luni, ianuarie 07, 2008

Evadare ratată prin tunelul de sub closet

O tentativă de evadare a fost stopată, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma unui control de rutină efectuat de o patrulă în celulele Penitenciarului de Maximă Siguranţă Focşani.

Şase deţinuţi, închişi pentru crimă, din celula 433, au încercat să evadeze prin tunelul de şase metri, pe care l-au săpat între inspecţii. Unealta folosită de puşcăriaşi pentru săpături a fost făcută dintr-o bucată de metal ruptă de la unul dintre paturile din celulă. Potrivit unor surse din Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, pentru tentativa de evadare, punctul de plecare a fost grupul sanitar al celulei.

A fost scos vasul de wc, iar pământul a fost strâns în sacoşe pe care le-au ascuns în nişte genţi de voiaj. Se pare că percheziţiile făcute periodic în celulă nu au dat la iveală tentativa deoarece, imediat ce se apropiau gardienii, vasul era pus cu grijă la loc.

Primele cercetări indică faptul că cei şase au început să sape pe 29 decembrie 2006. Ei munceau cu rândul. Trei săpau câte o oră, iar ceilalţi trei se odihneau. De veghe la uşa celulei a stat un alt coleg de celulă, care nu a încercat să evadeze. În celula 433 sunt 20 de paturi. Cu toate acestea, planul de evadare a fost pus în practică doar de cei şase.


"Datoria noastră este să încercăm"


Procurorii vrânceni afirmă că aceştia doreau ca până astăzi, 7 ianuarie, data la care urma să se întoarcă din vacanţă conducerea penitenciarului, tunelul să fie terminat. Obrăznicia deţinuţilor a mers până acolo încât, în faţa anchetatorilor, au declarat că „datoria noastră este să încercăm, iar cea a gardienilor să ne păzească".
Cei şase sunt cunoscuţi în penitenciar drept cei mai periculoşi puşcăriaşi, ei ispăşind pedepse cuprinse între 18 şi 30 de ani pentru crimă.

Cel mai tânăr are 23 de ani, iar veteranul grupului a împlinit 51 de ani. Surse din penitenciar susţin că, mai mereu, cel puţin trei dintre cei şase au creat probleme aproape lunar în cursul anului trecut. Deţinuţii nu vor fi mutaţi în altă celulă, dar vor fi trimişi în judecată pentru tentativă de evadare. IPJ Vrancea face la rândul său cercetări sub aspectul tentativei de evadare.


Coducerea penitenciarului nu a dat declaraţii privind acest incident, comandantul instituţiei, col. Ionel Celmare, nu a fost prezent ieri la serviciu şi nici nu a răspuns la telefon. La Penitenciarul Focşani au mai existat în trecut trei evadări şi o sinucidere. (Ioana Focşăneanu)

from adevarul

Niciun comentariu: