sâmbătă, ianuarie 12, 2008

De ce intră la apă leul românesc?


Probabil că aceasta este întrebarea întâlnită cel mai frecvent pe buzele românilor în acest început nefast de 2008. Răspunsurile sunt multiple şi diferite ca grad de complexitate, mai mult sau mai puţin fundamentate, în funcţie de capacitatea fiecărui analist sau simplu băgător în seamă.
Chiar dacă mersul leului în aceste zile nu a fost în trend cu cel al monedelor din zonă, trebuie să nu uităm faptul că suntem statul cu cea mai rapidă adâncire a deficitului comercial: importurile au crescut dublu faţă de exporturi în 2007, cu precădere din zona euro. Din acest lucru trebuie să realizăm şi de ce UE ne-a acceptat, trecând peste faptul că din punct de vedere economic suntem departe de convergenţa cu statele membre: era nevoie de o piaţă de desfacere fără taxe, mai ales dacă aceasta avea 21 milioane de consumatori!
Revenind în interior, putem spune că Guvernul face orice (gălăgie, afaceri etc.) mai puţin reformă şi politică economică, fapt ce a indus nelinişte în rândul investitorilor care se bulucesc să iasă din România cu valută cu tot. Bugetul pe 2008 e croit fantezist, de planuri pe termen lung e inutil să vorbeşti când ştii clar că vei face minim 3-4 rectificări în acest an! Rămasă singură în lupta pentru păstrarea echilibrelor economice, BNR nu poate decât restrânge parţial creditarea şi implicit presiunea pe un consum dinamizat în spirit de turmă (dacă are vecinul, de ce nu aş avea şi eu?).
Urcarea dobânzii de referinţă cu jumătate de punct procentual, la 8%, ceea ce conferă investitorilor potenţiali randamente uriaşe faţă de restul statelor din zonă, nu pare nici ea suficientă să stopeze hemoragia. Aceştia continuă să cumpere euro părând insensibili la agonia leului. Dacă ne uităm însă la preţul plătit de Trezorerie pentru a împrumuta lei de la băncile comerciale, se pare că mai adecvată situaţiei actuale ar fi o dobândă de intervenţie de 8,5 - 8,75%! Situaţie la care BNR are timp să se gândească până la viitoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie, din luna februarie. Bancherii au sugerat deja un 8,5%, dar ei sunt părtinitori, o dobândă mai mare îngroşându-le profiturile.
În fine, un alt factor subiectiv ce conduce la prăbuşirea leului vine tot din trezoreriile băncilor comerciale. Creierele de acolo speculează faptul că toate calculele dau ca sigură o intervenţie a băncii centrale la atingerea pragului de 3,7. Aşadar, ei cumpără acum la preţuri uşor mai mici pentru că au un cumpărător mai mult decât cert la 3,7! Cinic dar profitabil, nu?
Şi încă o idee de final: multă lume spune că această depreciere a euro favorizează exporturile, fără a mai adăuga un amănunt. De acest favor aveau nevoie în principal doar exportatorii care nu aveau alt atu prin care să se impună pe piaţa externă, cum ar fi de exemplu calitate la un preţ redus prin diminuarea costurilor etc.
from curentul

Sar fulgii din „Avicola” lui Becali

Paznicii au primit ordin să nu lase pe nimeni străin la ...
Peste 100 de salariaţi ai societăţii patronate de Gigi Becali au fost daţi afară. Oamenii spun că latifundiarul din Pipera vrea doar terenul pe care e „Avicola Iaşi"

Angajaţii de pe "lista neagră" au fost anunţaţi prin poştă de către conducerea SC Avicola SA Iaşi că vor rămâne definitiv fără serviciu sau că vor intra în şomaj tehnic. Pe lângă acuzaţiile liderilor de sindicat, care spun că nu s-a respectat Codul Muncii, disponibilizaţii susţin că Becali are doar interese imobiliare vizavi de "Avicola". Directorul general al societăţii, Corneliu Roşu, nu neagă această perspectivă: „Oraşul vine peste noi şi va trebui să ne mutăm".

Deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă au fost făcute fără a fi anunţate atât Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), cât şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, spun reprezentanţii salariaţilor. Informaţiile fur­nizate de către liderul de sin­dicat de la Avicola SA, Paul Patraş, sunt confirmate de purtătorul de cuvânt al ITM Iaşi, Eugen Fulop: „La ora actuală, nu am fost informaţi despre posibile concedieri la Avicola".

Patraş crede că desfiinţarea unei ferme şi planurile de închidere a altor trei au ca scop "curăţarea" terenului.

Manevre imobiliare sau reorganizare?

„Mi-e frică de domnul Becali că vrea să scape de Avicola şi s-o transforme într-o afacere imobiliară. Societatea are peste 70 de hectare", a explicat Paul Patraş. În replică, directorul Roşu a declarat că "oraşul vine peste noi şi va trebui să ne mutăm.

Aşa cum este firesc, la momentul potrivit, vom lua deciziile cele mai bune pentru societate. Oricum ar fi, oamenii nu vor rămâne fără locuri de muncă. Becali a investit peste două milioane de euro în ferme şi nimeni nu este nebun să facă investiţii pentru producţie ştiind că va închide societatea".

„Dacă o să fim daţi afară, nu cred că domnul Becali va şti"

Cei peste 300 de angajaţi care au rămas pe posturi se tem şi ei de restructurări masive, însă cred că totul se face fără ştirea lui Becali. „Dacă o să fim daţi afară, nu cred că domnul Becali va şti. Cred că aceste decizii le iau de capul lor cei pe care Becali i-a trimis aici să conducă firma", ne-a spus unul dintre angajaţi, care nu a vrut să-şi dezvăluie numele de frică să nu fie luat la ochi de şefi.

Gigi Becali nu a răspuns nici apelurilor noastre telefonice. Patronul clubului de fotbal Steaua a cumpărat pachetul majoritar al acţiunilor la SC Avicola Iaşi SA pe 16 aprilie 2004, de la firma SC Koala Senior SRL. Prin contractul de privatizare, Becali s-a angajat să realizeze investiţii de aproximativ 4,5 milioane de euro la Avicola Iaşi. Până acum, Gigi Becali a investit în societate aproape 20 milioane de lei şi a achitat datorii de peste 10 milioane de lei.

from adevarul

Volvo XC90 Sport R-Design



Volvo îşi va prezenta la Salonul Auto de la Detroit ultima creaţie în materie de design, XC90 Sport R-Design.

Volvo a publicat deja primele fotografii ale modelului, prin intermediul unui comunicat de presă în care se precizează că noua versiune este bazată pe modelul XC90 Sport. Printre noutăţile versiunii R-Design se numără pragurile şi scuturile faţă/spate din aluminiu mat, în timp ce interiorul oferă materiale fine şi finisări de calitate, volan îmbrăcat în piele, precum şi tablou de bord cu ceasuri cu ramă cromată, în genul ceasurilor de mână.

from adevarul

vineri, ianuarie 11, 2008

România, locul 111 la calitatea drumurilor

România se află pe locul 111 în ceea ce priveşte calitatea drumurilor, potrivit unui clasament al World Economic Forum (WEF). La acest capitol, România are un indice de 2,1 puncte din 7 maxim posibile.

Alături de România, în partea inferioară a clasamentului ce cuprinde 125 de ţări, se află şi Republica Moldova, care ocupă penultimul loc, cu un indice de numai 1,6 din 7, în timp ce o altă vecină a ţării noastre, Ucraina, se află pe locul 104, cu un punctaj de 2,2 din 7. Moldova este 'surclasată' în acest top numai de Ciad, stat african, unde starea drumurilor este considerată cea mai proastă din lume.

Cele mai bune drumuri din punct de vedere al calităţii de pe continentul european se regăsesc Franţa, ce ocupă locul doi în lume, după Singapore.

În Europa de Est cea mai bună poziţie este ocupată de Croaţia, aflată pe locul 37 în clasamentul mondial, cu 4,7 puncte. Din fostul spaţiu sovietic cea mai bună stare a drumurilor este în Letonia, deţinătoarea locului 62 cu 3,4 puncte din 7.

Media globală a calităţii drumurilor în lume este de 3,4 puncte, conform aceleiaşi surse.
from adevarul

Corlăţean: Tokes reia ideea neconstituţională a autonomiei teritoriale în parlamentul european

Comenteaza
Titus Corlăţean
Europarlamentarul social-democrat Titus Corlăţean a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că prin intermediul europarlamentarului Laszlo Tokes, în Parlamentul European s-a reluat o idee mai veche - cea a autonomiei teritoriale pe criterii etnice în România.

El a reafirmat că tentativa de resuscitare a ideii autonomiei pe criterii etnice în cadrul forurilor UE este una neconstituţională şi a subliniat că europarlamentarii PSD, cu sprijinul membrilor grupului socialiştilor europeni, vor continua să se opună acestei idei.

Titus Corlăţean a denunţat "tentaţiile unor forţe de a resuscita ideea autonomiei teritoriale pe criterii etnice din partea aşa-zisului Consiliu Naţional Secuiesc". Aceste idei, a arătat el, sunt susţinute în Legislativul european prin intermediul reprezentantului minorităţii maghiare din România, Lazslo Tokes, "pe baza aşa-ziselor referendumuri din aşa-zisul Ţinut Secuiesc".

"Este o iniţiativă total neconstituţională, în afara legilor din România. Constituţia spune clar că nu se acceptă în România alte forme de autonomie decât cele de ordin administrativ. Este o iniţiativă pe care n-o putem împiedica, dar pentru care putem da asigurări că noi, cei de la PSD, cu sprijinul grupului socialiştilor europeni, vom da răspunsuri dezamăgitoare celor care o promovează", a subliniat europarlamentarul PSD.

El a reamintit că în Tratatul politic bilateral încheiat de România cu Ungaria, în 1996, se respinge în mod clar orice formă de autonomie teritorială pe criterii etnice.

Liderul europarlamentarilor PSD, Adrian Severin, a declarat, la rândul său, că demersurile pentru autonomie pe criterii etnice nu vor avea niciun ecou la Bruxelles. În schimb, el a criticat faptul că România nu a ratificat Tratatul de Reformă al Uniunii Europene, în timp ce Ungaria a făcut acest lucru, la numai câteva zile după adoptarea lui, fapt "care i-a atras aplauzele întregii Uniuni Europene şi un plus de imagine pozitivă".
from adevarul

C.V. Tudor: Norica Nicolai a afirmat că, imediat ce va deveni ministru, îl va aresta pe Băsescu

Comenteaza

Corneliu Vadim Tudor
Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a susţinut azi, într-o conferinţă de presă, că a aflat motivul pentru care şeful statului se opune "cu înverşunare" numirii Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.

"Într-un cerc de colegi din PNL, Norica Nicolai a afirmat că, imediat cum va deveni ministru, ea îl va aresta pe Băsescu, fiindcă are şi probe zdrobitoare, şi pârghiile necesare. Evident, Băsescu a aflat şi a luat foc!", a explicat liderul PRM refuzul şefului statului de a semna învestirea Noricăi Nicolai în postul de ministru.

Preşedintele PRM l-a sfătuit public pe premierul Tăriceanu să nu abandoneze nominalizarea senatoarei Norica Nicolai în postul de ministru al Justiţiei, în caz contrar primul ministru va fi taxat "ca laş".

"Situaţia este aparent fără ieşire şi eu îl sfătuiesc pe Tăriceanu să nu renunţe. Dacă el renunţă, a pierdut partida. Nu numai a pierdut partida, dar va fi taxat ca laş să-şi salveze pielea. Până unde vrea să meargă insolenţa lui Băsescu", a declarat Corneliu Vadim Tudor.

from adevarul

Marko Bela: Ţinutul Secuiesc trebuie să devină o singură entitate administrativă


Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Marko Bela, susţine că Ţinutul Secuiesc trebuie să devină o singură entitate administrativă.

"Noi vrem ca Ţinutul Secuiesc să devină, mai devreme sau mai târziu, o singură entitate administrativă. Acest lucru face parte şi din programul nostru. Nu cred că sunt şanse, în acest moment, pentru a realiza acest lucru, dar pe termen lung trebuie să ne gândim la o astfel de entitate administrativă", a declarat azi Marko Bela, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş.

Acesta a apreciat propunerea primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, ca judeţele Covasna şi Harghita să fie unificate în Ţinutul Secuiesc, dar şi faptul că în ultimele zile, în presa maghiară din România are loc o dezbatere privind problema Ţinutului Secuiesc.
from adevarul

A MURIT SIR EDMUND HILLARY


Sir Edmund Hillary, primul om care a escaladat Everestul, a murit vineri la vârsta de 88 de ani. În 1953, pe data de 29 mai, Hillary, alături de şerpaşul Tenzing Norkay, decedat in 1986, a cucerit cel mai înalt vârf montan din lume, Chomolungma, având altitudinea de 8848 de metri. Succesul temerarei expediţii a fost anunţat pe data de 2 iunie 1953, ziua încoronării reginei Angliei, Elisabeta a II-a.
from prosport

Asigurarea locuinţei, bonus înşelător la încheierea RCA


Companiile autorizate să încheie asigurări obligatorii auto (RCA) oferă la pachet şi asigurări pentru locuinţă sau pentru malpraxis. Reclama sună bine: primiţi asigurarea locuinţei cadou acum (în condiţiile în care introducerea obligativităţii e iminentă) dacă faceţi poliţă pentru maşină.
Aveţi însă grijă, căci s-ar putea să rămâneţi cu buza umflată în cazul unei catastrofe.
Promoţiile ţin până la sfârşitul acestei luni. Majoritatea asigurătorilor practică reduceri de 10-25% de la tariful standard, în cazul plăţii integrale. Unii oferă o poliţă de asigurare a locuinţei, mizând pe faptul că aceasta va deveni obligatorie în acest an, chiar dacă legea nu a intrat în vigoare.
Cei care îşi fac RCA la Unita Vienna Insurance Group primesc asigurarea obligatorie gratis şi o reducere de 10% pentru orice alt tip de poliţă. O ofertă similară primim şi de la Omniasig. La Astra, asigurarea gratuită de casă se încheie pe o perioadă de minim 6 luni, tot la pachet cu RCA. Chiar dacă ce e gratis prinde bine, ar trebui să aveţi grijă în ceea ce priveşte valoarea asigurată a imobilului, care este cu mult sub valoarea reală, de cele mai multe ori aceasta nefiind stabilită pe baza unei expertize. În caz de producere a riscului asigurat, veţi rămâne cu ochii în soare, pentru că despăgubirile plătite de companie nu vor acoperi prea multe daune. De exemplu, dacă aveţi un apartament cu trei camere, valoarea asigurată este de 20.000 de euro. În capitală, cu această sumă nu poţi visa nici măcar la o garsonieră.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor cunoaşte practicile asigurătorilor şi recomandă clienţilor să fie atenţi când semnează un contract.
Pachete asemănătoare practică şi alte companii cum ar fi BT Asigurări (cumpărată recent de GroupAma) sau ARDAF.
from curentul

Românii nu mai au nevoie de vize pentru a vizita Israelul


Turiştii români care doresc să viziteze Israelul nu mai au nevoie de vize. O comisie a parlamentului israelian a anulat prevederile privind necesitatea eliberării de vize de intrare în Israel pentru turiştii din România. Măsura a fost adoptată de Comisia israeliană pentru afaceri interne şi protecţia mediului înconjurător, la solicitarea Ministerului israelian de Interne şi cu sprijinul Ministerului de Externe. Decizia a fost luată după ce România a aderat la Uniunea Europeană, ai cărei cetăţeni nu au nevoie de vize pentru a vizita Israelul.
from curentul

Românul e puţin italian, ceva evreu şi destul de rus

Ar fi timpul ca românii să se uite cu mai multă atenţie în sufletul lor şi să-şi reconsidere simpatiile culturale

Mulţi dintre imigranţii români se aşteptau să găsească înţelegere la cei din aceeaşi „gintă", italieni sau spanioli. Iar şi mai puţini dintre ei se aşteptau să fie simpatizaţi de etnii pe care românii le urăsc când nu le dispreţuiesc. Ar fi timpul ca românii să se uite cu mai multă atenţie în sufletul lor şi să-şi reconsidere simpatiile culturale.

Puţini dintre ruşii pe care i-am întâlnit aici, în America, nu mi-au plăcut. Sunt deschişi, politicoşi, puţin romantici şi foarte generoşi. Nimic din palavrele ce li se pun în cârcă: beţivi, violenţi, nesimţiţi. Nu ştiu şi nici nu le place să mintă. Vreau să spun, nu ştiu să pună masca amabilităţii atât de uzitată în relaţiile interumane din ţările dominate de protestanţi.

Am mai descoperit şi că evreii sunt o versiune mai cosmopolită a lumii estice. Şi cum să nu fie, când actuala lor cultură s-a format în sânul Europei Centrale şi de Est?! Supa cu găluşte stă mărturie clară. Ca şi pasiunea cu care îi citim şi azi pe Below, Codrescu, Kafka, Sebastian, Wiesel sau Babel.

Deşi nu am trăit în Spania, Italia sau Franţa, am cunoscut destui spanioli, italieni sau francezi ca să îmi dau seama că între ei şi români, sau alţi est-europeni, există distanţe considerabil mai mari decât mi-am imaginat.

Nici unul dintre clişeele cu care am crescut nu mi se mai pare corect. Italienii nu sunt din cale-afară de volubili. Sau lipsiţi de spirit metodic. Francezii nu mi s-au părut deloc romantici. Iar spaniolii (sau spanioloaicele) focoşi.

Cred că italienii au un simţ al relaţiilor sociale foarte dezvoltat şi nu se avântă într-o conversaţie mai mult decât e nevoie. Mulţi francezi mi s-au părut la fel de convenţionali şi de distanţi ca orice germanici. (Am aflat, în schimb, că germanii sadea pot fi foarte haioşi.) În fine, spaniolii pe care i-am cunoscut sunt mai degrabă duri, mai ales femeile.

De câţiva ani explorez aceste paradoxuri şi în cursurile mele. Cel puţin o dată la doi ani, predau un curs de comunicare interculturală. Unul dintre autorii mei favoriţi, alături de clasici cum ar fi
Ingelhart, Kluckhohn, Mead, sau Hall, este Hofstede. El a intervievat sute de mii de oameni, din peste 50 de naţiuni (inclusiv România), şi a făcut o hartă a valorilor culturale.

Aceasta poate fi foarte complexă, dar o versiune simplificată aranjează ţările unele lângă altele în funcţie de doi factori. Aceştia sunt: cât de mult cred oamenii în puterea lor de a-şi face drum în viaţă şi cât de mult le place să trăiască după reguli ce şi le fac singuri sau pe care le schimbă pe măsură ce înaintează în viaţă. Cei doi factori sunt numiţi de Hofstede individualism şi nevoia de a evita situaţiile incerte.

Conform cercetărilor sale, occidentalii sunt mai individualişti şi nu sunt deranjaţi prea tare de situaţiile ce nu au reguli precise. Esticii sunt mai colectivişti şi sunt foarte stresaţi de situaţiile fără reguli clare, pe care le ocolesc cât de mult pot.

Până aici, nimic nou. Povestea interesantă începe când comparăm variatele versiuni de popoare estice cu cele de popoare vestice. Conform hărţii, pe care am postat-o pe site-ul http://www.pagini.com, românii sunt foarte, extrem chiar, de colectivişti şi nu suportă situaţiile incerte. Ei sunt la o distanţă enormă de italieni sau francezi, care din acest punct de vedere sunt foarte mult mai aproape de americani decât de români.

Mai mult, românii sunt mai imobili, mai dependenţi de nevoia de situaţii clare, stabile decât arabii sau decât locuitorii din Bangladesh. Şi sunt ceva mai colectivişti, deşi nu cu mult, ca ruşii. Uitându-te pe această hartă, rămâi uimit de faptul că românii sunt mult mai aproape de ruşi, cu care împart cam toate valorile culturale descrise de Hofstede, decât de spanioli, care sunt occidentalii cei mai apropiaţi de români. (În treacăt fie spus, românii au poate mai puţin de furcă în Spania decât în Italia, care se află cultural la mult mai mare distanţă de România, pentru că sunt ceva mai în ton cu lumea hispanică.)

Deci, dacă ar fi să punem lucrurile în ordine, românii sunt mai mult slavi decât latini. Şi mai levantini decât ar vrea. Nici unul dintre aceste lucruri însă nu trebuie să îi sperie. Cum spunea istoricul Lucian Boia, românii sunt un popor de graniţă, cu multe afilieri culturale. Unele dintre ele pot fi surprinzătoare, dar toate ne aduc aminte cât de multe avem în comun chiar cu aceia pe care, din prostie, îi urâm sau dispreţuim.

from adevarul

Ministrul Ciolos ne-a pacalit cu porcul de Craciun

Comisia Europeana l-a contrazis, ieri, printr-un comunicat oficial, pe ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, afirmand ca nu a acordat derogare pentru sacrificarea traditionala a porcilor in Romania in urmatorii ani, ci chiar a insistat, printr-o scrisoare trimisa Bucurestiului in decembrie, pentru aplicarea tuturor masurilor necesare asomarii porcilor inainte de sacrificare.


„Comisia Europeana nu a spus niciodata Guvernului Romaniei ca practica sacrificarii porcilor fara asomare va fi permisa pentru inca cativa ani”, se arata intr-un comunicat transmis de reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

Precizarea executivului european vine dupa ce ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat, duminica, intr-un interviu acordat BBC, ca Romania ar fi obtinut o derogare pentru sacrificarea traditionala, de Craciun si de Paste, a porcilor si a mieilor, in urmatorii ani. El a afirmat ca Romania are acordul autoritatilor de la Bruxelles pentru aceasta exceptie si ca guvernul redacteaza deja o hotarare in acest sens.

Surse apropiate discutiilor cu oficialii europeni spun insa ca reactia Comisiei a fost generata de indiscretia ministrului Ciolos, care a anuntat o decizie a executivului european inainte de a fi luata.

„Cei de la DG Sanco (Directia Generala de Sanatate si Protectia consumatorului din cadrul CE - n.n.) au fost de acord cu o derogare de sapte zile de Craciun si sapte de Paste si cu o perioada de trei ani pentru implementarea asomarii. Conditia era sa nu se faca public acum acest lucru”, afirma sursele.

from evz

Gaza: Proteste împotriva lui Bush, considerat "cel mai mare măcelar din lume"

Preşedintele american George W. Bush, primit cu mare fast miercuri în Israel, este considerat în Gaza "cel mai mare măcelar din lume", aşa cum l-a numit un deputat Hamas în faţa a câteva mii de simpatizanţi adunaţi să protesteze faţă de venirea lui în regiune, transmite AFP.

Toată ziua de miercuri, manifestanţii Hamas au mărşăluit în Gaza, controlată de islamişti din iunie, pentru a protesta faţă de vizita lui Bush în Orientul Mijlociu, prima în şapte ani la Casa Albă.

"Înainte de a pleca de la Casa Albă, Bush, cel mai mare măcelar din lume şi un criminal, se prezintă în faţa noastră pentru a încerca să-şi îmbunătăţească imaginea", a declarat Moushir al-Masri în faţa manifestanţilor care au incendiat drapele americane. Ei purtau portrete ale preşedintelui american pe care scria "Criminal de război, întoarce-te în ţara ta".

"Vizita criminalului Bush nu are alt obiectiv decât să îi aducă sprijin lui Olmert şi să aprobe colonizarea, masacrele şi adâncirea diviziunilor dintre Fâşia Gaza şi Cisiordania", a mai spus el.

Dând asigurări că "America şi Bush" au aprobat "asasinarea şeicului naţiunii islamice Ahmad Yasin", ucis de Israel în martie 2004, el a exclamat: "Bush, vizita ta nu este binevenită în Palestina!".

În cadrul vizitei sale de trei zile în Israel şi teritoriile palestiniene, Bush se va deplasa în Cisiordania pentru a-l întâlni pe preşedintele Mahmoud Abbas, dar va evita Gaza.

from adevarul

joi, ianuarie 10, 2008

"Masina poporului", prezentata Indiei


Modelul Nano produs de Tata Motors va inlocui bicicletele si scuterele indienilor.


Lastunul Indiei” a fost lansat ieri la Salanul Auto de la New Delhi. Masina de 2.500 de dolari, botezata Nano, este cel mai ieftin autovehicul de pe piata mondiala. Autoturismul produs de compania Tata Motors nu va ajunge, insa, in Europa, din cauza ca nu respecta normele ecologice impuse, dar va fi folosit in India, Rusia si in alte tari asiatice.

Dotare

Micutul Nano pe patru roti, cu aspect de Mini, a fost lansat, ieri, pe acordurile melodiei „2001: Odiseea Spatiului”, de Stanley Kubrick. Considerata de reprezentantii Tata Motors o realizare in industria auto similara cu „primul zbor spre Luna” pentru umanitate, masina nu va fi prea convingatoare pentru asiaticii mai bogati.

Are patru locuri, un motor de 33 de cai-putere si o capacitate cilindrica de aproximativ 625 de cm cubi. Caroseria este facuta din plastic, asamblata cu adeziv special, iar dotarile sunt minime: nu are aer conditionat, nu are airbaguri, are doar un stergator de parbriz si spatiu in portbagaj doar cat sa incapa o valiza.

Producatorii sunt insa optimisti in privinta vanzarilor: peste 1 milion de asiatici vor cumpara modelul in fiecare an, majoritatea indieni care vor sa inlocuiasca plimbarea pe doua roti cu cea pe patru.

„Lasati-ma sa va asigur pe dumneavoastra si pe criticii nostri ca am proiectat un autoturism care va indeplini toate standardele de siguranta si toate normele internationale de mediu”, a declarat presedintele grupului, Ratan Tata, citat de presa internationala. Pana in septembrie, masina va ajunge in aproape toate reprezentantele Tata din India.

Auto low cost

Indienii de rand, care pana acum nu-si puteau permite o masina, sunt foate incantati. „Este un vis devenit realitate. Abia astept sa cumpar masina, iar sotia mea va fi foarte fericita”, s-a entuziasmat ieri Ashok Singh, un indian prezent la eveniment. In urmatori anii, „saracii” Asiei vor avea insa de unde alege. Ford a anuntat, saptamana aceasta, ca va produce un autoturism de mici dimensiuni in India, in decurs de doi ani, iar Renault Nissan vrea sa construiasca un autoturism de 3.000 de dolari in colaborare cu compania indiana Bajaj Auto.

Lansarea modelului Nano a venit intr-un moment in care valul de nostalgie care a cuprins consumatorii stimuleaza vanzarile modelelor de mici dimensiuni, BMW Mini si Fiat 500 Cinquecento.

Compania contrastelor

Tata Motors este compania care a surprins cel mai mult piata auto in acest an. In timp ce se pregateau de lansarea celei mai ieftine masini din lume, reprezentantii producatorului se luptau pentru preluarea marcilor de lux Jaguar si Land Rover. Presedintele grupului auto, Ratan Tata (70 de ani), are o avere ce il claseaza printre cei mai bogati oameni din India.

Potrivit declaratiilor sale, visul sau a fost mereu sa le ofere indienilor o masina accesibila. Tata Motors este cel mai mare producator auto din India. Compania a intrat pe piata romaneasca in primavara anului trecut. Analistii sustin ca, pentru pietele din Asia, modelul va fi un succes, mai ales ca pretul sau este de doua ori mai mic decat al celui mai ieftin autoturism de pe piata, Maruti 800.

PIATA

Motorizarea Asiei


Rusia si Asia vor depasi pana in 2009 piata auto europeana in materie de vanzari si productie de masini. Daca chinezii au inceput deja sa invadeze pietele din Europa cu masini ieftine, Renault si Volkswagen si-au anuntat deja planuri de extindere in Rusia, cumparand fabrici de aici. In 2009, vanzarile din China si India vor ajunge la peste 23 de milioane de autovehicule, depasindu-le pe cele din Europa.

from evz

Condimentele şi arta gastronomică

Jurnalul National
Frumuseţe. Anasonul are păstăile în formă de steluţe cu cinci până la zece colţuriz

Noi, românii, pretindem că suntem destul de pricepuţi la gătit. Trebuie să recunoştem însă că orientalii ne dau lecţii la capitolul condimente. Am aruncat o privire în grădina lor şi vă prezentăm un condiment pe cât de aspectuos, pe atât de aromat: anasonul stelat.


Nou intrat în bucă­tăria românească, anasonul stelat a făcut deja istorie în ţări precum China, Vietnam, Malaezia, Persia, Pakistan şi India. Condimentul provine din China şi Vietnam. Dulce-amărui şi aromat, condimentul se aseamănă cu anasonul, doar că este mult mai puternic. Numele chinezesc al anasonului stelat este “bat gok” sau “ba jiao” în mandarină (dialect al limbii chineze) şi înseamnă opt colţuri. Ar­borele are dimensiuni mici şi se înmulţeşte, preponderent, prin seminţe. Plantele sunt culese înainte de coacere şi apoi uscate. Păstăile anasonului stelat sunt în formă de stea, cu cinci până la zece vârfuri. De obicei, însă, steaua are opt vârfuri. De aici şi numele.

Utilizare. În bucă­tărie se folosesc păstăile sau chiar pudra rezultată din pisarea fructelor. Păstăile se adaugă pur şi simplu în oala cu mâncare. Spre exemplu, în ciorbe sau supe. În Thailanda se folosesc la tocăniţe, dar şi pentru aromatizarea ceaiului cu gheaţă. În nordul Vietnamului supele de vită se condimentează cu anasonul stelat. Fructele măcinate se folosesc la aro­matizarea salatelor, so­su­rilor şi a altor mâncăruri.

Salat de sfeclă. Dacă vă hotărâţi să folosiţi anasonul în bu­cătăria dumneavoastră, puteţi începe cu ceva uşor. Spre exemplu, o salată de sfeclă cu anason. Luaţi o sfeclă de dimensiuni medii şi fierbeţi-o întreagă. Atunci când a devenit moale, o puteţi scoate din apă. După ce i s-a mai dus din fier­binţeală şi rezistaţi să o ţineţi în mână, curăţaţi-o de coajă şi porţionaţi-o în cubuleţe. Abia atunci când s-a răcit de tot, adăugaţi zece linguri de ulei de măsline şi cinci linguri de oţet de vin. Nu uitaţi să puneţi o jumătate de lingură de sare şi un praf de piper negru. Luaţi o căpăţână de usturoi şi curăţaţi-o. Usturoiul trebuie mărunţit bine. După aceea amestecaţi cubuleţele de sfeclă cu usturoiul mărunţit şi cu uleiul. Luaţi o linguriţă de seminţe de anason stelat şi pisaţi-le, iar apoi adăugaţi-le peste sfeclă şi usturoi. Amestecaţi încă o dată şi acoperiţi bolul în care aţi făcut preparatul. Aroma va fi mai puternică dacă ţineţi salata la frigider câteva ore.

diana.radu@jurnalul.ro

Voiculescu: Politicienii maghiari îi discriminează pe românii din Ardeal

Comenteaza
Dan Voiculescu
Acţiunile recente ale Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) şi ale Uniunii Civice Maghiare (UCM) "reflectă doar intenţia de marginalizare a românilor din Ardeal", afirmă preşedintele Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu.

"Şi UDMR, şi UCM avansează din ce în ce mai agresiv acţiuni ce exced cadrul dezbaterii fireşti asupra drepturilor minorităţilor şi care pare că au o singură direcţie: să creeze o presiune asupra românilor - minoritari în unele zone din ţară. (...) Sub pretextul solicitărilor vizând drepturile minorităţii maghiare, politicienii maghiari îi discriminează chiar pe românii din Ardeal", se arată într-un comunicat al PC difuzat azi.

Potrivit PC, "se pune problema unei complicităţi a administraţiei locale din zonele cu populaţie majoritar maghiară cu extremiştii maghiari, discursul agresiv şi xenofob al unor politicieni maghiari fiind dublat de susţinere la nivel administrativ pentru marginalizarea românilor".

Afirmaţiile lui Dan Voiculescu sunt făcute în urma unor iniţiative recente ale UDMR şi UCM precum propunerile aduse la legea învăţământului în dezbaterea organizată în judeţul Covasna sau marcarea produselor fabricate în Ţinutul Secuiesc.
from adevarul

Revolutie in telefonie: schimbi operatorul, pastrezi numarul


Posibilitatea mutarii de la un furnizor de telefonie la altul, cu tot cu numar, va ascuti competitia in piata autohtona.


Pana in toamna acestui an, toate companiile de telefonie din Romania vor trebui sa fie pregatite pentru a permite portabilitatea numerelor de telefon, adica sa le ofere abonatilor posibilitatea de a-si pastra numarul de telefon, mobil sau fix daca isi schimba furnizorul de servicii de telefonie.

Cu alte cuvinte, daca nu iti mai convin serviciile oferite de operatorul de telefonie la care esti abonat, iti iei numarul de telefon si pleci in „parohia” altuia. Avantajul clientilor va fi acela ca vor putea sa aleaga operatorul cu cea mai convenabila oferta comerciala sau pe cel preferat, pastrandu-si in acelasi timp vechiul numar de telefon.

Portarea numarului (n.r. - mutarea la alt operator de telefonie) se va face la cererea abonatului, in momentul in care acesta renunta la un furnizor de servicii de telefonie destinate publicului - numit furnizor „donor”, si doreste sa semneze un contract cu un altul - furnizorul „acceptor”.

Numarul abonatului poate fi transferat in reteaua furnizorului acceptor prin intermediul unei baze de date centralizate la care au acces ambii operatori. Tarifele percepute abonatilor care solicita mutarea numerelor vor fi stabilite de noii lor operatori (acceptori). In alte state membre ale Uniunii Europene, aceasta procedura dureaza numai cateva zile.

Mutarea numerelor de telefon fix va fi permisa initial numai in interiorul aceluiasi judet Astfel, un abonat al unui furnizor de servicii de telefonie fixa, care decide sa se aboneze la alt furnizor, isi va putea pastra numarul numai daca nu isi schimba judetul de resedinta. Pe de alta parte, mutarea numerelor de telefonie fixa la un operator de telefonie mobila nu va fi posibila.

Cand o persoana suna la un numar care a fost mutat in alta retea va primi un semnal sonor sau un mesaj vocal care o va avertiza ca numarul respectiv este in alta retea. Aceasta avertizare ii protejeaza pe cei care suna de plata unor tarife mai mari decat cele la care se asteapta.

Cadrul legal este aproape gata

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a emis la finele anului trecut „Decizia privind adoptarea conditiilor tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor”. Aceasta decizie, impreuna cu Decizia privind implementarea portabilitatii numerelor, din aprilie 2006, creeaza cadrul in care se va desfasura procesul.

„ANRCTI a transmis catre Monitorul Oficial pentru publicare si decizia privind conditiile tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor. In termen de noua luni de la data adoptarii conditiilor tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor, furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului au obligatia de a oferi abonatilor lor, la cerere, portabilitatea numerelor de telefon. Acest lucru inseamna ca, cel mai tarziu in cursul trimestrului trei al anului 2008, toti utilizatorii serviciilor de telefonie din Romania vor putea beneficia de serviciul de portare a numarului de telefon”, ne-a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

In cazul Romaniei, intentia este aceea de aliniere a conditiilor oferite de operatorii locali la cele din UE, care considera portabilitatea numerelor un instrument de crestere a competitiei si este obligatorie in toate statele membre.

Ce spun operatorii

Companiile de telecomunicatii de pe piata locala se pregatesc pentru implementarea acestui proiect, care, in cazul in care au o politica de tarife si de servicii buna, le poate mari numarul de clienti. Exista insa si reversul medaliei. Cei ce nu se vor „misca cu talent”, ar putea pierde clienti in favoarea rivalilor.

„In urma acestui proces, operatorii vor trebui sa isi motiveze utilizatorii sa ramana in retea oferindu-le acestora un plus de valoare, lucru care va facilita dezvoltarea concurentei reale intre jucatorii din piata de comunicatii, principalul beneficiar al portabilitatii numerelor fiind utilizatorul”, ne-a declarat Carmen Lazar, Head of Corporate Affairs la Telemobil, operatorul Zapp. Procesul de portabilitate a numerelor este unul complex si implica foarte multe costuri, pentru implementare, din partea tuturor operatorilor, a adaugat Lazar. Operatorii sustin insa ca nu pot inca estima o suma totala pentru aceste investitii.

Si reprezentantii Vodafone considera ca noua masura aduce beneficii pentru clienti. „Portabilitatea numerelor este un drept al clientului de a-si pastra numarul de telefon in conditiile in care opteaza pentru serviciile unui alt operator. (...) Consideram ca pentru utilizatorii de telefonie mobila din Romania efectele vor fi minime. In ceea ce ne priveste, vom continua sa ne dezvoltam pe toate segmentele de piata si sa ne valorificam avantajele competitive prin oferirea unor produse, servicii si planuri tarifare unice”, ne-a declarat Mihail Tarniceanu, Associate Director, Regulatory Affairs, Vodafone Romania.

Pe de alta parte, operatorul care are cei mai multi clienti pe piata autohtona, Orange, afirma ca in toamna va respecta prevederile legislative. „Orange Romania va respecta prevederile legislative in vigoare. Conform acestora, in termen de noua luni de la publicarea ultimei decizii ANRCTI, respectiv la sfarsitul lunii septembrie 2008, portabilitatea numerelor va fi implementata in reteaua noastra”, a spus Dorin Odiatiu, Head of Wholesale, International & Regulatory Affairs la Orange Romania.

FINANTARE

Bani din fonduri PHARE


Proiectul, in valoare de peste 690.000 de euro, isi propune sa realizeze si sa dea in folosinta un sistem care consta intr-o baza de date si un set de functii si solutii de comunicatii ce vor permite portabilitatea numerelor de telefon fixe si mobile. Finantarea va acoperi si un program de pregatire tehnica a personalului ANRCTI, in vederea dezvoltarii si implementarii cu succes a portabilitatii numerelor de telefon.

Companiile UTI Systems, Porthus Belgia si Microsoft Romania vor crea infrastructura necesara, prin realizarea bazei de date centralizate. Sistemul va contine o baza de date unica si va pune la dispozitie un punct de contact unic pentru toti furnizorii de servicii de telefonie din tara. In plus, va cuprinde si o pagina de internet ce va oferi informatii referitoare la numerele trecute dintr-o retea in alta (portate).

Baza de date va fi realizata in cadrul proiectului PHARE „Asistenta pentru Autoritatea Nationala de reglementare in Comunicatii in vederea implementarii bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor”, proiect de achizitii finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2005 - „Facilitati pentru actiuni speciale”.

PANORAMA

Portabilitatea in lume


La nivel global, portabilitatea a fost introdusa in mai multe state pentru a spori competitivitatea pe pietele de telecomunicatii si pentru a le permite posesorilor unui numar de telefon sa isi schimbe operatorul fara a-si pierde acest numar, care este intr-un fel asimilat cu „identitatea personala”, dupa cum apreciaza analistii.

In SUA, portabilitatea a inceput sa fie introdusa inca din 1996. Incepand cu 2003, posibilitatea mutarii numarului dintr-o retea in alta a fost obligatorie pe tot teritoriul tarii. In Australia, masura a fost introdusa in 2001, fiind foarte bine primita de public, care, dintr-odata, s-a simtit mult mai liber in a-si alege serviciile de telefonie.

In acelasi an, procesul a inceput sa fie implementat in Danemarca si Norvegia. In Japonia, tara extrem de dezvoltata in domeniul telefoniei, s-a inceput implementarea portabilitatii in 2006. Pe de alta parte, Kenya, unul dintre statele africane, a implementat procedura inaintea multor state vestice, si anume in anul 2005.

from evz

Incredibil, dar adevărat: Al-Qaeda "mută" Raliul Dakar în România!!

Participarea românească la „Dakar”, în acest an, urma să fie cea mai numeroasă din istoria Raliului, însă competiţia a fost anulată pe motive de securitate.

Gândindu-se la oamenii care au lucrat din greu pentru a participa la renumita cursă din deşert, organizatorii iau în calcul o variantă compensatorie pe tărâmuri europene.

Astfel, potrivit AFP, Raliul Dakar ar putea fi mutat în România şi Ungaria, urmând să debuteze în luna mai. „Ar fi un gest frumos faţă de cei care şi-au sacrificat un an din viaţă ca să pregătească «Dakar-ul» din acest an”, a declarat Pavel Kubieck, şeful echipei cehe KM Racing Team, cel care a şi făcut publică această informaţie pe care a primit-o de la „colegii” unguri.

AFP adaugă că reprezentanţii Ungariei insistau de mult pentru ca una dintre ediţiile Raliului să ia startul de la Budapesta. „În orice caz, este imposibil ca această cursă să compenseze anularea «Dakar-ului». Acela este un adevărat fenomen, este mai mult decât un raliu”, a mai spus Kubieck.

Ediţia din 2008 a Raliului Dakar ar fi trebuit să înceapă pe 5 ianuarie la Lisabona, însă moartea a patru turişti francezi în Mauritania, pe 24 decembrie, a dus la anularea competiţiei, care s-ar fi desfăşurat şi pe teritoriul respectivei ţări.
from antena3

Un adolescent polonez a provocat deraierea mai multor tramvaie cu o telecomandă

Un adolescent polonez de 14 ani a provocat deraierea mai multor tramvaie cu o telecomandă pe care şi-o construise singur, provocând mai multe accidente, dintre care ultimul soldat cu 12 răniţi, a anunţat poliţia din Lodz, centrul ţării, transmite AFP.

Arestat azi, băiatul a mărturisit că a construit un emiţător cu infraroşii care permite modificarea distanţei dintre şinele de tramvai.

"Interogat în prezenţa unui psiholog, adolescentul a mărturisit că a modificat de trei ori distanţa dintre şine, provocând astfel deraierea unui vagon de tramvai", a anunţat poliţia pe site-ul său.

O percheziţie efectuată la domiciliul său a dus la descoperirea telecomenzii.

Adolescentul a mărturisit că a avut ocazia să pătrundă în incita depoului de tramvaie, de unde a luat mai multe obiecte şi unde a făcut unele observaţii care l-au ajutat să construiască telecomanda.

Adolescentul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, a fost plasat în arest preventiv. Poliţia îl bănuieşte că s-a aflat la originea mai multor accidente de tramvai care s-au produs în oraş în ultimul timp.

from adevarul

miercuri, ianuarie 09, 2008

De ce sint romanii snobi

Fie ca au sau nu au cu ce, autohtonii trebuie sa arate bine. Specialistii in imagine arata pentru Cotidianul de unde vine aceasta boala nationala si de ce e ea mai grea decit in alte tari.

Masini luxoase, telefoane de superfirma si haine de la Paris si Milano. Asta ii mira pe strainii vizitatori in Romania. Unul dintre ei, gurul in branding personal William Aruda, spunea, cu ocazia unei vizite la Bucuresti, ca autohtonii sint mai preocupati de imaginea lor decit alte popoare. „Am observat asta inca de la aeroport, cind am vazut ce masini conduc, apoi, la hotel, hainele pe care le poarta. Sint foarte interesati de modul in care comunica ceea ce sint lumii intregi“, declara expertul intr-un interviu din Cotidianul.

Masina, celularul si hainele de firma trebuie sa spuna despre romani ca au intrat in lumea buna

Romanii insisi isi accepta slabiciunea. „Masina este simbolul consumerismului contemporan in forma maxima. Telefonul este si el un mod de a exprima statutul social: un fel de falsa carte de vizita pusa pe masa“, arata Liviu Redeleanu, managing partner AdVenture, agentie care se ocupa, de citiva ani, de imaginea Volvo si Motorola in Romania, doua branduri internationale care se bucura din plin de obsesia autohtona pentru imagine. In opinia lui, automobilul este cel mai important mijloc prin care romanii transmit cine sint sau, mai degraba, cine ar vrea sa fie. „Desi unii au miliarde, lumea ii asociaza tot cu masina de citeva sute de mii de euro. Cind ai o masina pe care o mai au doar citiva, pe care ii numeri pe degetele de la o mina, e o chestie“, puncteaza Alexandru Raducanu, specialist in marketing, dar si in psihologie, redactor-sef la revista „The Marketer“. Telefonul insa, crede el, „nu mai e asa o mare chestie“: „S-a cam «comoditizat». Telefoane mobile are toata lumea, nu prea mai conteaza ca celularul tau costa cu 200 de euro mai mult decit al secretarei“. „Hainele, geanta, mobilul, masina din care coboara (fie ca e a lor, a firmei sau a prietenului) si cluburile pe care le frecventeaza vorbesc despre ei mai mult decit ar putea ei insisi vreodata“, insista pe idee si Ana Militaru, analist media la IQads.

Una dintre urmari este ca imaginea a devenit mai importanta decit aspectul practic sau realitatea. „Multi isi cumpara o masina scumpa inaintea unei case la acelasi «nivel» cu aceasta“, da un exemplu seful de la AdVenture. Alexandru Raducanu explica si de ce: „Nu poti sa iti duci vila dupa tine, avionul sau iahtul cu atit mai putin. Adesea nu poti sa iti duci nici amanta - top-model - la o intilnire. Ceasul e pitit sub haina, telefonul e de prost gust sa il pui pe masa. Dar masina ti-o cam vede toata lumea, apari cu ea in ziare, se mira vecinii de vizavi, isi fac cruce rudele de la tara“. „Nu toti romanii sint snobi“, vrea sa se faca bine inteles specialistul in marketing, dar „cind ai cumparat o masina si faci conferinta de presa in fata garajului e clar ca suferi de snobism“.

Hainele de pe strada spun aceeasi poveste. Antropologul Vintila Mihailescu povestea intr-un articol din Cotidianul ca oamenii de afaceri straini veniti in Romania cred ca femeile de afaceri sint „prea imbracate“ si ca supraliciteaza: „«Ai impresia mereu ca sint in drum spre un spectacol de opera!», spunea cineva. S-ar zice ca, la noi, daca ai cu ce (si chiar cind n-ai…), te imbraci tot timpul «bine». La ei, chiar daca ai cu ce, te imbraci astfel doar cind si unde este cazul“. La ocazii, romancele pastreaza aceeasi directie opulenta, era de parere si designerul Liliana Turoiu. In Romania, femeile prefera materialele pretentioase, in timp ce la New York se vind rochiile cu accente de lenjerie intima, simple, cu cite un detaliu de efect.

„La inceputul anilor ’90, cea mai mare surpriza a romanilor care calatoreau in Vest era sa vada simplitatea oamenilor de acolo. Trist era ca trageau concluzia (unii o mai fac si azi) ca tot romanii au un gust deosebit pentru frumos, din moment ce femeile poarta tocuri de 12 cm in miezul zilei, iar barbatii isi vopsesc vilele in galben pe dinafara“, descrie diferenta si Ana Militaru.

„As spune ca acest comportament este intr-o oarecare masura rezultatul nevoii de a arata succesul, prosperitatea dobindita uneori foarte repede intr-o economie de multe ori speculativa“, propune o explicatie Liviu Redeleanu. Redactorul-sef de la „The Marketer“ are o poveste cu morala: „Am observat un lucru la oamenii de afaceri, care explica destul de bine, printr-un exemplu, obsesia romanilor pentru imagine. Cind un om de afaceri este la inceput de drum, crede ca «hainele il fac pe om». Se imbraca in costume cit mai scumpe, poarta accesorii, cumpara masini mult mai luxoase decit si-ar permite de fapt. Vrea sa para ceea ce nu este, sperind ca, intr-o buna zi, chiar o sa ajunga acolo. Cind ajunge multimilionar, se relaxeaza. Unii apar in tricou si jeansi la televizor“. Inductia lui Raducanu e urmatoarea: „Romania si romanii sint in etapa aia in care vind blana ursului din padure si trebuie sa aiba macar o imagine care sa ii faca sa para ca ar fi in businessul cu ursi. Pentru a fi primiti in «lumea buna»“.

Obsesia se va diminua cind romanii nu vor mai simti, constant, ca trebuie sa compenseze ceva. Seful de la AdVenture prevede transformarea ei intr-un paradox: „Nu este o boala trecatoare... Atunci cind vom crede ca nu mai exista aceasta «obsesie», ea de fapt se va fi transformat in nevoia de a crea imaginea cum ca nu sintem obsedati de imagine“. „Cred ca trebuie sa devina cool sa fii simplu“, spune Ana Militaru. „Pina cind Romania va deveni o tara europeana nu doar cu numele“, ofera un deadline si Raducanu.

Pina atunci, luxul incepe sa se simta acasa, iar producatorii si distribuitorii lui includ din ce in ce mai des tara noastra in planurile lor. „Bugatti Veyron (n.r. - un automobil in valoare de peste un milion de euro) a fost vazut in Romania! Probabil e singurul din Europa de Est!“, au vuit forumurile, atit cele autohtone, cit si din strainatate. Romanii mai au de aratat pe strada citeva recorduri de acest fel pina sa testeze filosofia simplitatii.

  • Reclame fara saraci

Nici publicitarii nu scapa de efectele snobismului. Din contra, trebuie sa il exploateze la maximum. Ana Militaru, analist media IQads, crede ca reclamele autohtone sufera de sindromul saraciei: “Indiferent cit de ieftin e un produs, cred ca romanii nu vor sa vada in reclame oameni la fel de saraci ca ei, care stau in bucatarii in stil «comunist» ca ale lor si care se bucura de promotii la fel de mult ca ei. Cred ca nu vor sa li se aduca aminte constant ca ei cumpara un suc ieftin pentru ca sint saraci, ci din cu totul alte motive: sa ploua cu beneficii emotionale, de tot soiul, numai sa nu-i confirmi omului teama ca el bea suc din ala pentru ca se potriveste perfect cu detergentul si hainele ieftine”.

from cotidianul

Mihai Rusu: "Lupescu si-a batut joc de mine!"


Fosta „voce” de la Europa Libera a revenit in Romania la chemarea sefului FRF. Increderea in Lupescu l-a costat serviciul, casa si prietenii.

Cotidianul nostru a prezentat ieri situatia neplacuta in care a fost pusa o asociatie de sportivi surdo-muti, careia Ionut Lupescu, directorul general al FRF, i-a promis, prin intermediul revistei pe care o patroneaza, „Sportmagazin kicker”, un ajutor financiar. Donatia (1.600 de euro), pentru care s-a organizat chiar o actiune oficiala, n-a ajuns la destinatie nici astazi, la zece luni dupa ce trebuia facuta. Astazi, EVZ va prezinta o alta latura deloc cunoscuta publicului a numarului doi de la „Casa Fotbalului”: Ionut Lupescu - patron media.

Multi dintre cei care au lucrat cu Lupescu vorbesc despre colaborarea cu directorul executiv al FRF ca despre una dintre cele mai urate experiente profesionale pe care au trait-o. Mihai Rusu este unul dintre ghinionistii care au avut de-a face cu patronul Lupescu.

Dupa ce si-a facut un nume respectat in sport (a fost jucator de tenis, apoi arbitru), dar si in mass-media (a prezentat stirile sportive la postul Europa Libera), Rusu a acceptat sa lase traiul tihnit de la München, ademenit de Lupescu si entuziasmat de perspectiva ca va face parte dintr-un „proiect” care arata tentant pe hartie: revista „Sportmagazin kicker”.

Numai ca, la scurt timp dupa lansarea pe piata, revista a esuat lamentabil. Prost manageriata de Lupescu, publicatia a intrat in faliment. Dezamagit, Mihai Rusu a fost nevoit sa se intoarca in Germania si s-o ia de la capat. Despre colaborarea de cosmar cu Lupescu, care o are ca paravan in afacerile media pe sora lui, Rusu vrea sa uite ca aceasta a avut loc vreodata.

„Mi-am luat primii bani dupa doua luni”

„Am lasat totul in Germania - serviciu, familie, prieteni - pentru a veni in Romania, cu scopul de a pune pe picioare acest proiect, in care am crezut foarte mult”, isi incepe povestea Mihai Rusu, fost redactor-sef la „Sportmagazin kicker”. Dupa patru luni de colaborare cu Lupescu, Rusu si-a dat seama cu cine are de-a face si, dezamagit, si-a luat campii.

„Nu avea rost sa mai stau”, continua Rusu, silit sa-si reia acum viata de la zero in Germania. „Cand propui si promiti un buget pentru primul an, dar ai probleme cu salariile si cu platile dupa doar doua-trei luni, atunci e clar, nu e o treaba serioasa. Eu mi-am luat primii bani dupa vreo doua luni. Pacat ca domnul Lupescu a invatat prea putine dintr-o tara cu o societate atat de avansata si de performanta, ca Germania. Lupescu si-a batut joc de mine!”, a conchis acelasi Rusu, caracterizat de cunoscuti drept o persoana cu foarte mult bun-simt.

BUN DE PLATA

Nu i s-a dat, ci i s-a luat


Angajatii de la „Sportmagazin kicker” care, odata cu trecerea timpului, constatau ca salariile lor „doar” se micsoreaza se pot considera fericiti. Altii, in special colaboratorii, nu au fost platiti decat partial, iar unii - deloc. Pitesteanul Ionut Ghergu este unul dintre fostii colaboratori ai revistei „Sportmagazin kicker” pacaliti de Ionut Lupescu.

Timp de patru luni, cat a lucrat pentru publicatia fostului fotbalist, Ghergu nu a primit niciun ban, desi avea semnat un contract ferm de colaborare. In cazul lui Ghergu, relatia cu revista actualului conducator al FRF aduce a banc cu Radio Erevan: „Nu era masina, ci bicicleta si nu i s-a dat, ci i s-a luat!”.

Povesteste ziaristul ploiestean: „Mai mult, in 2007 m-am pomenit cu o hartie de la Finante, prin care eram instiintat ca in 2006 am incasat de la revista domnului Lupescu suma de 5,4 milioane de lei vechi si ca trebuie sa platesc impozit in conditiile in care eu nu primisem niciun sfant! Grav este si faptul ca, mai mult ca sigur, cineva a semnat si a incasat banii care mi se cuveneau. Dupa socotelile mele, eu ar fi trebuit sa incasez vreo 10 milioane de lei vechi. M-am resemnat. I-am trecut la pierderi. Imi pare rau ca mi-am stricat relatiile cu un bun prieten, fotograful Stefan Barladeanu, caruia nu am avut de unde sa-i dau banii pe pozele trimise la Bucuresti”, adauga, mahnit, Ghergu.

CINE E MIHAI RUSU

Fost jucator de tenis, „voce” la Europa Libera


In vremurile cand Ceausescu reusise sa-i incoloneze pe romani la cozile pentru gheare de pui, oamenii aveau alte surse de „hrana”. Postul de radio Europa Libera era considerat „friptura” din meniu.

La cunoscuta statie, care emitea din afara granitelor tarii, romanii ciuleau urechile, curiosi sa afle adevarata stare a natiunii si sa auda cum era „sapat” blocul comunist. Stirile din sport erau prezentate, printre altii, de Mihai Rusu, care a emigrat in Germania in 1977. Fost jucator de tenis si arbitru, Rusu a lucrat ani la rand pentru postul de radio Europa Libera, remarcandu-se drept o voce distinsa si apreciata.

PROIECTE ESUATE

Cu „Neamtul” in frunte au fost „succese” multe


Angrenat in diverse proiecte media, cum ar fi „Radio Total Sport FM” si „Sportmagazin kicker”, Ionut Lupescu nu s-a aratat foarte priceput in materie de management. Din postura de director general al FRF, el a produs un imens scandal in urma cu aproape doi ani, dupa ce a acordat drepturile de transmisie ale meciurilor echipei nationale de fotbal unui radio „de cartier”, „Total Sport FM”, la care era asociat.

Decizia lui Lupescu a produs un cutremur in cadrul „Radio Romania Actualitati”, marele perdant, Departamentul „Sport” fiind, din aceasta pricina, restructurat. Ca o ironie a sortii, „Total Sport FM” nu a transmis nicio partida a echipei nationale a Romaniei! In momentul de fata, statia radio nu mai emite.

Ionut Lupescu a reusit intr-un timp-record sa-i indeparteze din parteneriatul cu revista sa pana si pe nemtii de la revista „Kicker”, una dintre cele mai importante publicatii sportive din lume. Nemultumiti de colaborarea cu directorul executiv al FRF, germanii s-au retras dupa doar cateva luni.

„Cei de la „Kicker” nu au fost prea fericiti. Asta ca sa folosesc o formula eleganta de exprimare”, povesteste Mihai Rusu, care atrage atentia asupra faptului ca, „pe langa gafele manageriale, domnul Ionut Lupescu a mai comis cateva erori de natura umana. I-a umilit pe cei care venisera pentru acest proiect cu inima deschisa, si ma refer aici nu doar la jurnalistii pe care i-a angajat, ci chiar la cititorii care adoptasera publicatia, care a fost una foarte serioasa in primele luni”.

Salarii restante la radio

La un an si jumatate de la desfiintarea postului de radio „Total Sport FM”, inca mai sunt oameni care nu si-au primit salariile pe ultimele luni. In ultimele saptamani de viata ale statiei, care trebuia sa transmita in exclusivitate meciurile nationalei Romaniei, s-a facut veritabila munca patriotica. Ramasi chiar si fara caldura (din cauza facturilor neplatite), angajatii postului au sperat pana in ultima clipa in promisiunile patronului Lupescu.

„Am alergat cateva luni ca sa-mi recuperez banii, dar fara succes. Am vrut sa-mi caut dreptatea in justitie, dar m-am lasat pagubasa”, sunt cuvintele unei foste angajate de la radioul la care actionar era Lupescu. Speriata ca Lupescu s-ar putea razbuna, femeia n-a dorit sa-si dezvaluie identitatea. Ca ea mai sunt alti cativa tineri. Au ramas in presa si se tem pentru locurile lor de munca sau, pur si simplu, le este rusine sa-si aminteasca de umilintele la care i-au supus „Neamtul”.

from evz

50 de oameni care ar putea salva Planeta

Urşi polari suferind de căldură, calota glaciară topită, uragane, secetă, caniculă, fluvii care şi-au ieşit din matcă. Acestea sunt imaginile anului 2007, imagini care reliefează fenomenul de încălzire globală. Ziarul The Guardian a realizat un top al personalităţilor care în 2008 şi-ar putea pune amprenta în lupta împotriva schimbărilor climatice.


Anul 2007, unul dintre cei mai calzi din istorie, s-a încheiat cu o reuniune internaţională găzduită de Indonezia, la care aproximativ 10.000 de politicieni, oameni de afaceri, activişti ecologişti şi oameni de ştiinţă din 190 de ţări au încercat să găsească soluţii pentru stoparea fenomenului de încălzire globală. Singurul rezultat la care au ajuns după două săptămâni de discuţii încontinuu a fost acela că nu trebuie întrerupte negocierile pentru un acord care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, după ce acesta va expira, în 2012. Noul acord, au convenit participanţii, trebuie să fie semnat înainte de 2010. Specialiştii consideră că summit-ul a fost un succes diplomatic, dar sunt nemulţumiţi pentru că nu există nici un acord concret pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, iar SUA par mai înverşunate ca niciodată, hotărând că nu vor semna nici viitorul acord, după ce nu au ratificat nici Protocolul de la Kyoto. Vocile optimiste susţin că s-au făcut paşi serioşi, că mecanismul este pus în mişcare, lumea este conştientă de pericolul încălzirii globale şi va acţiona în consecinţă. Cei pesimişti afirmă însă că starea ecologică a Planetei este mult mai gravă decât se credea. Imaginile şocante ale anului 2007 – urşi polari topiţi de căldură, gheţarii himalayeni topindu-se, păduri tropicale culcate la pământ pe toată suprafaţa continentului negru, inundaţii devastatoare din Bangladeş până în Ghana, secetă prelungită şi canicula din Europa – ar putea însemna foarte puţin faţă de ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor dacă omenirea nu acţionează hotărât.


CLASAMENT. În acest context, publicaţia britanică The Guardian a alcătuit un top al personalităţilor care ar avea o contribuţie importantă în lupta împotriva încălzirii globale. Lista se află pe site-ul ziarului şi aşteaptă completări din partea publicului din toată lumea. Lista include oameni de ştiinţă (între care fostul responsabil ştiinţific al Băncii Mondiale şi actualul consilier pe probleme de încălzire globală al guvernului britanic, Bob Watson), fizicianul şi ecologistul indian Vandana Shiva, biologul kenian laureat al Premiului Nobel Wangari Maathai, activişti ecologişti (între care şeful Greenpeace International, Gerd Leipold), politicieni (între care unul dintre liderii "verzilor" britanici, Caroline Lucas, şi primarul Londrei, Ken Livingstone) şi scriitori (între care Philip Pullman).


LISTA. Cei la care s-au oprit redactorii de la The Guardian sunt următorii: australianul Terry Tamminen (consilier pe politici climatice), canadianul Paul Watson (ofiţer de marină şi activist ecologist), Vicki Buck (antreprenor, Noua Zeelandă), Elon Musk (antreprenor, Africa de Sud), cancelarul german Angela Merkel, Caroline Lucas (unul dintre liderii din Parlamentul Britanic ai partidului Verzilor), americanul Bob Hertzberg (om de afaceri), italianul Carlo Petrini (activist ecologist pe piaţa alimentară), etiopianul Tewolde Egziabher (om de ştiinţă), Amory Lovins (fizician), Madhav Subrmanian (elev indian), politicianul brazilian Marina Silva, industriaşul britanic Robin Murray, activista americană Laurie David, patriarhul Bartolomeu (Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe), actorul american Leonardo di Caprio, avocatul american Andrew Kimbrell, biologul congolez René Ngongo, omul de ştiinţă chinez Zhengrong Shi, activistul britanic Joss Garman, geneticianul american Craig Venter, liderul sindicatului fermierilor vietnamezi, Henry Saragih, omul de ştiinţă, statisticianul danez Bjørn Lomborg, climatologul britanic Gavin Schmidt, cercetătoarea indiană în domeniul apei Rajendra Singh, primarul Londrei, Ken Livingstone, arhitectul Ken Yeang, politicianul iranian Massoumeh Ebtekar, Rebecca Hosking (cameraman la BBC), biologul kenian Wangari Maathai, politicianul australian Peter Garrett, activistul Jockin Arputham, politicianul german Hermann Scheer, militantul pentru drepturile omului Mohammed Valli Moosa (Africa de Sud), muzicianul şi activistul sud-african Aubrey Meyer, activista americană Monica Howe, politicianul Al Gore, omul de afaceri Chris Tuppen, primarul oraşului german Freiburg, Dieter Salomon, fermierul indian Bija Devi, consilierul pe probleme de mediu chinez Pan Yue, scriitorul şi activistul Ma Jun, ecologistul american Michael Fay, inventatorul britanic Guy Lamstaes, actorul şi regizorul chinez Jia Zhangke, profesorul indian Bunker Roy, inginerul-chimist norvegian Olav Karstad, scriitorul american Cormac McCarthy şi inginerul britanic Peter Head.

Soluţie
Ziariştii britanici susţin că au existat dezbateri dacă în listă să fie sau nu inclus fostul vicepreşedinte american Al Gore, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, alături de experţii Comisiei interguvernamentale ONU pentru schimbări climatice. Argumentele pro şi contra au sunat în felul următor: Al Gore a reuşit să pună subiectul preocupant al încălzirii globale pe agenda guvernelor ţărilor dezvoltate, dar există voci care susţin că soluţia propusă de fostul vicepreşedinte american în ceea ce priveşte comerţul cu emisii de gaze cu efect de seră nu este suficient. Contestatarii au mai arătat că soluţia lui Gore nu ar fi cu nimic mai bună decât ceea ce propun în momentul de faţă guvernele statelor dezvoltate, mari poluatoare.
from jurnalul national

Europa de est nu îi mai atrage pe investitorii internaţionali

România, Cehia sau Ungaria sunt ţările europene care nu mai sunt de interes pentru investitorii internaţionali, scrie cotidianul Die Presse în ediţia sa electronică.

China, India, SUA şi Marea Britanie sunt cele mai căutate ţări pentru investiţiile străine, potrivit indexului investiţiilor străine pe anul 2007 realizat de firma de consultanţă A. T. Kearney, care are în vedere peste 1.000 dintre cele mai mari firme din lume.

Astfel, Europa Centrală şi de Est pierde teren: numai două ţări din această zonă se menţin în top 25 - Cehia şi Polonia, ambele în cădere în preferinţele investitorilor. Pentru investitorii europeni (care reprezintă un sfert din totalul firmelor care au participat la studiu) Europa de Est rămâne totuşi atrăgătoare, dar ţări precum România, Polonia sau Ucraina nu se află în top 10 al preferinţelor lor de afaceri.

Potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, investiţiile străine directe în noile state ale UE au scăzut uşor în 2007 (la 24,5 miliarde de dolari, faţă de 24,8 miliarde de dolari în anul precedent), iar motivul principal ar fi acela că privatizările s-au încheiat în mare măsură. Pe de altă parte, comentează cotidianul citat, investiţiile străine sunt în continuare importante în statele est-europene pentru că ele echilibrează deficitul comercial.

Comparativ însă, România şi Bulgaria vor atrage de acum înainte din ce în ce mai multe investiţii, crede Robert Kremlicka, director al A.T. Kearney din Austria, de vreme ce 'întreprinderile austriece şi-au încheiat în mare măsură investiţiile în noile state membre ale UE', iar în cele două ţări menţionate 'sunt de aşteptat achiziţii şi mai mari', a mai spus Kremlicka.ROMPRES

marți, ianuarie 08, 2008

Haşotti: Băsescu are o tendinţă patologică de a declanşa scandaluri

Puiu Haşotti
Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal Puiu Haşotti a declarat în această seară, pentru Rompres, că este posibil ca preşedintele Traian Băsescu să aibă o tendinţă patologică de a declanşa scandaluri politice care sunt, în mod evident, în detrimentul interesului naţional şi al imaginii României.

"Preşedintele Băsescu nu are dreptul moral de a aduce critici asupra doamnei senator Norica Nicolai", a susţinut Puiu Haşotti.

El a afirmat că, în aceste condiţii, cu atât mai mult o susţine pe Norica Nicolai pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Reacţia liderului PNL vine după ce preşedintele Traian Băsescu i-a transmis o scrisoare premierului Călin Popescu-Tăriceanu prin care îi solicită să renunţe la propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.
from adevarul

Formula 1 - McLaren şi-a prezentat monopostul pentru sezonul 2008


Scuderia McLaren-Mercedes a dezvăluit azi la Stuttgart monopostul MP4-23 pentru sezonul 2008 al Formulei 1, în care patronul Ron Dennis şi-a propus ca obiectiv titlurile mondiale atât la constructori cât şi la piloţi.

Noul monopost a fost prezentat în faţa a 700 de angajaţi ai companiei Mercedes şi a 400 de invitaţi la muzeul Mercedes-Benz de la Stuttgart.

Cei doi piloţi ai scuderiei britanice, Lewis Hamilton, vicecampion mondial în 2007, şi Heikki Kovalainen, succesorul lui Fernando Alonso, nu au pilotat încă noul monopost.

Primele teste vor avea loc miercuri pe circuitul de la Jerez, iar Hamilton, care a împlinit luni 23 de ani, abia aşteaptă să conducă bolidul care a necesitat 14.000 ore de muncă pentru a fi pus la punct.

"Mă simt cu adevărat mai puternic ca anul trecut. M-am pregătit foarte bine, chiar înainte de primele teste şi cred că va fi un nou start pentru noi, vom întoarce o nouă pagină. Abia aştept să urc în maşină şi sunt foarte emoţionat pentru prima cursă", a declarat Hamilton.

În cele 17 curse de anul trecut, Lewis Hamilton a câştigat 4 curse şi a urcat de 9 ori pe podium.

Finlandezul Heikke Kovalainen a fost asigurat că va primi tratament egal cu Hamilton. "Nu aş fi venit la o echipă dacă nu credeam că am şanse egale de a lupta. Am aceeaşi şansă ca Lewis şi totul depinde de mine".

Prima cursă a anului 2008 este MP al Australiei din 16 martie.
from adevarul

luni, ianuarie 07, 2008

Rata şomajului în rândul tinerilor români a crescut îngrijorător


Rata şomajului în zona euro s-a menţinut la acelaşi nivel în noiembrie 2007, afectând 7,2% din populaţia activă, cu 7 procente mai puţin decât valoarea înregistrată în noiembrie 2006, potrivit datelor prezentate azi de Oficiul de Statistică al Comunităţii Europene - Eurostat.

Însă cifrele cele mai îngrijorătoare se referă la rata şomajului în rândul tinerilor români cu vârste până în 25 de ani, şi asta în condiţiile în care, pe parcursul anului precedent, rata generală a şomajului în România a rămas stabilă comparativ cu 2006, la 7,2%. România, cu o rată de 21,6% de şomeri în rândul tinerilor, înregistrează alături de Grecia (22,6%) şi Italia (20,2%) una dintre cele mai mari rate ale şomajului în rândul populaţiei active de până în 25 de ani.

Ţările cu cea mai mică rată a şomajului în rândul tinerilor sunt Olanda (5%), Austria (8,3%) şi Danemarca (8%). De altfel, Olanda şi Danemarca sunt ţările europene cu cea mai mică rată a şomajului, cu 2,9% şi respectiv 3,2% din populaţia activă. Dimpotrivă, Slovacia este ţara europeană cu cel mai mare indice al şomajului (11%), urmată de Polonia (8,5%).

Per ansamblu, în cele 12 luni analizate, nivelul şomajului a scăzut în 23 din cele 27 de ţări comunitare şi s-a menţinut stabil în România şi Luxemburg, înregistrând însă o creştere uşoară în Portugalia (de la 7,9% la 8,2%) şi Irlanda (de la 4,2% la 4,3%). Cele mai semnificative reduceri ale ratei şomajului în perioada menţionată au avut loc în Polonia (de la 12,2% la 8,5%) şi în Bulgaria (de la 8,2% la 5,8%).

Potrivit Eurostat, în noiembrie 2006 în Uniunea Europeană existau 16,4 milioane de şomeri, din care 11 milioane se aflau în zona euro, numărul şomerilor scăzând în interval de un an cu 1,9 milioane per ansamblul UE şi cu un milion în zona euro. Pe criterii de sex, şomajul în rândul populaţiei masculine s-a situat la 6,5% (comparativ cu 7% în noiembrie 2006) în zona euro şi la 6,4% (faţă de 7,2%) în întreaga Uniune Europeană. Şomajul în rândul femeilor s-a redus la 8% (faţă de 9% în noiembrie 2006) în zona euro şi la 7,4% (faţă de 8,4% în noiembrie 2006) la nivelul UE.
from adevarul

Bill Gates: Începe o nouă eră digitală

Jurnalul National
Bill Gates
Omul de afaceri Bill Gates, cofondator al companiei Microsoft şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, prevede apariţia unei noi ere digitale, în care omul va interacţiona mai ''natural'' cu tehnologia, relateazã AFP, Reuters şi BBC. Gates, care intenţioneazã sã renunţe în iulie la postul de director tehnic al Microsoft pentru a se consacra activitãţilor sale umanitare, a participat duminicã - pentru ultima datã, oficial - la inaugurarea Consumer Electronic Show /CES/ din Las Vegas.

NOUA ERĂ. În discursul de deschidere a târgului, Bill Gates a evocat, în faţa mulţimii de profesionişti reuniţi în sala de recepţii a hotelului Venetian din Las Vegas, un deceniu de evoluţii tehnologice încã mai rapide decât cele din ultimii zece ani. ''Primul deceniu digital a fost un enorm succes, dar nu este decât începutul. Nimic nu ne împiedicã sã avansãm şi mai repede, şi mai mult pe parcursul celui de-al doilea''. Potrivit lui Bill Gates, în momentul de faţã pe glob funcţioneazã pentru un miliard de calculatoare, iar 40% din populaţia Terrei are telefon mobil. Dar cum aratã viitorul - apropiat - în viziunea sa? Internet disponibil peste tot, acces la date pe orice fel de aparat, imagini de înaltã definiţie disponibile pe toate suprafeţele, inclusiv pe mese şi pereţi, lumi virtuale tot mai sofisticate. Iar omul va avea acces la aceastã tehnologie într-un mod mult mai natural, noile interfeţe bazate pe comenzi tactile sau vocale urmând sã ia treptat locul deja clasicelor tastaturi şi maus-uri. Anul trecut, Microsoft a prezentat la CES sistemul audio Sync pentru automobile, care poate porni sau opri muzica şi poate forma numere de telefon la comandã vocalã. Duminicã, Gates a prezentat computerul Surface, o mãsuţã de cafea în formã de PC funcţionând ca un touch-screen supradimensionat. Cofondatorul Microsoft, în vârstã de 52 de ani şi care a inaugurat 11 ediţii ale târgului de la Las Vegas, a amintit cu umor de apropiata sa plecare din fruntea companiei: ''Va fi prima datã de la vârsta de 17 ani când nu voi mai lucra full-time la Microsoft. Nu ştiu cum va fi ultima zi, va fi ciudat'', a mãrturisit el. Bill Gates a mai spus cã are ''peste 10 calculatoare acasã, dar niciunul nu este Mac'' - produsul concurenţei.

de Ovidiu Ciutescu

from jurnalul national

O noua gafa prezidentiala anunta un an politic de groaza


Obiectivele presedintelui Traian Basescu pentru 2008 raman, evident, aceleasi cu cele din 2007. Respectiv distrugerea lui Tariceanu si – de ce nu? – a PNL, subjugarea PSD, recte a opozitiei, sub sloganul reformei clasei politice. Transformarea PD-L intr-un mastodont politic prezidential cu care sa ocupe fotoliile din Camera Deputatilor si Senat. In rezumat, obtinerea unui control deplin asupra Guvernului si a Parlamentului. Ce a iesit anul trecut prin incercarea de atingere a acestor obiective s-a vazut: biletele, filmari cu camera ascunsa, dosare penale, suspendari de ministri, pana la urma suspendarea presedintelui, negocieri oculte, pertractari, referendumuri. O intreaga tiganie! Nota bene: totul s-a desfasurat in niste conditii cat se poate de propice pentru o atmosfera politica asezata, calma, pentru discutii rationale intre liderii politici. Proaspat intrati in Uniunea Europeana, singurul obiectiv cu adevarat important a fost sa ne desemnam reprezentantii in Parlamentul de la Strasbourg. In schimb, in loc sa ne impresionam viitorii parteneri prin seriozitatea dezbaterilor, “multumita” tenacitatii lui Traian Basescu, am transformat totul intr-o tiganie de mahala politica.

Anul 2008 deschide din acest punct de vedere o perspectiva sumbra. Pentru ca el va fi terenul de lupta pentru doua confruntari politice cruciale: alegerile locale si cele parlamentare. Traian Basescu a aruncat deja buzduganul. Dupa ce anul trecut a facut maimutareala aceea cu condamnarea comunismului – de parca mortii din 1989 ar fi asa, o chestie, nu foarte importanta, mai degraba ciudata – acum a scos condamnarea pactului Molotov Ribbentrop. Lucru care insa a fost deja facut la inceputul anilor ’90 pe vremea cand ministru de Externe al Romaniei era Adrian Nastase. Repetarea condamnarii unui act istoric de catre un stat, cred eu, ar fi o premiera internationala absoluta. In fine, ceea mi se pare important in aceasta incredibila gafa a intregii administratii prezidentiale, cu liota de consilieri cu tot, este ca ea denota o pornire distrugatoare a lui Traian Basescu, o incrancenare fara margini impotriva tuturor celor care nu-i stau drepti in fata. Este greu de crezut ca nimeni de la Palatul Cotroceni nu a stiut ca Romania a condamnat deja pactul Ribbentrop-Molotov. Este greu de crezut, de exemplu, ca daca Traian Basescu l-ar fi sunat pe Andrei Plesu, ca sa se consulte in aceasta privinta, nu ar fi primit raspunsul corect. Rezulta ca in nevoia viscerala de a domina parlamentul, de a se mai urca o data la tribuna, de a mai fi aplaudat macar de o parte dintre senatori si deputati si dupa caz, de a le da cu flit celorlalti membri ai parlamentului, lui Traian Basescu i s-au intunecat mintile, cum spune romanul. Si de fapt nu s-a consultat cu nimeni. Adica, ma rog, excluzand-o sa zicem pe Elena Udrea & co.
Probabil ca marinarul de la Cotroceni va reveni cu picioarele pe pamant si va face uitat acest episod. Insa el are semnificatii extrem de grave in privinta climatului in care se vor desfasura cele doua alegeri interne. Anume ca Traian Basescu este dispus la orice pentru a-si nimici adversarii. Ca Traian Basescu deja nu mai are un comportament lucid si rational. Ca nu mai are incredere in aproape nimeni. Asa incat este de asteptat ca in anul 2008 sa avem parte, pe micile ecrane, de un serial politist spectaculos. Pana acum liberalii au rezistat eroic, dramatic. Sprijiniti pe la spate de social-democratii lui Mircea Geoana. Basescu insa a reusit sa scindeze PSD-ul. Anul acesta se vor juca vreo cateva cariere politice. Printre care si cea a actualului lider al opozitiei. Ceea ce va schimba schema relatiilor. Mai ales in conditiile in care seful statului anunta un razboi pe viata si pe moarte, in care el va da navala pe esicherul politic invartind ghioaga deasupra capului. Pentru Basescu este vital sa aiba majoritate in parlament si sa formeze un guvern supus. Altminteri, inca un an in conditiile de acum vor fi un obstacol imens in cursa pentru prezidentiale din 2009. Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu sunt doi baietasi de Primaverii in fata capitanului de cursa lunga. Liderului PNL insa nu mai are de ce sa-i fie frica, are un singur drum in fata. Daca va reusi sa-l parcurga pana la piatra de hotar a celor 16% atunci va putea spune ca ajuns la destinatie si se va putea odihni. Cu Mircea Geoana lucrurile nu stau asa. El se teme de Basescu. In plus, are de ales intre o intelegere oculta cu presedintele Romaniei si un pact transparent cu liberalii. S-ar spune ca mai exista o a treia varianta, aceea ca social-democratii sa se prezinte de unii singuri. Traian Basescu are insa destui acoliti in PSD prin care sa transmita mesaje de genul “intelegeri pe sub masa intre PNL si PSD”.
Romanii vor putea vedea anul acesta ce inseamna, cu adevarat, un presedinte jucator, mai ales unul de talia lui Traian Basescu. Spectacolul va fi insa interzis persoanelor sub 18 ani. Implicarea liderului de facto a PD-L in disputa politica o sa aiba consecinte profund nefaste. Cea mai grava va fi aceea ca va vicia constiinta politica a romanilor. Traian Basescu, al treilea presedinte ales in mod democratic al Romaniei, ar putea deveni si cel care sparge pojghita de democratie politica si civilizatie electorala care cu greu s-a prins pe teritoriul tarii.
from cronica romana

ITALIENII VOR SĂ-ŞI REZOLVE CRIZA DEŞEURILOR EXPORTÂNDU-LE ÎN ROMÂNIA

Guvernul italian se va reuni luni, în cadrul unei sesiuni de urgenţă, pentru a găsi o soluţie la criza deşeurilor din oraşul Napoli. Între timp, poliţia a intervenit, luni dimineaţă, pentru a dispersa zecile de manifestanţi care protestează faţă de decizia autorităţilor de a redeschide una dintre gropile de gunoi ale oraşului. Zeci de mii de tone de gunoaie zac pe străzile din Napoli, spre disperarea locuitorilor. Deşeurile menajere nu au mai fost colectate de două săptămâni, pentru că gropile de gunoi ale oraşului sunt pline. Localnicii nu au găsit altă soluţie decât să dea foc gunoaielor şi au dat de lucru, astfel, pompierilor.

Armata a anunţat că este dispusă să îşi pună vehiculele la dispoziţia autorităţilor locale, pentru transportarea deşeurilor. Echipajele au fost nevoite să intervină în zeci de cazuri, pentru a stinge incendiile.

Oamenii au răbufnit la sfârşitul săptămânii trecute, când au aruncat cu pietre în forţele de ordine. Potrivit presei, cauza acestei crize o reprezintă funcţionarea defectuoasă a centrelor de tratare a deşeurilor.

Multe gropi de gunoi au fost închise pentru că nu respectă normele europene, iar altele din cauza infiltrării unor membri ai mafiei locale, implicate în special în reciclarea deşeurilor.

Problema gunoaielor dă bătăi de cap autorităţilor din Napoli de mai bine de 10 ani.

Numai în luna mai a anului trecut, cantitatea de deşeuri a ajuns la 15.000 de tone. Autorităţile au luat atunci în calcul exportul deşeurilor în România.

Antena 3