vineri, noiembrie 23, 2007

„Mai bine mă întrebaţi cu ce trăiesc, nu dacă votez!“


Omenii de la sate sunt interesaţi doar de cum vor trece iarna şi de drama Elodiei. Alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul naţional din 25 noiembrie sunt o mare necunoscută, mai ales pentru ţăranul român. Oamenii nu ştiu aproape nimic despre candidaţi, unde vor ajunge cei aleşi şi ce atribuţii vor avea.

Mulţi dintre sătenii bihoreni nu cunosc faptul că România are deja delegaţi în Parlamentul European, iar unii habar nu au despre rolul lor. Alţii, în schimb, nici nu vor să audă despre „UE şi despre parlamentul lor". „Eu nu vreau niciun UE, că ne-o luat pălinca şi ne-o pus taxe mari pe maşini", a declarat Ioan Trip, din Ceica.

Dezinteres...

În satul Vadu Roşca, comuna Vânători, judeţul Vrancea, refăcut după inundaţii de către Gigi Becali, oamenii stau încă în cumpănă dacă să-l trimită sau nu pe latifundiar la Bruxelles. "Dacă nu vom primi până în alegeri actele de donaţie pe case, nu mergem la vot. În caz contrar, localnicii nici nu vor ieşi din case", a spus Aurel Novaci. Fapt ­inedit, la Boloteşti, comuna natală a lui Ion Cristoiu, ţăranii cunosc numele unuia dintre candidaţii pentru Parlamentul European.

Este vorba despre deputatul PSD Cristian Dumitrescu, singurul care a făcut o campanie agresivă din casă în casă. Şi la Câmpuri, comuna natală a lui Moş Ion Roată, există dezinteres faţă de aceste alegeri. "Oamenii sunt sătui de minciuni. Nu vrem să punem ştampila pe unul pe care nici nu-l cunoaştem, pentru a-l trimite în boierie", a declarat cârciumarul localităţii, Ion Pogan, zis Minu.

... Şi confuzie

În satele din Suceava, oamenii au auzit ceva despre nişte alegeri. Nicolae Duceag, 62 de ani, din localitatea Sf. Ilie, încearcă să ne lămurească: „Tot primarul ăsta are şanse mai mari să iasă din nou". Îi explicăm că nu sunt alegeri pentru funcţia de primar, iar după ce se scarpină după ureche trage concluziile: „Apoi, toţi sunt nişte hoţi". Întrerupte din discuţiile despre Elodia, femeile se uită supărate şi răspund tot interogativ: „Ce să alegem? Câini, cartofi, porumb?".

Elena Polocoşer recunoaşte că habar nu are ­despre alegeri: „Nu ştiu pe cine o să aleg că nu-i cunosc, dar o să aflu". Altă săteancă, Eugenia Păstru, ajunsă la vârsta de 80 de ani, spune că nici pe ea nu o interesează alegerile. Are probleme mai importante de rezolvat. „Am 3.000 kg de cartofi pe care nu am cui să le vând. Şi aştia au scumpit uleiul, zahărul, totul e mai scump. Mai bine mă întrebaţi cu ce trăiesc, nu dacă merg să votez!", a zis Eugenia Păstru.

În localitatea gălăţeană Movileni, oamenii ştiu una şi bună: „Păi tot cu domnu’ preşedinte. E altul mai bun?". În cătunul Băniţa, de lângă Petroşani, unii dintre săteni sunt convinşi că în 25 noiembrie se va vota iarăşi pentru preşedinte. "Pentru Traian Băsescu, dacă rămâne sau pleacă de la conducere. Pentru asta mergem să votăm. Altfel nu văd ce treabă are el de ne spune să mergem la vot, am văzut şi aseară la televizor", ne spune Ion Mardare, derutat de faptul că alegerile au un alt scop.
(Secţia „Corespondenţi")
from adevarul

MINCIUNI PORTOCALII







from http://www.minciuni-portocalii.ro/

Chamonix: la poalele Mont Blanc!


Hotelul d'Angleterre este primul hotel construit in 1770. Olimpiada de iarna in 1924 a fost tinuta tot pe aceste meleaguri.

Chamonix este un orasel-statiune de lux din estul Frantei situat chiar la poalele Mont Blanc. Chamonix face parte din regiunea Ski Pass Mont Blanc cu 143 de partii care se intind pe 152 de kilometri.

Partiile cele mai inalte pornesc de la 3840 de metri altitudine si coboara pana la 1040 de metri, altitudine la care se afla statiunea.

Aici vei gasi o telecabina faimoasa care urca pana la Aiguille du Midi, la 3842 de metri. In 1955, cand a fost construita, era prima cea mai inalta telecabina din lume. Cu ajutorul instalatiilor electrice, de aici poti traversa intregul masiv Mont Blanc doar cu telecabina.

In Chamonix se schiaza perfect, insa, doar cei cu inima tare pot veni aici. De pe ghetarii din Vallée Blanche, de la poalele Mont Blanc du Tacul, si pana la Aiguille du Midi in vale te poti da cu schiurile sau cu snowboardul. Dar mare atentie la crevase! Pentru a putea face fata oricarei situatii limita pe care o poti intalni, iti trebuie ani de antrenament.

Pe langa aceasta ruta, in Chamonix mai exista alte 6 zone bune de schiat printre care se afla si Le Brévent (la cateva minute de mers din centrul orasului), La Flégère (la Les Praz), Les Planards (cu partii pentru nivelul incepator si intermediar), Les Grands Montets (la Argentière) si Domaine de Balme (la Le Tours).

Cele mai bune partii
Partiile care coboara de la Brevent. Daca ajungi aici dimineata devreme te poti da in voie. In weekend, aglomeratia de la telecabina iti poate strica distractia transformand aceasta destinatie intr-un loc mai putin atractiv...

Cel mai bun free-ride
Chamonix este, fara indoiala, un paradis al free-riderilor. Locuri ca Pas de Chevre, Glacier Rond si Col du Plan sunt adesea frecventate de iubitorii sporturilor extreme de iarna.

Mont Blanc MultiPass
Pentru a te plimba in toate zonele din Chamonix, cea mai buna afacere este sa-ti achizitionezi un multi pass. Pentru 7 zile, acces nelimitat, un adult (16 – 59 de ani) va scoate din buzunar 105 de euro.

Ski Pass Chamonix Mont Blanc
Pentru a avea acces la toate zonele de schi din Chamonix, iti recomand sa-ti cumperi un schi pass nelimitat care costa 255 de euro pe perioada a 7 zile.
from notoriu

30 de ani in bucatarie



Irina Ignat este bucatar-sef la City Plaza. Dupa o experienta de doi ani in bucatariile internationale s-a intors in Cluj, de unde nu mai vrea sa plece.

Nu a avut o viata usoara, insa ii place sa se bucure de fiecare clipa, de fiecare gust sau aroma. In tot ceea ce face pune pe primul loc clientul, consumatorul bucatelor pe care le pregateste cu drag.

Desi bunatatile ei au incantat papilele gustative ale multor celebritati internationale - Robert de Niro, Armand Assante, Beyonce, Solyom Laszlo (presedintele Ungariei) - Irina Ignat este o impatimita a iaurturilor. Rar mananca altceva decat pui si salate si intotdeauna se gandeste la valorile nutritionale ale ingredientelor cand gateste.

"Succesul se datoreaza echipei. Un bucatar-sef trebuie sa fie un lider bun, usor abordabil si prietenos", spune Irina.

In cei 30 de ani de experienta a acumulat un bagaj imens de cunostinte in domeniu, datorita mintii ei, deschise si vesnic cautatoare. A participat la multe concursuri internationale, ultima medalie fiind obtinuta la Istanbul cu un produs facut dupa o reteta proprie.

from citynews

joi, noiembrie 22, 2007

Liderii politici dau examenul de capacitate


Cariera politica a sapte sefi de partide depinde de scrutinul de maine. Alegerile europarlamentare si referendumul pentru votul uninominal reprezinta testul prin care va fi cuantificata sustinerea electorala a fiecarui partid.

Scrutinul din 25 noiembrie reprezinta un test pentru toate partidele care si-au depus o lista de candidati la euroalegeri si mai ales pentru liderii lor. Politicieni precum Geoana, Tariceanu, C.V. Tudor, Becali, Stolojan, Voiculescu, Marko Bela au emotii pentru scaunele lor.
Rezultatele votului vor cuantifica in cifre exacte sustinerea de care se bucura fiecare formatiune politica in parte, mai ales ca sunt primele alegeri in ultimii 17 ani la care participarea e individuala, nemaiformandu-se aliante.

De la ultimele alegeri - noiembrie 2004 - pe scena politica s-au produs modificari substantiale: s-au rupt aliante - PNL-PD; s-au scindat partide - PNL; formatiuni aflate in plina expansiune altadata - PSD, PNL, PRM - joaca acum pentru supravietuire, in timp ce nou-aparutele PLD, PNG isi dau examenul de existenta.

Scorurile partidelor se vor rostogoli influentand rezultatele urmatoarelor lupte electorale locale si parlamentare. In functie de numarul de voturi pe care fiecare formatiune il va obtine duminica se vor antama viitoarele aliante electorale si chiar coalitii guvernamentale.

Partidul Comandantului e pe val

Euroalegerile pot confirma pentru PD statutul de cel mai mare partid din Romania. Partidul presedintelui Traian Basescu, politicianul care beneficiaza de cea mai multa incredere publica, a cunoscut in ultima vreme o importanta ascensiune politica. Un scor de peste 35a poate conferi democratilor statutul de principala forta a opozitiei si principala alternativa la guvernare.

Declinul stangii

Pe segmentul electoratului de stanga, dupa trecerea democratilor la curentul popular, PSD a ramas singurul competitor. In ciuda acestui fapt, stanga este in declin, iar PSD se afla in pragul scindarii. Social-democratii, dupa ce au pierdut puterea trecand in opozitie, au pierdut, spre castigul PD si statutul de cel mai mare partid din Romania. Scandalurile de coruptie in care mai multi lideri PSD au fost implicati au redus credibilitatea acestui partid de la peste 30% la aproximativ 20%.

Pentru aripa reformista a partidului, obtinerea unui scor cat mai bun este o chestiune vitala. Peste 25% ar fi ideal pentru Geoana. Un scor de sub 20% ar relansa luptele pentru putere dintre Geoana si contestatarii vehementi - Iliescu, Nastase si restul garzii vechi, riscul fiind chiar scindarea partidului. Acest lucru nu ar face decat sa oficializeze o stare de fapt: existenta a doua partide contrare in PSD, situatie care nu face decat sa-i discrediteze pe social-democrati.

PNL - jocul pentru supravietuire

Oricat s-ar agita, liberalii nu mai sunt ce au fost in 2004. Razboiul cu Traian Basescu i-a macinat pana la scindare. Sperantele lor sunt de 12%-14%. Ar fi un scor bun, relativ la declinul general al PNL. Ar insemna inceputul unei redresari. In perspectiva viitoarelor coalitii guvernamentale, liberalii nu ar putea fi decat cel mult vioara a doua a puterii. Un scor sub 10a ar reaprinde rivalitatile din PNL, iar Tariceanu si-ar risca nu numai statutul in partid, dar si scaunul de premier.

Dezbinarea maghiarilor

Maghiarii din Romania devenisera o emblema a electoratului disciplinat. Constant ieseau la vot si urmau indicatiile liderilor UDMR stampiland fie lista Uniunii, fie prezidentiabilul indicat de liderii acesteia, fie la referendumuri pozitia sustinuta de Marko. Maghiarii s-au saturat insa de monopolul celor cativa politicieni UDMR care fac jocurile de 18 ani.

Pentru prima data, ei vor avea de optat pentru doua forte distincte ale maghiarimii. Vechiul UDMR sau radicalii de la UCM organizati in spatele lui Laszlo Tökes. Datorita acestei rivalitati, maghiarii risca sa nu mai ajunga in parlament.

PE MUCHIE DE CUTIT

Stolojan, Becali si Vadim nu stiu daca trec pragul de 5%

Cateva partide se bat pentru minimul de 5%. Pentru PLD, partidul format de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica prin scindarea de PNL, euroalegerile sunt un test capital. Un scor de peste 5% poate valida existenta acestei factiuni liberale. Neatingerea pragului ar fi un esec care ar pune in dificultate cariera politica a lui Stolojan.

Acelasi lucru e valabil si pentru Gigi Becali. Latifundiarul din Pipera, ca si Stolojan sunt personalitatile care se claseaza imediat dupa Basescu la capitolul incredere publica. Daca, in ciuda acestei popularitati, Becali nu ar reusi sa treaca pragul, esecul ar fi personal.

De la 25% in 2000 la 13% in 2004 si 5%-6% cat este cotat de sondaje acum, declinul PRM este incet, dar sigur. Pentru ca este un partid de lider, este firesc ca PRM sa decada odata cu C.V. Tudor. Dupa 17 ani de jocuri politice facute de C.V. Tudor cand cu stanga, cand cu dreapta, s-a uzat fascinatia categoriilor sarace pentru nationalism-extremismul populist. O contributie importanta a avut-o si Gigi Becali, intrat pe curentul populist cu blindajul pomenilor electorale.

Chiar daca va reusi sa intre in parlament, partidul lui Vadim este la ultimul cartus. Spre deosebire de PRM, PC nu este creditat cu sansele de 5%. Daca nu va atinge pragul, Voiculescu a anuntat ca-si va da demisia. Iar premise sunt. Daca PC nu va reusi sa ia 5% la aceste alegeri, singura alternativa ramane lipirea de un alt partid. In ciuda imaginii patate de colaborarea cu Securitatea, Dan Voiculescu poate fi atragator datorita imperiului sau media.



MITING PSD

Final de campanie cu Vanghelie lider la km „0”

Campania electorala s-a incheiat in aceasta dimineata, la ora 7.00, la fel de tern cum a inceput in urma cu o luna.

Ieri, in ultima zi de campanie, presedintele Traian Basescu a facut o ultima chemare la urne de la Palatul Cotroceni, dupa care a trecut in vizita pe la sediul central al PD, unde a premiat castigatorii jocului de pe site-ul personal si a multumit democratilor pentru ca i-au platit 90% din campanie. PSD, pe de alta parte, a strans 1.500 de simpatizanti in Piata Universitatii, fara a-l scoate insa la rampa pe liderul Mircea Geoana

La intalnirea cu studentii si profesorii Universitatii Dunarea de Jos, Basescu a lansat insa o noua ipoteza legata de introducerea votului uninominal. Odata acceptata pentru alegerea parlamentarilor, varianta sa de sistem majoritar in doua tururi ca la primarie ar putea fi aplicata, spune el, si pentru membrii consiliilor locale si judetene.

„Cred ca pentru Romania, in general, solutia este votul uninominal pe toate palierele. Eu va pot spune, ca om care stie atmosfera la nivelul elitei politice, ca daca ei vor pati una ca asta si vor trebui sa fie alesi uninominal, va asigur ca primul lucru pe care il fac va fi sa le bage si alora din teritoriu o lege, sa o pateasca si ei, adica si ei sa fie alesi uninominal”, a sustinut seful statului.

Minimiting PSD fara Geoana

In Piata Universitatii, in absenta lui Geoana, care a invocat ca ar avea un „program diferit”, liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a putut vorbi dupa bunul plac „poporului PSD-ist” despre „coruptul” Traian Basescu. Alaturi de candidatii PSD la euroaparlamentare, Vaghelie a facut o lista a politicienilor indezirabili, unde a trecut, alaturi de Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, cativa lideri democrati si liberali.

„Pot sa va fac un nomenclator cu toti acesti oameni care se dau corecti si va pacalesc”, a strigat infierbantat Vanghelie in uralele multimii PSD-iste.

Incurajat de multimea de steaguri rosii, Vanghelie a revendicat kilometrul zero in numele alor sai: „PSD este o forta acum, este prezent in Piata Universitatii. Si-a recapatat locul real al bucurestenilor, nu transformata in piata lui Traian Basescu”. (Andi Manciu, Marian Pavalasc)
from evz

BRAZILIANUL ANDRE ASTROGA A SEMNAT CU "U" CLUJ

Fundaşul brazilian, Andre Astroga a semnat joi seara un contract pe 2 ani şi şapte luni cu Universitatea Cluj.

Vicepreşedintele clubului clujean, Radu Constantea, a declarat că jucătorul din ţara cafelei are şanse să joace în meciul de sâmbătă cu Poli Iaşi, din etapa a 16-a a Ligii I.

"Daca pâine vineri, la ora 15, 00, primim cartea verde de la Federaţia Braziliană de Fotbal, atunci vom putea înregistra actele la Liga Profesionistă de Fotbal. Eu zic că are 50 la suta şanse să joace sâmbătă", a declarat reprezentantul clubului ardelean.
from prosport

PITURCA: "PUTEM AJUNGE SUS LA EURO"


Selectionerul Victor Piturca s-a declarat multumit de rezultatul inregistrat la final, 6-1 in fata Albaniei, si a tinut sa multumeasca suporterilor si jucatorilor pentru prestatia lor.

"Am terminat asa cum am dorit, cu o victorie si o clasare pe primul loc in grupa. Rezultatul spune tot. Tin sa felicit pe baieti, conducerea tehnica si a federatiei. Avem un grup unit, valoros. Baietii au vrut mult sa obtina aceasta calificare, au dat dovada de unitate si seriozitate si rezultatul s-a vazut. Ma bucur si pentru atacanti, era important pentru toti trei sa marcheze si au facut-o. Vreau sa multumesc si suporterilor, ne-au primit cu dragoste, cu aplauze, a fost o atmosfera extraordinara" a declarat Piti.

Intrebat despre posibilii adversari de la Euro 2008, selectionerul a declarat ca nu are importanta cu ce echipe vom pica in grupa. "As vrea adversari slabi, dar de unde sa ii luam? Toate echipele sunt puternice acolo, nu am preferinte. Sper doar sa evoluam noi de aceeasi maniera si va spun ca putem ajunge sus. Trebuie sa credem in asta, de ce nu am face-o?" a declarat Piturca.

In final, felicitat pentru o noua calificare, selectionerul a replicat ironic. "La ultimul turneu final, Piturca nu a fost pe banca. Poate ar fi trebuit sa fie"

În ultima partidă din preliminariile Campionatului European 2008 tricolorii au oferit miercuri seara un festival de goluri fanilor prezenţi în tribunele stadionului "Naţional" din Complexul "Lia Manoliu", învingând cu scorul 6-1 reprezentativa Albaniei. Golurile au fost marcate de Dică (22, 71-pen), Tamaş (53), D. Niculae (63, 66), Marica (69-pen), respectiv Kapllani (64). România a terminat campania de calificare la EURO 2008 pe primul loc în grupa G.
from prosport

RENAULT S-A SCAPAT: VIITORUL LOGAN VA FI CROSSOVER!



Unul dintre oficialii Renault a afirmat intr-o discutie cu presa ca viitoarea si ultima versiune Logan va fi un crossover.

Desi in cadrul Dacia totul se afla sub secret strict, oficialii Renault au inceput sa dea drumul declaratiilor referitoare la a sasea si ultima versiune a lui Dacia Logan. Dupa deja lansatele versiuni berlina, break, van si pick-up si dupa ce am aflat ca la Geneva vom face cunstinta cu Logan hatchback, anul 2009 ne va pregati o surpriza: primul crossover Dacia, bazat pe platforma atat de cunoscuta a lui Logan.

Informatia vine pe filiera Renault si a fost destainuita de catre Thierry Moulonguet, seful departamentului financiar al grupului francez. Logan crossover va aparea peste doi ani si va fi, cel mai probabil, un mix intre actauala varianta break si un SUV compact.

O posibila imagine a acestuia ar putea fi chiar showcar-ul Steppe (foto), prezentat de Dacia in 2006 la Geneva si primit cu elogii de majoritatea jurnalistilor dar si de catre publicul larg.

ESENTIAL: 2009 este anul in care va aparea Logan crossover.

www.automarket.ro

Fiat 500 - Car of the Year 2008




from autoviaggiando.com


Noul Fiat 500 a fost desemnat Car of the Year 2008, in Europa. Cu un scor de 385 de puncte, micutul torinez s-a luptat cu o concurenta serioasa, reprezentata de Mazda, Kia si Ford.

Locul al doilea a fost ocupat de Mazda2, iar bronzul revine noului Ford Mondeo. Primul clasat in afara podiumului este Kia Cee'd, o masina de la care publicul se astepta sa se afle intre primii trei. Juriul a fost format din 58 de membri, din 22 de tari. In total, 34 de membri ai juriului au clasat Fiat 500 pe prima pozitie a preferintelor lor, o clara dovada ca „il piccolo” are stofa de invingator inca de la nastere.

Fiat va primi oficial titlul pe data de 28 ianuarie 2008, in cadrul unei ceremonii ce se va tine la Berlin.

Sursa: Verdict on Cars

marți, noiembrie 20, 2007

Fiecare puscarias cu porcul lui


Cei 900 de detinuti de la Penitenciar mananca 1.000 de porci pe an, iar pacientii Spitalului Judetean primesc hrana de la rude.

Fiecare detinut incarcerat la Penitenciarul din Bacau mananca in jur de 100 de kilograme de carne de porc pe an, in timp ce pacientii internati la Spitalul Judetean de Urgente se plang ca hrana primita este insuficienta.

„Noroc ca vine baiatul cu mancare de acasa. Aici mancarea de baza este ceaiul si margarina“, ne-a spus Ion Popa, de 57 de ani, internat la Spitalul Judetean de Urgente din Bacau. Aceeasi parere este impartasita si de Ana Maftei, de 40 de ani. „M-am saturat de macaroane mai mult goale si tocanita cu cartofi sau ciulama cu faina multa“, s-a plans pacienta.

Oale de pe timpul comunistilor

In plus, spatiul in care este preparata mancarea bolnavilor arata jalnic. Desi s-a investit in sistemul de ventilatie, pe peretii bucatariei se formeaza igrasie. De asemenea, vesela nu a mai fost schimbata de dinainte de Revolutie, iar plitele de gatit sunt din 1975.

Mancarea este transportata in saloane cu carutul. „E dezastru acum! Nu se mai poate cu carutul si galeata. Trebuie neaparat sa luam o masura, fie externalizarea serviciului, decizie care va trebui aprobata si de sindicat si de Consiliul Judetean, fie reabilitarea lui „, recunoaste si Dan Stoica, managerul Spitalului Judetean din Bacau.

Potrivit lui Stoica, exista un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea cladirii, finantat de Consiliul Judetean, lucrarile fiind programate sa inceapa anul viitor.

„Numai refacerea constructiei a fost estimata, in 2006, la un milion de lei. Insa noi trebuie sa umblam si la dotari. Livrarea hranei nu se mai poate face asa. Trebuie vase din inox, casolete“, a precizat managerul spitalului.

CONTRAST

Carne si legume de la ferma inchisorii

La Penitenciarul de Maxima Siguranta din Bacau, fiecare condamnat mananca mai bine de un porc pe an. Cei aproximativ 900 de detinuti consuma 1.000 de porci, de peste 100 de kilograme fiecare.

In plus primesc lapte si branza de la 80 de bovine din rasa Baltata Romaneasca. Animalele sunt crescute la ferma inchisorii. „Toate aceste animale le crestem noi. Noi nu cumparam carne si nici lapte sau branza. Detinutii cu drept de munca au grija de ferma. Pe langa acestea, din gradina am recoltat toamna asta 200 de tone de cartofi, 76 de tone de varza, 22 tone de ceapa, 41 de tone de radacinoase dar si ardei sau tomate“, a explicat Mihaela Margasoiu, seful Serviciului de Logistica din cadrul inchisorii bacauane.

Mancarea este preparata de 15 detinuti, sub supravegherea unui angajat al Penitenciarului. Detinutii care pregatesc mancarea colegilor de celula se ajuta de cartea de bucate. „Deocamdata nu avem bucatar. Mancarea este facuta de detinuti. Au dinainte lista cu ingredientele care trebuie sa fie puse in oala. Fac mancarea cu cartea de bucate in fata“, a precizat Mihaela Margasoiu.

INTERZIS

Fara fructe si gem

Conducerea Penitenciarului Bacau recunoaste ca detinutii nu primesc la micul dejun gem ori fructe, fiindca le pun la fermentat pentru a face rachiu. „Le dam in schimb biscuiti“, a spus Margasoiu. In schimb, fiecare detinut beneficiaza zilnic de 2.855 de calorii. „Cei bolnavi sau care merg la munca primesc mai mult“, a precizat seful Serviciului Logistic.
from evz

Napolitano: “Romanii nu sunt răul”


Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a raspuns la întrebările unor studenţi invitaţi la Palatul Quirinale din Roma pentru a sărbători ziua Naţională a drepturilor copilăriei şi adolescenţei, precizează "Corriere della Sera".

„Drepturile copiilor sunt toate egale oricum ar fi intrat ei în Italia. Oricum ar fi intrat părinţii lor în Italia, drepturile copiilor lor sunt aceleaşi cu cele ale copiilor italieni."

În timpul ceremoniei a intervenit şi un băiat rrom, care a povestit problemele sale ca fiu al unor străini care totuşi s-a născut în Italia.

„Acesta e unul din faimoşii rromi de care Italia ar trebui să îi fie teamă?" a spus Napolitano referindu-se la tânărul rrom. „Nu trebuie să ne fie teamă, ci trebuie să-l integrăm. Este drept să dăm cetăţenie copiilor născuţi în Italia."
from adevarul

luni, noiembrie 19, 2007

Poluarea de la Marea Neagră costă 12 milioane de dolari


Ecologiştii spun că refacerea ecosistemului marin va dura cel puţin 10 ani

O primă estimare a autorităţilor ruseşti arată că poluarea cu petrol de săptămâna trecută va costa peste 12,4 milioane de dolari. „În total, pagubele produse de poluare vor fi în jur de 304 milioane de ruble", a declarat Nikolai Bezirganin, directorul agenţiei locale de pescuit, citat de agenţia Interfax.

Nikolai Bezirganin a precizat că estimarea făcută include costurile curăţării petei de petrol în următorii 10 ani şi refacerea ecosistemului din apele Mării Negre şi Mării Azov, unde s-a produs accidentul.

Tot la sfârşitul săptămanii trecute, ministerul rus pentru situaţii de urgenţă a informat că a finalizat măsurile de evacuare a combustibilului şi încărcăturii de substanţe petroliere de la bordul cargourilor „Circa 5,5 tone de combustibil au fost aduse la ţărm, iar aproximativ 2,5 tone de substanţe au fost împrăştiate pentru a neutraliza acţiunea păcurii ce a ajuns în apă", au indicat surse ale ministerului.

2.000 de studenţi curăţă zona

Pentru că există însă riscul ca în apă să se deverseze încă 50 de tone de sulf din cargourile eşuate, oficialii de la Agenţia rusă de mediu au hotărât ca acţiunile de colectare a păcurii din apă să continue şi în această săptămână.

Până acum a fost curăţată o suprafaţă de 16 kilometri din zona de ţărm, fiind colectată o treime din păcura deversată în mare. În lupta cu mareea de petrol din Strâmtoarea Kerci au fost mobilizaţi circa 2.000 de studenţi din cadrul instituţiilor de învăţământ superior din regiunea Krasnodar, situată în sudul Rusiei.

Deşi autorităţile ruse spun că operaţiunea de curăţare va dura cinci ani, ecologiştii de la organizaţiile neguvernamentale arată că purificarea zonei va dura mult mai mult timp.

Ei argumentează că în locul unde petrolierul rus Volganeft s-a rupt în două şi a împrăştiat 2.000 tone de ţiţei în apă a rămas în continuare o pată neagră.
from adevarul