joi, ianuarie 10, 2008

Condimentele şi arta gastronomică

Jurnalul National
Frumuseţe. Anasonul are păstăile în formă de steluţe cu cinci până la zece colţuriz

Noi, românii, pretindem că suntem destul de pricepuţi la gătit. Trebuie să recunoştem însă că orientalii ne dau lecţii la capitolul condimente. Am aruncat o privire în grădina lor şi vă prezentăm un condiment pe cât de aspectuos, pe atât de aromat: anasonul stelat.


Nou intrat în bucă­tăria românească, anasonul stelat a făcut deja istorie în ţări precum China, Vietnam, Malaezia, Persia, Pakistan şi India. Condimentul provine din China şi Vietnam. Dulce-amărui şi aromat, condimentul se aseamănă cu anasonul, doar că este mult mai puternic. Numele chinezesc al anasonului stelat este “bat gok” sau “ba jiao” în mandarină (dialect al limbii chineze) şi înseamnă opt colţuri. Ar­borele are dimensiuni mici şi se înmulţeşte, preponderent, prin seminţe. Plantele sunt culese înainte de coacere şi apoi uscate. Păstăile anasonului stelat sunt în formă de stea, cu cinci până la zece vârfuri. De obicei, însă, steaua are opt vârfuri. De aici şi numele.

Utilizare. În bucă­tărie se folosesc păstăile sau chiar pudra rezultată din pisarea fructelor. Păstăile se adaugă pur şi simplu în oala cu mâncare. Spre exemplu, în ciorbe sau supe. În Thailanda se folosesc la tocăniţe, dar şi pentru aromatizarea ceaiului cu gheaţă. În nordul Vietnamului supele de vită se condimentează cu anasonul stelat. Fructele măcinate se folosesc la aro­matizarea salatelor, so­su­rilor şi a altor mâncăruri.

Salat de sfeclă. Dacă vă hotărâţi să folosiţi anasonul în bu­cătăria dumneavoastră, puteţi începe cu ceva uşor. Spre exemplu, o salată de sfeclă cu anason. Luaţi o sfeclă de dimensiuni medii şi fierbeţi-o întreagă. Atunci când a devenit moale, o puteţi scoate din apă. După ce i s-a mai dus din fier­binţeală şi rezistaţi să o ţineţi în mână, curăţaţi-o de coajă şi porţionaţi-o în cubuleţe. Abia atunci când s-a răcit de tot, adăugaţi zece linguri de ulei de măsline şi cinci linguri de oţet de vin. Nu uitaţi să puneţi o jumătate de lingură de sare şi un praf de piper negru. Luaţi o căpăţână de usturoi şi curăţaţi-o. Usturoiul trebuie mărunţit bine. După aceea amestecaţi cubuleţele de sfeclă cu usturoiul mărunţit şi cu uleiul. Luaţi o linguriţă de seminţe de anason stelat şi pisaţi-le, iar apoi adăugaţi-le peste sfeclă şi usturoi. Amestecaţi încă o dată şi acoperiţi bolul în care aţi făcut preparatul. Aroma va fi mai puternică dacă ţineţi salata la frigider câteva ore.

diana.radu@jurnalul.ro

Niciun comentariu: