vineri, ianuarie 11, 2008

Corlăţean: Tokes reia ideea neconstituţională a autonomiei teritoriale în parlamentul european

Comenteaza
Titus Corlăţean
Europarlamentarul social-democrat Titus Corlăţean a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că prin intermediul europarlamentarului Laszlo Tokes, în Parlamentul European s-a reluat o idee mai veche - cea a autonomiei teritoriale pe criterii etnice în România.

El a reafirmat că tentativa de resuscitare a ideii autonomiei pe criterii etnice în cadrul forurilor UE este una neconstituţională şi a subliniat că europarlamentarii PSD, cu sprijinul membrilor grupului socialiştilor europeni, vor continua să se opună acestei idei.

Titus Corlăţean a denunţat "tentaţiile unor forţe de a resuscita ideea autonomiei teritoriale pe criterii etnice din partea aşa-zisului Consiliu Naţional Secuiesc". Aceste idei, a arătat el, sunt susţinute în Legislativul european prin intermediul reprezentantului minorităţii maghiare din România, Lazslo Tokes, "pe baza aşa-ziselor referendumuri din aşa-zisul Ţinut Secuiesc".

"Este o iniţiativă total neconstituţională, în afara legilor din România. Constituţia spune clar că nu se acceptă în România alte forme de autonomie decât cele de ordin administrativ. Este o iniţiativă pe care n-o putem împiedica, dar pentru care putem da asigurări că noi, cei de la PSD, cu sprijinul grupului socialiştilor europeni, vom da răspunsuri dezamăgitoare celor care o promovează", a subliniat europarlamentarul PSD.

El a reamintit că în Tratatul politic bilateral încheiat de România cu Ungaria, în 1996, se respinge în mod clar orice formă de autonomie teritorială pe criterii etnice.

Liderul europarlamentarilor PSD, Adrian Severin, a declarat, la rândul său, că demersurile pentru autonomie pe criterii etnice nu vor avea niciun ecou la Bruxelles. În schimb, el a criticat faptul că România nu a ratificat Tratatul de Reformă al Uniunii Europene, în timp ce Ungaria a făcut acest lucru, la numai câteva zile după adoptarea lui, fapt "care i-a atras aplauzele întregii Uniuni Europene şi un plus de imagine pozitivă".
from adevarul

Niciun comentariu: