duminică, ianuarie 06, 2008

ŢĂRANII ÎŞI VOR PUTEA SACRIFICA ANIMALELE TRADIŢIONAL DE SĂRBĂTORI

Ţăranii îşi vor putea sacrifica animalele în mod tradiţional de Paşti şi de Cărciun, în condiţiile în care reprezentanţii Comisiei Europene şi-au dat acordul de principiu pentru acest lucru, a declarat, duminică ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş. „În luna decembrie, am discutat cu reprezentanţii CE şi am obţinut un acord de principiu în ceea ce priveşte sacrificarea porcilor şi mieilor în mod tradiţional, fără asomare, în anumite perioade din preajma sărbătorilor de Crăciun şi de Paşti”, a precizat Cioloş. El a menţionat că executivul de la Bucureşti va emite o hotărâre de guvern în acest sens.

„Hotărârea va intra în vigoare până în luna aprilie, astfel încât ţăranii să îşi poată sacrifica mieii în mod tradiţional, decizia, însă, nu va fi valabilă pentru marile exploataţii şi în abatoare, unde trebuie respectate reglementările europene”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Începând din 2007, tradiţionalul ritual de tăiere a porcului de Crăciun în România trebuia să ţină cont de directiva europeană privind bunul tratament al animalelor, care trebuia aplicată atât de procesatorii industriali, cât şi de crescătorii din gospodăriile particulare. Fermierii români puteau să îşi sacrifice porcii doar după o prealabilă asomare. Acest procedeu face ca animalul să nu mai simtă pericolul sacrificării şi nici durerea la aceeaşi intensitate ca atunci când este sacrificat după metoda clasică de tăiere a jugularei.

Rompres

Niciun comentariu: