intenţionează să revină în ţară după vindecarea fiului, mama lui Darius ne-a răspuns ferm: „Nu am de ce să mă întorc. Am suferit mult din cauza umilinţei la care am fost supuşi în România. În Italia nu am fost nevoită să dau şpagă doctorilor; din contră, sunt tratată cu respect şi înţelegere, iar Darius se simte bine de câte ori venim la vizite".

»La început nu înţelegeam de ce trebuie să vin la medic mereu. Acum înţeleg şi mă lupt cu boala ca un Superman. Când o să cresc, voi fi puternic şi îmi voi apăra părinţii.Dariusîn vârstă de 5 ani, fiul familiei Cepeha
from adevarul

Niciun comentariu: