vineri, noiembrie 23, 2007

„Mai bine mă întrebaţi cu ce trăiesc, nu dacă votez!“


Omenii de la sate sunt interesaţi doar de cum vor trece iarna şi de drama Elodiei. Alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul naţional din 25 noiembrie sunt o mare necunoscută, mai ales pentru ţăranul român. Oamenii nu ştiu aproape nimic despre candidaţi, unde vor ajunge cei aleşi şi ce atribuţii vor avea.

Mulţi dintre sătenii bihoreni nu cunosc faptul că România are deja delegaţi în Parlamentul European, iar unii habar nu au despre rolul lor. Alţii, în schimb, nici nu vor să audă despre „UE şi despre parlamentul lor". „Eu nu vreau niciun UE, că ne-o luat pălinca şi ne-o pus taxe mari pe maşini", a declarat Ioan Trip, din Ceica.

Dezinteres...

În satul Vadu Roşca, comuna Vânători, judeţul Vrancea, refăcut după inundaţii de către Gigi Becali, oamenii stau încă în cumpănă dacă să-l trimită sau nu pe latifundiar la Bruxelles. "Dacă nu vom primi până în alegeri actele de donaţie pe case, nu mergem la vot. În caz contrar, localnicii nici nu vor ieşi din case", a spus Aurel Novaci. Fapt ­inedit, la Boloteşti, comuna natală a lui Ion Cristoiu, ţăranii cunosc numele unuia dintre candidaţii pentru Parlamentul European.

Este vorba despre deputatul PSD Cristian Dumitrescu, singurul care a făcut o campanie agresivă din casă în casă. Şi la Câmpuri, comuna natală a lui Moş Ion Roată, există dezinteres faţă de aceste alegeri. "Oamenii sunt sătui de minciuni. Nu vrem să punem ştampila pe unul pe care nici nu-l cunoaştem, pentru a-l trimite în boierie", a declarat cârciumarul localităţii, Ion Pogan, zis Minu.

... Şi confuzie

În satele din Suceava, oamenii au auzit ceva despre nişte alegeri. Nicolae Duceag, 62 de ani, din localitatea Sf. Ilie, încearcă să ne lămurească: „Tot primarul ăsta are şanse mai mari să iasă din nou". Îi explicăm că nu sunt alegeri pentru funcţia de primar, iar după ce se scarpină după ureche trage concluziile: „Apoi, toţi sunt nişte hoţi". Întrerupte din discuţiile despre Elodia, femeile se uită supărate şi răspund tot interogativ: „Ce să alegem? Câini, cartofi, porumb?".

Elena Polocoşer recunoaşte că habar nu are ­despre alegeri: „Nu ştiu pe cine o să aleg că nu-i cunosc, dar o să aflu". Altă săteancă, Eugenia Păstru, ajunsă la vârsta de 80 de ani, spune că nici pe ea nu o interesează alegerile. Are probleme mai importante de rezolvat. „Am 3.000 kg de cartofi pe care nu am cui să le vând. Şi aştia au scumpit uleiul, zahărul, totul e mai scump. Mai bine mă întrebaţi cu ce trăiesc, nu dacă merg să votez!", a zis Eugenia Păstru.

În localitatea gălăţeană Movileni, oamenii ştiu una şi bună: „Păi tot cu domnu’ preşedinte. E altul mai bun?". În cătunul Băniţa, de lângă Petroşani, unii dintre săteni sunt convinşi că în 25 noiembrie se va vota iarăşi pentru preşedinte. "Pentru Traian Băsescu, dacă rămâne sau pleacă de la conducere. Pentru asta mergem să votăm. Altfel nu văd ce treabă are el de ne spune să mergem la vot, am văzut şi aseară la televizor", ne spune Ion Mardare, derutat de faptul că alegerile au un alt scop.
(Secţia „Corespondenţi")
from adevarul

Niciun comentariu: