sâmbătă, noiembrie 03, 2007

Casa lingurilor din lemn



Putini turisti calca pragul unui muzeu unic in lume, amenajat in casa unui etnograf din Campulung Moldovenesc.

Nu mai putin de 5.300 de linguri din lemn, adunate din zeci de tari de pe toate continentele, sunt expuse in casa regretatului etnograf Ioan Tugui din centrul orasului Campulung Moldovenesc. Colectionarul a murit in anul 1978, muzeul pe care l-a infiintat fiind ingrijit apoi de nepoata sa, profesoara Elena Mateescu.

Valoarea colectiei este inestimabila, fiind inventariata de specialisti si inclusa in patrimoniul cultural national. Lingurile sunt facute din 130 de specii de lemn, de la cele mai banale si pana la cele mai exotice. Simple, pictate, sculptate sau traforate, exponatele sunt grupate dupa tara de provenienta, materialul din care sunt confectionate, motivele decorative si mesterii care le-au realizat. Cele mai multe sunt din Bucovina.

Lingura galagioasa si lingura calicului

Vizitatorii pot admira „o ploaie de linguri de la stana“ sau altele folosite la smantanit, la luat spuma din supa, la strecurat sau pentru a da mancare la pastravi. Exponatele sunt decorate cu motive astrale, flori de camp, de padure, flori, spice, pesti, caprioare, balauri, serpi, melci, incrustate cu margele, argint sau arama.

Printre cele mai inedite sunt „lingurile logodnicilor“ si cele din „zestrea miresei“. Exista si „lingura calicului“, mai lata decat celelalte, precum si o „lingura galagioasa“, pentru barbatii care au neveste cicalitoare. Printre exponate se gaseste si o stilizare a baladei Miorita.
Colectia include si linguri folosite de personalitati precum Mihail Kogalniceanu sau Mihail Sadoveanu. Unul dintre cele mai valoroase exponate este „lingura geamana“, datand de la 1825. Si mai veche este numai o lingura de pe vremea imparatesei Maria Tereza, cand Bucovina s-a aflat sub ocupatie austro-ungara.

Exponate trimise din toata lumea

Colectionarul Ioan Tugui a adunat linguri, de-a lungul a cateva decenii, din toate zonele tarii. El a stabilit si legaturi cu confrati din intreaga lume, care i-au trimis numeroase exponate. Astfel ca din muzeul pe care l-a infiintat in propria casa din Campulung Moldovenesc nu lipsesc linguri din Africa, Noua Zeelanda, SUA, Mexic, Japonia, China, Tanzania, Pakistan, ca si din toate tarile din Europa.

In colectie au fost adunate linguri din soiuri de lemn exotic precum abachi, illomba, iroko, kosipo, limba, makore, mansonia, okume, pin Oregon, samba. De asemenea, unele exponate sunt confectionate din specii care cresc si la noi in tara, precum magnolie, makon, mahon, nuc american, palisandru, piersic, smochin sau tuia gigantica.

UITARE

„Nu mai avem nici macar indicator pe strada“

Evenimentul Zilei: Care este istoria acestui muzeu?
Elena Mateescu: Unchiul meu, profesorul Ioan Tugui, mi-a povestit ca intr-o zi a vazut un caine care rodea o lingura de lemn, probabil aruncata de cineva. Si atunci s-a gandit sa inceapa sa le stranga, dandu-si seama ca lingura de lemn, care inainte era folosita pentru aproape orice activitate casnica, pierde teren. A inceput in 1945, alaturi de sotia lui, Margareta Tugui, si a continuat pana in 1978, cand a murit subit. Oricum, noi mai primim si astazi linguri din toata lumea pe care le adaugam la colectie.

De ce este atat de putin cunoscut acest muzeu?
Colectionarul a inscris muzeul in ghidul international care apare in fiecare an si se reediteaza. De aceea vin probabil multi vizitatori din afara, chiar de curand a venit cineva din SUA. Oamenii vin pur si simplu si bat la poarta. Trebuie sa facem si niste pliante, sa incercam si alte forme de promovare, dar asta cand Campulungul va fi ceva mai dezvoltat turistic. Acum nu mai avem nici macar indicator la intrarea pe strada.

IZOLARE

Putini vizitatori ii calca pragul

Muzeul lingurilor este vizitat sporadic, cei mai multi dintre cei care ii calca pragul afland de existenta lui din intamplare sau de la prieteni. Din cauza infrastructurii dezastruoase si a slabei promovari turistice, Campulung Moldovenesc a ajuns, conform declaratiilor localnicilor, unul dintre cele mai izolate orase ale Bucovinei.

Putinii vizitatori tin sa-si lase insa impresiile in cartea de oaspeti. „O ploaie de linguri si o frumoasa si extraordinara plimbare in trecutul istoriei de basm. Oare intr-o viata de om putem folosi toate lingurile la adevarata lor valoare?!“, se intreaba Anca si Liviu, intr-un mesaj scris anul acesta.

from evz

La înmormântarea lui Reggiani s-a strigat "Asasinii, basta!" şi "La moarte !"

Demnitari italieni şi lideri ai opoziţiei au participat la ceremonia funerară a Giovannei Reggiani, italianca pentru a cărei ucidere este acuzat un rom român, între participanţi auzindu-se strigăte care cereau plecarea asasinilor "la ei acasă", precum şi avertismente pentru români.

La ieşirea siciriului din biserică, toată lumea a aplaudat. Oameni simpli, italieni care nu ştiau nimic despre Giovanna, dar care au aflat despre ea din ziare, au venit pentru a fi alături de familie.

Trupul femeii asasinate urmează să fie incinerat, iar cenuşa să ajungă la cimitirul Prima Porta. În timp ce oamenii aşteptau să se încheie ceremonia funerară, unii dintre participanţii rămaşi în curtea bazilicii strigau: "Asasinii! Basta! Să plece în ţara lor de aici." Ziarul "La Repubblica", scrie, în ediţia online, că în timpul slujbei s-a strigat, în faţa capelei, "La moarte!", iar alte jurnale spun că s-a auzit şi un avertisment, la rândul său strigat - "Atenţie români!".

Foarte multă lume a participat la slujba de comemorare a Giovannei Reggiani, italianca pentru a cărei asasinare la Roma este acuzat un rom român, reţinut de autorităţile italiene. Sicriul Giovannei, întâmpinat cu o linişte profundă la intrarea în biserică, a fost urmat de căpitanul de navă Giovanni Gumiero, soţul victimei, care avea în mână un trandafir roşu.

Ceremonia a avut loc în biserica Cristo Re, din cartierul Prati, şi a fost mixtă, valdeză şi catolică, aşa cum a cerut familia, pentru a respecta atât religia protestantă a Giovannei, cât şi pe cea catolică, a soţului său.

La slujbă au participat numeroase personalităţi politice, printre care ministrul de interne Giuliano Amato, primarul Romei Walter Veltroni, preşedintele Alianţei Naţionale (AN) Gianfranco Fini, liderul UDC Casini, vice-coordonatorul Forza Italia, Fabrizio Cicchitto, şi Gianni Alemanno, membru AN. Armata a fost reprezentată de şeful Statului Major al Marinei, amiralul La Rosa. În biserică s-au aflat şi comandantul general al carabinierilor, Gianfrancesco Siazzu, şi comandantul general al Gărzii de Finanţe, generalul D'Arrigo, potrivit Rai News 24.

La ceremonie au asistat de asemenea zeci de curioşi şi de locuitori din zonă.

"Există o vreme pentru orice. Acum este vremea justiţiei care trebuie să îşi urmeze cursul, pentru că Giovanna a fost ucisă", a declarat prezentatoarea TV Maria Bonafede, luând cuvântul în timpul slujbei.
from adevarul

4 români atacaţi într-o parcare din Roma


Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe, patru cetăţeni români aflaţi în parcarea unui magazin din Roma, au fost atacaţi vineri seara, de un grup de circa 10 italieni care purtau cagule şi căşti şi erau înarmaţi cu bastoane şi sticle sparte. În urma agresiunii, cei patru români au fost internaţi în spital, unul dintre ei se află în stare gravă, iar altul a fost între timp externat.

Emil Marcu, unul dintre românii agresaţi, a povestit cum a fost luat prin surprindere şi atacat cu bâte şi securi de către persoane mascate.

"Am fost la magazin să îi duc bani nepotului meu, la un sfert de oră au apărut mascaţii. Erau cinci, şase persoane, nu au zis nimic doar s-au apucat să lovească, să pălească cu bâtetele. Au început să dea în mine. Am fost operat azi noapte. Eram înjunghiat la spate. Acum mă simt mai binişor. Nu-i corect, nu e normal ce se întâmplă", a relatat Emil Marcu.

Consulul României la Roma întreprinde demersurile necesare pentru contactarea respectivilor cetăţeni şi asigurarea asistenţei necesare, iar Ambasada României la Roma a luat imediat legătura cu Prefectul Romei şi Chestura pentru a solicita detalii cu privire la acest incident.

Ministerul român de Externe condamnă în modul cel mai ferm actul de agresiune la adresa cetăţenilor români şi cere autorităţilor italiene competente să ancheteze de urgenţă acest caz şi să pedepsească persoanele vinovate.

Ministrul Adrian Cioroianu va comunica autorităţilor abilitate italiene că întreaga opinie publică românească aşteaptă ca instituţiile statului italian să întreprindă măsurile necesare pentru ca astfel de acte xenofobe să nu se mai repete, se mai arată în comunicat.
Ministrul italian de interne lansează un apel împotriva "urii xenofobe"

Într-un interviu publicat azi de La Repubblica, ministrul italian de interne, Giuliano Amato, a condamnat gestul compatrioţilor săi care i-au atacat pe cei patru români şi a afirmat că "trebuie împiedicată ura xenofobă, bestia rasismului trebuie împiedicată să iasă din cuşcă".

"Din nefericire, de acest lucru ne temeam", a spus ministrul, informat despre primele elemente ale anchetei asupra atacului comis aseară împotriva românilor, care au fost răniţi, dintre care unul grav.

Mesaje pentru imigranţi

Persoanele care i-au atacat pe români în parcarea din Roma au scris mai multe mesaje pe zidurile din zonă, prin care îşi exprimă adversitatea faţă de aceştia. Într-unul dintre mesage se spune "Non Passa Lo Straniero!" (Pe aici nu trec străini!). Mesajul este semnat "Brigata Joe Pesci".

David a cerut autorităţilor italiene date despre atacarea cetăţenilor români
Ministrul de Interne, Cristian David, s-a arătat îngrijorat faţă de posibilele reacţii xenofobe la adresa românilor din Italia şi a solicitat azi o reacţie din partea autorităţilor din peninsulă pentru a oferi detaliile împrejurărilor în care cei patru cetăţeni români au fost atacaţi de italieni.

"Am solicitat ca autorităţile italiene să aibe o reacţie promtă cu privire la verificarea împrejurărilor în care au fost atacaţi cei patru români, iar în cursul acestei după-amieze vom avea răspunsul autorităţilor italiene", a declarat David la Realitatea TV.

Ministrul de interne s-a arătat îngrijorat şi faţă de posibilele manifestaţii xenofobe ale italienilor, venite ca urmare a incidentului în care Giovanna Reggiani şi-a pierdut viaţa, şi a vorbit de o posibilă "spiralare a reacţiilor de respingere" la adresa românilor: "Tot astăzi am abordat şi o altă temă cu privire la manifestările xenofobe care ar putea să se petreacă în Italia. Există un potenţial risc, acela ca declaraţiile pe care le facem şi care au un puternic conţinut politicianist să facă mai mult rău decât bine. Ne-am putea trezi cu o spiralare a reacţiilor de respingere, uneori chiar cu accente xenofobe", a precizat Cristian David.

Cristian David a mai declarat că autorităţile române se află într-un contact permanent cu cele italiene pentru finalizarea rapidă a anchetei în care românul de etnie romă, Nicolae Romulus Mailat, este acuzat de crimă.

"Eu am un contact permanent cu autorităţile italiene, în special pentru finalizarea anchetei cu privire la cazul Mailat. Am avut legătura directă cu poliţiştii români care lucrează cu cei italieni, în vederea finalizării acestui dosar", a arătat David.
from adevarul

GIGEL COMAN: "AM PIERDUT DOUA PUNCTE"


Mijlocasul celor de la "U" Cluj, Gigel Coman, a declarat ca "sepcile rosii" au pierdut doua puncte dupa egalul inregistrat in partida cu Ceahlaul si spera ca in viitor sa aiba sansa de a evolua mai mult in tricoul clujenilor.

"Se poate spune ca am pierdut doua puncte astazi. Am dominat meciul, dar am avut ghinion. La singura lor faza, moldovenii au marcat. Eu zic ca avem echipa valoroasa, ne lipseste doar sansa. Oricum ne putem salva, iar eu sper sa joc mai mult, sa revin la o forma buna si sa fiu titular" a spus Coman
from prosport

"U" CLUJ - CEAHLAUL 1-1 / EGAL CU TATAL


INEDIT Duelul din familia Multescu, între antrenorul de la Universitatea si portarul de la Ceahlaul, disputat pe “Ion Moina”, s-a terminat nedecis, scor 1-1

Dupa un meci anost, moldovenii lui Hizo au plecat cu un punct de la Cluj-Napoca, îngropând-o si mai mult în subsolul clasamentului pe echipa universitara.

Apasati de statutul de “lanterna rosie” a Ligii I, elevii lui Gigi Multescu au început tare meciul, iar Alin Savu a trecut pe lânga deschiderea scorului chiar în debutul partidei, când a sutat pe lânga poarta de la 20 de metri (3). Peste numai 11 minute, dominarea clujenilor avea sa sa se concretizeze si pe tabela de marcaj. Atunci, Dorin Goga a scapat pe contraatac si i-a pasat ideal lui Nemanja Jovanovic, care a pus latul pentru 1-0.
Oaspetii au raspuns prin Schumacher (’23 - sut defectuos de la 10 metri) si Roberto (’34 - sut peste poarta din 14 metri). Pe finalul primei reprize, “moldoveanul” Golban putea restabili egalitatea, dar lovitura lui de cap din 12 metri a fost scoasa de pe linia portii de catre Marius Baciu (‘41).

Elevii lui Hizo au început mult mai decisi actul secund iar Viorel Frunza avea sa egaleze în minutul 58 cu o lovitura de cap din sase metri, dupa o centrare ideala a lui Mircea Oprea, dupa ce tot el ratase egalarea cu patru minute mai devreme, din aceiasi pozitie. Ocaziile aveau sa lipseasca mai apoi aproape în totalitate, ele reaparând numai pe finalul partidei. Clujenii au trecut pe lânga victorie prin Negrean (‘82), care a ratat o ocazie imensa din sase metri, fiind imitat peste numai un minut din tabara adversa de Mircea Oprea.

Clujenii s-au bucurat pentru câteva secunde în prelungirile partidei, atunci când Andrei Muresan a marcat, dar golul a fost anulat corect, pe motiv de ofside.

Universitatea Cluj: 12. M. Tudor- 18. Unguruşan, 17. Suller, 6. Baciu, 2.Cordoş - 21. Bolohan, 15. A. Muresan, 25.Olah (7. Buş '46, 11. Negrean '69), 20. A. Savu (19. G. Coman '80) - 9.N. Jovanovici, 10. Goga. Antrenor: Gheorghe Mulţescu

Ceahlăul Piatra Neamţ: 1. C. Mulţescu - 20. Nohai, 2.Viţelaru, 6.Nandinga, 18. Barna- 29. Ayza (10.Vranjkovici '46), 8. Schumacher, 5.Hamza, 11. M.Oprea - 44. V. Frunză (24. Forminte '89), 17.Golban (9. Doicaru '66). Antrenor: Viorel Hizo.

Cartonaşe galbene: N. Jovanovici '44, Baciu '52
from prosport

Aditivi: E 122 - Roşul care ne face rău



Azorubina face parte din categoria coloranţilor ce au o serie de efecte adverse, care se manifestă şi pe termen lung. Cei mai afectaţi sunt copiii, mai ales că produsele în care se găseşte li se adresează lor.

Azorubina — E 122, este colorant azoic de sinteză, care face parte din categoria aditivilor alimentari periculoşi. Îl mai găsiţi pe etichetele produselor alimentare şi sub denumirea de carmoisine sau roşu alimentar 3.

Părinţii ai căror copii se reped la rafturile de dulciuri trebuie să fie foarte atenţi pentru că azorubina să găseşte cu precădere în bomboane, jeleuri, marţipan, gemuri, rulade umplute cu diverse creme (swiss roll). Din cauza numeroaselor efecte adverse ale acestui aditiv alimentar, specialiştii din cadrul Comisiei Codex Alimentarius au stabilit că pe parcursul unei zile nu trebuie să se depăşească cantitatea de 4 mg/kg corp azorubină.


ATENŢIE, COPII! Ca toţi coloranţii azoici şi E 122 poate provoca alergii puternice, mai ales celor cu intoleranţă la salicitaţi (aspirină). Persoanele care suferă de astm trebuie să evite acest colorant, pentru că este eliberator de histamină şi înteţeşte crizele provocare de boală.

Copiii sunt cei mai afectaţi de efectele azorubinei, mai ales dacă se află în combinaţie cu aditivi din categoria benzoaţilor. Cea mai vizibilă consecinţă a consumului de E 122 este declanşarea sindromului ADHD (sindrom hiperkinetic cu deficit de atenţie). Odată ce micuţii trec în adolescenţă, veţi constata că aceştia vor avea probleme de integrare în societate. Aceste efecte au fost dovedite de un grup de cercetători britanici în luna mai a acestui an şi au fost acceptate de lumea ştiinţifică modială.

Pentru a evita probleme de sănătate grave ale populaţiei, Comisia Europeană intenţionează interzicerea azorubinei. Până acum doar norvegienii, japonezii, suedezii şi americanii au adoptat această măsură.
from jurnalul

vineri, noiembrie 02, 2007

The Economist: În România, o licitaţie se aranjează cu câţiva euro, cârnaţi şi palincă

Câţiva euro, ceva cârnaţi şi puţină palincă sunt de ajuns ca să aranjezi o licitaţie publică în România, în contextul în care fiecare om îşi are preţul lui, iar al unui ministru e doar ceva mai mare, scrie astăzi The Economist, arătându-şi scepticismul faţă de rezultatele luptei anticorupţie, informează NewsIn.

Înregistrările obţinute din biroul procurorului şi difuzate apoi la televiziune l-au arătat pe ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, cum ar fi preluat de la un comisionar suma de 15.000 de euro (21.600 de dolari), 20 de kilograme de cârnaţi şi o sută de litri de palincă, mai scrie The Economist, care arată că ministrul a demisionat fără să dea nicio declaraţie, în schimb premierul român, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat "execuţia publică a colegului" său.

Îngrijorarea din cauza corupţiei la nivel înalt şi ineficienţa justiţiei au preocupat Uniunea Europeană (UE) în perioada de dinaintea aderării României şi Bulgariei la UE, la 1 ianuarie, potrivit publicaţiei citate.

De la aderarea României la UE, politicienii şi înalţii oficiali români au încercat din răsputeri să îşi recapete privilegiile şi imunităţile la care au fost obligaţi să renunţe în timpul negocierilor pentru aderare.

Treaba bună, mai scrie The Economist, a fost făcută în cea mai mare parte de către fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, susţinută de preşedintele României, Traian Băsescu. UE i-a încurajat pe noii procurori, a căror vigoare şi independenţă contrasta accentuat cu fostul sistem juridic.
from adevarul

joi, noiembrie 01, 2007

Kasparov cere ruşilor să introducă în urne buletine nule în 2 decembrie


Fostul campion mondial la şah Garry Kasparov a cerut azi ruşilor să introducă buletine de vot nule în urne la alegerile din 2 decembrie, pentru a protesta faţă de un scrutin ale cărui rezultate vor fi "decise în cerc restrâns", transmite AFP.

"Numărul de buletine nule va fi un semn de sprijin pentru opoziţie. Este modul nostru de a boicota votul", a declarat Kasparov într-o conferinţă de presă.

Coaliţia de opoziţie a lui Garry Kasparov, Cealaltă Rusie, nu a reuşit să se înscrie la alegerile legislative, la care partidul Rusia Unită este favorit, lista sa fiind condusă de preşedintele Vladimir Putin.

Decizia autorităţilor de a suprima un buletin "împotriva tuturor" candidaţilor, care exista până acum, face ca singura modalitate de a protesta la urne să fie intruducerea unui buletin nul (rupt, fără ştampilă, cu reflecţiile alegătorului, etc), a explicat Kasparov.

Cealaltă Rusie preconizează două "marşuri ale dezacordului" la Moscova la 24 noiembrie şi la Sankt Petersburg la 25, a mai anunţat el.

Critic virulent al regimului lui Putin, Garry Kasparov a comparat sistemul politic actual cu regimul comunist din Germania de Est.

"Kremlinul nu mai face niciun efort să ascundă faptul că rezultatele votului vor fi decise în cerc restrâns", a afirmat el.

În pofida celebrităţii lui Kasparov, desemnat candidat al Celeilalte Rusii la prezidenţialele din 2008, şi a criticilor sale la adresa regimului, mişcarea sa se dovedeşte incapabilă să unifice micile formaţiuni de opoziţie.
from adevarul

A încetat din viaţă pilotul care a lansat bomba de la Hiroshima


Paul Tibbets, pilotul american care a lansat bomba atomică de la Hiroshima, a murit azi, la vârsta de 92 de ani, la domiciliul său din Ohio, a anunţat un purtător de cuvânt citat de AFP.

Paul Tibbets a pilotat avionul B-29 botezat Enola Gay, care a lansat bomba atomică de la Hiroshima, la 6 august 1945.

Bomba a provocat moartea instantanee a zeci de mii de persoane şi a permis grăbirea sfârşitului celui de-Al II-lea Război Mondial, determinând predarea Japoniei.

"Dacă Dante ar fi fost cu noi în avion, ar fi fost terifiat", a povestit cu mulţi ani mai târziu Paul Tibbets. "Oraşul pe care îl văzusem atât de clar în lumina zilei era acum acoperit de un nor oribil. Totul dispăruse sub acest nor de fum şi de foc", a adăugat el.

Pe atunci locotenent-colonel în US Air Force, Tibbets avea 30 de ani. El a decolat la comanda avionului, împreună cu alţi 11 membri ai echipajului, de la o bază americană din Insulele Mariane. Bombardierul fusese botezat Enola Gay, prenumele mamei lui Paul Tibbets.

La 6 august 1945, la ora 02.45 dimineaţa, la bordul lui Enola Gay a fost instalată bomba numită Little Boy, care a fost lansată asupra oraşului Hiroshima în jurul orei 08.15.

Promovat general de brigadă în 1959, el s-a retras din armată în 1966.
froom adevarul

Visul Barbatilor

"Armaghedon" la Colegiul Economic din Arad


Online Videos by Veoh.com



De 8 martie, profesorii, directoarea liceului si un elev au fost cuprinsi profund de febra alcoolului si de miscarile senzuale ale unui striper. VIDEO
Rumoare, ieri dimineata, printre ziaristii din Arad, care au primit un e-mail compromitator despre directoarea uneia dintre cele mai de prestigiu unitati de invatamant din oras. Inca de la prima ora, in casutele de mail a ajuns un material cu Monica Baltaretu, directoarea Colegiului Economic Arad.

Materialul este trimis de o asa-zisa „Liga pentru un Invatamant Curat“, care sustine ca la petrecerea din 8 martie, mai multi profesori de la Colegiul Economic, in frunte cu directoarea institutiei, au participat, intr-un local select din Arad, la o petrecere cu alcool si striptease, la care ar fi fost prezenti si elevi.

Rautati si realitati

„Invatamantul romanesc este in criza. Privind aceste imagini, ne dam seama de ce. Cu pedagogi ca Monica Baltaretu de la Liceul Economic din Arad, nu este de mirare. A cotizat la PSD sa ajunga directoare, dar nu a reusit. A ajuns sub stapanirea portocalie. Singura ei necunoscuta este la ce partid sa mai cotizeze: la PNL, care da ministrul, sau la PD, care conduce Inspectoratul Scolar Judetean din Arad? O dilema din care doamna Monica iese simplu: la amandoua“, scrie in mail.

Acolo se mai sustine ca petrecerea ar fi avut loc in prezenta unor elevi. Intr-o imagine apare chiar unul dintre ei, pe post de DJ. Cei de la scoala sustin ca acesta a fost singurul elev prezent acolo si ca a fost chemat sa puna muzica, avand „mana formata“, de la balurile bobocilor si alte evenimente.

Elevul a recunoscut ca a fost prezent si a confirmat si participarea striperului, dar a spus ca atunci cand acesta si-a inceput programul, el a iesit afara, impreuna cu alti doi profesori barbati. Explicatia paharului de alcool al elevului a fost ca e major, si poate consuma bauturi alcoolice.

Una dintre participantele la petrecere si-a amintit mai greu de evolutia striperului si a spus ca si-a dat jos doar camasa, ramanand in pantaloni. Imaginile insa au contrazis-o, dar aceasta a spus ca e pentru prima data cand vede aceste poze, dupa care a spus ca nu mai tine minte, fiind de mult.

Cum au fost aranjate in e-mail, pozele par sa aiba o singura victima: directoarea Colegiului Economic, tinand cont ca din zecile de profesoare prezente la petrecere, doar fotografiile cu ea au fost difuzate. Cel putin deocamdata.


„E o cacealma“

Contactata telefonic, directoarea Colegiului Economic din Arad a respins acuzatiile potrivit carora la petrecere ar fi fost elevi si spune ca totul a fost pus la cale de un alt cadru didactic din scoala.

„Nu este nimic adevarat. Totul este o inscenare. Am inteles, eu nu am vazut inca nimic, am inteles ca sunt poze in dedesubtul carora exista un text cu referiri si aluzii politice. Probabil ca au mizat ca sunt plecata din Arad si au dat-o acum. Nu a fost niciun elev. A fost un sigur elev, care ne-a instalat muzica, in localul privat in care a avut loc petrecerea. Este elevul care se ocupa cu muzica, de statie, iar dupa aceea elevul si-a vazut de treaba lui“, a declarat Monica Baltaretu.

RAZBUNARE

O colega profesoara a facut pozele

In ceea ce priveste prezenta striperului, exista o explicatie. „O colega de-a mea a facut pozele. Dumneavoastra stiti ca orice institutie, de 8 martie, face o petrecere in cadru privat. Am fost acolo cu inca vreo 40-50 de colege. Si, intr-adevar, colegele au adus un striper ca invitat, ca o surpriza, care a prezentat un dans de circa 15 minute, parca. Au fost si cativa colegi barbati“, a mai spus Monica Baltaretu.

Fotografiile le-a facut o colega si le-a dat pe CD celor care au fost acolo. „Este o mare cacealma... banuiesc pe cineva, din scoala, un cadru didactic. Nu pot sa dau nume, pana nu o sa facem si noi ceva cercetari, sa vedem... daca dam de urma persoanei, o vom da in judecata, nu voi lasa lucrurile asa. Este vorba de reputatia mea si a scolii“, a mai spus directoarea de la Colegiul Economic.


POZITIE

Inspectoratul tace

Conducerea Inspectoratului Scolar Arad va deschide o ancheta in acest caz. „Nu am vazut inca imaginile, asa ca nu pot comenta“, a spus seful Inspectoratului Scolar, prof. Marius Gondor. Potrivit altor zvonuri, care au aparut ieri in Arad, imaginile ar putea fi mai recente, de la o alta petrecere a profilor de la Economic.
from evz

Uleiul de palmier nu va mai fi folosit ca biocombustibil


O companie suedeză a anunţat că renunţă la folosirea uleiului de palmier pentru fabricarea combustibilului ecologic Diesel Eco20. Combustibilul, care micşorează emisiile de carbon ale motoarelor diesel, urma să fie lansat pe piaţă în următoarea perioadă.

„Am cântărit avantajele şi dezavantajele în ceea ce priveşte uleiul de palmier şi am hotărât să lansăm biocombustibilul nostru pe bază de alte uleiuri vegetale şi grăsimi animale", a anunţat Camilla Slunge Dowling, directorul departamentului de protecţie a mediului din cadrul companiei OKQ8. Aceasta a adăugat că decizia a fost luată pentru că e mai importantă lupta pentru un climat mai bun.

Stoparea producerii combustibilului va avea drept consecinţă stoparea tăierii pădurilor din Malaysia. Anterior, compania anunţase că va amâna lansarea biocombustibilului pe bază de ulei de palmier din Malaysia. În urma protestelor organizaţiilor ecologice şi a luării în considerare a alternativelor la uleiul de palmier, OKQ8 a decis să înlocuiască această materie primă înaintea lansării.
from adevarul

România în 2025: împuţinată, mult îmbătrânită şi bolnavă


Specialişti ai Academiei Române, Guvernului şi ai BNR afirmă că ţara noastră se află în pragul unei catastrofe demografice

Strategia Postaderare a României zugrăveşte un tablou social sumbru în următorii 15 ani, în ciuda creşterilor economice.

Documentul elaborat de specialişti din cadrul Academiei Române, guvern şi BNR arată că ţara noastră nu mai poate evita scăderea dramatică a populaţiei. Se estimează că populaţia României se va cifra la 17 milioane de locuitori în jurul anului 2025.

Raportul arată că la 1 iulie 2005 România avea puţin peste 21 de milioane de locuitori şi intra în al 16-lea an de scădere a numărului populaţiei. O uşoară întrerupere a acestui trend a fost înregistrată în 2002 când, faţă de anul anterior, populaţia a crescut cu 113.819 locuitori.

Documentul subliniază că structura pe vârste a populaţiei reflectă un proces de îmbătrânire demografică, prin scăderea natalităţii, reducerea populaţiei tinere (0-14 ani) de la 18,3%, în anul 2000, la 15,6%, în 2005, şi creşterea populaţiei vârstnice (de 60 de ani şi peste) de la 18,8%, în anul 2000, la 19,2%, anul trecut.
Vârsta medie a populaţiei era de 38,6 ani în 2005, caracteristică ţărilor cu o populaţie "adultă".

În intervalul 2000-2004, ţara noastră a înregistrat o creş­tere continuă şi intensă a mobilităţii teritoriale a populaţiei, tinerii între 20 şi 29 de ani reprezentând segmentul cel mai activ sub aspect rezidenţial. Liberalizarea circulaţiei persoanelor după 1990 a creat premisele unei creşteri mari a migraţiei internaţionale, în funcţie de caracterul mai mult sau mai puţin restrictiv al ţărilor de destinaţie.

Numărul emigranţilor legali care a scăzut din anul 2000 (14,8 mii de persoane) până în 2002 (8,9 mii de persoane) a crescut până în 2004 la 13,1 mii de persoane.

Vom fi 17 milioane în 2025

Documentul atenţionea­ză că menţinerea actualelor tendinţe demografice va duce la o reducere a populaţiei la 17 milioane de persoane în 2025. Factorii acestui declin, se arată în raport, rămân încă puternici: o migraţie externă negativă, o creştere a mortalităţii şi o scădere a natalităţii, astfel încât nu se poate vorbi de stopare a fenomenului, ci numai de luarea unor măsuri pentru atenuarea lui.

Chiar dacă până în prezent scăderea populaţiei nu a avut efecte negative economice importante, consecinţele pe termen lung pot duce la dezechilibre în întreaga structură demografică.

Studiile efectuate până acum arată că redresarea natalităţii nu mai poate împiedica scăderea şi îmbătrânirea populaţiei active până în 2025, consecinţa cea mai gravă fiind majorarea sarcinii economice asupra populaţiei active în scădere.

Sistemul de sănătate - ineficient şi corupt

Raportul face o radiografie a sistemului public de sănătate arătând că acesta este perceput ca ineficient şi corupt. Situaţia din sănătate devine pe zi ce trece tot mai critică din cauza crizei cronice a finanţării medicamentelor şi a anumitor categorii de servicii.

Practic, acele idei reformatoare menite să schimbe din temelii sistemul sanitar aşteaptă şi astăzi să fie puse în aplicare, arată raportul.

Între acestea sunt amintite eliminarea corupţiei endemice din sistem, restrângerea ariei de incidenţă a unor boli infecţioase care în Europa sunt aproape de extincţie, revitalizarea asistenţei medicale, autonomizarea ma­sivă a finanţării sistemului, ponderea cheltuielilor pentru sănătate publică în PIB de la 4% la 6-7%, schimbarea proporţiilor existente între cheltuielile medicinei primare şi cheltuielile secundare/terţiare şi recuperarea deficitului de înzestrare a personalului medical de toate specialităţile.

Criza de medici se va accentua

Raportul subliniază că faţă de celelalte ţări UE, în România încadrarea cu personal medico-sanitar (medici, stomatologi, farmacişti şi personal sanitar mediu) al unităţilor sanitare este net deficitară. În 2003, numărul de medici la 10.000 de locuitori din România a fost de 19,5, în timp ce media UE, aceasta ajunge la 28-29 de cadre la mia de locuitori.

Deficitară este şi încadrarea cu personal medical mediu, în 2003 funcţionau 39,9 specialişti la 10.000 de locuitori, în Ungaria 86,2/10.000 de locuitori, iar în Cehia 97,3/10.000 de locuitori.

Dacă numărul stomatologilor după creşterile înregistrate în 2000 se apropie de valorile minime europene, cele ale farmaciştilor sunt departe de aceste standarde: 35,86 faţă de 50,59 în Ungaria sau 51,52 în Slovacia.
O barieră în faţa accesului populaţiei la serviciile medicale a reprezentat-o creşterea costurilor actului medical după anul 2000 ca şi în anii 1990.

Aceasta a avut ca efect creşterea mortalităţii în special la vârste adulte. În prezent, România ocupă unul dintre primele locuri în Europa în ceea ce priveşte morbiditatea şi mortalitatea la copii. Toate ţările europene în tranziţie prezintă valori ale mortalităţii infantile mai scăzute (sub 8%). România este şi ţara cu cea mai ridicată mortalitate maternă din Europa.

Anual, se înregistrează în jur de 41 de decese ale mamelor la 100.000 de născuţi vii. Aceste realităţi sunt urmarea directă a standardului scăzut de viaţă al populaţiei şi disfuncţionalităţii din sistemul medical.

În mediul rural, rata mortalităţii este mai mare – 15,7 la mie faţă de 11 la mie în urban. Românii au murit mai ales de boli ale aparatului circulator, tumori, boli ale aparatului respirator şi cele ale aparatului digestiv.

Au existat bani de salarii mai mari pentru medici

Raportul face o altă dezvăluire şocantă: salariile extrem de mici din sistemul sanitar care s-au menţinut între 1996 şi 2006 nu au fost cauzate de lipsa resurselor financiare, ci urmarea politicilor neadecvate de cointeresare a specialiştilor şi personalului auxiliar în desfăşurarea atribuţiilor specifice.

La aceasta s-a adăugat şi dezechilibrarea ofertei de servicii medicale în profil teritorial. Astfel, s-a ajuns ca populaţia rurală să aibă acces redus la serviciile medicale: deşi peste 40% din populaţie trăieşte la ţară, numai 15% din cabinetele medicale sunt prezente în zonele rurale.
from adevarul

VELCOVICI, LOVIT CU CAPUL IN GURA DE CRACIUNESCU



In ultimul minut al meciului dintre Craiova si Timisoara, scor 2-1, mijlocasul Stiintei, Gabriel Velcovici, a fost lovit cu capul în gură de arbitrul vâlcean Teodor Crăciunescu.

"Mi s-a părut incredibil ca arbitrul să mă lovească cu capul în gură, dar nu am de ce să fiu supărat pe el. Încărcătura meciului a fost mare, era foarte concentrat şi oricum nu m-a lovit prea puternic. Nu am ce să-i reproşez, important este că am reuşit să câştigăm şi în zece oameni în faţa Timişoarei" a declarat Velcovici la finalul meciului.

Incidentul s-a petrecut la un fault acordat Timişoarei, moment în care Velcovici i-a cerut explicaţii fiului lui Ion Crăciunescu, iar Teo a încercat să îl îndeprteze, lovindu-l cu capul în gură.
from prosport

miercuri, octombrie 31, 2007

Adrian Năstase: Băsescu a vrut să inventeze ţara cu două guverne


Fostul prim-ministru Adrian Năstase susţine pe blogul personal că preşedintele Traian Băsescu 'a vrut să inventeze ţara cu două guverne - unul la Palatul Victoria, altul la Palatul Cotroceni - şi a dorit să controleze miniştrii, fie printr-un premier marionetă, fie prin remanieri, fie prin DNA'.

'Nu a reuşit (încă). Mai speră încă în sprijinul PSD. Acum încearcă să inventeze ţara cu două parlamente - unul la Palatul Poporului, altul la Cotroceni. Nu vreau să apăr Parlamentul actual - care s-a implicat inutil în unele bătălii fără miză pentru electorat. Nici nu vreau să sugerez că, dacă conducerea PSD nu ar fi oferit conducerea Camerei Deputaţilor liberalilor, lucrurile ar fi mers mai bine. Dar, conform Constituţiei, activitatea legislativă este apanajul Parlamentului', a subliniat Adrian Năstase.

Deputatul social-democrat consideră că şeful statului vrea alegeri uninominale cu două tururi de scrutin pentru că, 'în felul asta, sistemul de partide, practic, se desfiinţează'.

'În locul partidelor, ar funcţiona în Parlament un fel de 'baroni parlamentari', care îşi vor fi susţinut singuri campania electorală din punct de vedere financiar şi care vor putea fi 'ţinuţi în lesă' mai uşor de la Cotroceni. Am avea un sistem asemănător cu cel din SUA. (...) Pe de altă parte, primarul Bucureştiului este ales prin două tururi de scrutin. Este asta o garanţie că primarul face parte dintr-o nouă 'clasă politică'? Videanu nu a fost impus de Băsescu?', a susţinut Adrian Năstase.

El se întreabă retoric, pe blog, 'dacă scrie cumva în fişa postului la preşedintele ţării că el trebuie să fie dirigintele 'clasei politice româneşti' şi dacă şeful statului are statura morală pentru a se poziţiona ca arhitect al acestei modernizări'.

'Sunt oare cei pe care i-a adus el în politică mai valoroşi decât cei existenţi? Poate doar ceva mai blonzi. Chestiunea esenţială a momentului nu este însă 'reforma clasei politice' ca să nu mai existe 322 de parlamentari care să-l suspende pe Băsescu, ci reforma sistemului politic, pentru a reveni de la o maşină cu două volane, care este condusă de doi şoferi în direcţii diferite, la un sistem coerent şi armonios de puteri ale statului. Modernizarea clasei politice se va realiza atunci inerent', susţine deputatul social-democrat.

Întrebat de un blogger dacă a fost sau nu 'o prostie' invitarea preşedintelui Băsescu la lansarea candidaţilor PSD de Bucureşti pentru PE, Năstase spune: 'Nu a fost o prostie. Mai grav. A fost o eroare'.
from adevarul

COSTACHE: "ARBITRII AU BAUT BERE CU ANDONE SI MURESAN"


In cadrul unei conferinte de presa, desfasurata miercuri, secretarul general al Rapidului, Cristian Costache, a continuat sa atace brigada de arbitrii care a oficiat la derbiul pierdut de giulesteni in fata celor de la CFR Cluj, scor 1-2. Costache ii acuza pe arbitrii ca ar fi "fraternizat" cu oficialii celor de la CFR dupa incheierea partidei.

"La 45 de minute de la finalul meciului era o întâlnire amicală între domnul Mureşan, domnul Andone şi arbitrii. Beau o bere, au fost surprinsi de un om al nostru care a intrat in cabina arbitrilor. Se descătuşau după emoţiile meciului. Nu mai este nimic de adăugat. Doar ca Rapid a pierdut zece puncte pe mana arbitrilor in acest debut de sezon"

In alta ordine de idei au fost anuntate si pretul biletelor la meciul cu Urziceni, de duminica. Acestea variaza de la 10 lei la peluza pana la 75 de lei la tribuna 0.
from prosport

O natie de vedete

Toata lumea vrea sa devina vedeta. Nu conteaza ce, important este sa se vada cat mai mult. Mamele pline de iubire isi inscriu sugarii in agentii de manechine, fetele de 10 ani se urca pe tocuri inalte si bat si ele cu speranta la usile caselor de productie sau ale designerilor; adolescentele se pozeaza lasciv, de preferinta in chiloti si pe un fundal cu "Rapirea din serai", in speranta unei fulminante cariere de starleta, iar starlete isi trimit CV-urile caselor de productie in speranta unui rol intr-un film, chiar daca acesta este marcat cu triplu X.

Show business-ul romanesc pare, de la distanta, Noul El Dorado. Exista o continua miscare, rotire, agitatie si viermuiala. Topurile se schimba in functie de apetiturile de moment ale membriilor acestei secte moderne. Manechinele devin designeri, designerii devin critici, dansatoarele la bara-prim balerine, dansatorii-cantareti, moderatorii TV-cantareti, iar cantaretii-moderatori TV ...

Debutantii

Daca ai un impresar bun poti debuta in 10 minute. Poti sa devii cantareata daca ai o garderoba interesanta, iar dansatoare daca ai ochi frumosi. Manechin mioritic cu ajutorul unui sponsor preferabil batran si mic de inaltime. Sau, cu ajutorul aceluiasi protector poti sa devii, de ce nu … manechin-prezentatoare Tv-muza-logodnica-gospodina tocmai pentru ca mare parte a show business-ului romanesc sta strict sub semnul generozitatii. Iar toata aceasta poveste continua sa existe pentru simplul motiv ca inca se mai poate.

Consacratii

Calitatea unei vedete pare sa fie data in Romania strict de frecventa aparitiilor ei. De scandalurile provocate si de promovarea unor marci de vestimentatie mai mult sau mai putin obscure. De masina pe care o conduce sau marca de ruj pe care o foloseste. De geanta plimbata prin cafenele si videoclipuri. De marimea portmoneului. De cainele in lesa batuta cu strasuri. De silicoane si extensii. De Botox si de vacantele exotice. Curele de slabire. De stilul vestimentar "cool" sau "ultra- bravo-mare fita" si, neparat, de ochelarii de soare, cat mai mari si mai opaci.

Pentru toate doamnele si domnii care bat la portile nemuririi aceste noi formule vestimentare par sa functioneze perfect. Daca in urma cu ceva timp vorbeam de stilul vestimentar "manele cool" si de cel "sotie de fotbalist", de peste un an asist la intrarea in forta in moda romaneasca a stilului "fata-vitrina", "baiat de cafenea", "adolecent fioros" si "gospodina emancipata". Despre fiecare in parte, putin mai tarziu ...
from fashionandbeauty.ro

Te-ai saturat de sanatate? Fumeaza!


Nicoclean: With Tobacco Extract - Watch the best video clips here
Campania realizata de agentia franceza Ligaris include un site disponibil in 22 de limbi, gandit ca un magazin virtual in care sunt prezentate produse false care contin nicotina, extract de tutun si gudron.

Ofertele speciale ale Nico Market-ului sunt crema de fata Nicoclean, pasta de dinti Nicoteeth, spray-ul pentru gat Nicovox si odorizantul de camera Nicobreeze. Fiecare produs are o prezentare si un spot publicitar care respecta intocmai regulile publicitatii.

Daca "te-ai saturat de aspectul tau sanatos", Nicoclean este solutia potrivita. Imbogatita cu extract de tutun, acesta elibereaza nicotina si alte toxine". Dupa numai o saptamana, vei arata cu zece ani mai in varsta.

Realizarea clipurilor publicitare nu tradeaza cu nimic mesajul acestora. O tanara draguta se trezeste dimineata si incepe sa isi faca toaleta. Nemultumita de felul in care arata tenul sau, aceasta foloseste Nicoclean. Pielea ii devine stravezie, cearcanele mai negre, asa cum i s-a promis, iar ea- fericita de rezultat.

Un alt produs- pasta de dinti cu "extract de gudron si nicotina" care "stimuleaza producerea de tartru si te ajuta sa iti pierzi dintii" pentru doar 99,99 de euro. Iar cu "parfumul de muguri de tigara invechite" reteta unui zambet "absolut irezistibil" este completa.

Max, un presupus beneficiar al avantajelor acestui "remediu", precizeaza: "Mustele cad ca fetele cand imi vad zambetul Nicoteeth!"

Folosirea deodorantului de camera Nicobreeze, disponibil in trei variante de miros, tigara, pipa sau trabuc, asigura "un ambient placut si primitor." Acesta iti poate face invitatii sa "lacrimeze sau sa tuseasca la unison", umpland camera cu fum in numai cinci minute.

O voce cristalina se va transforma in scurt timp intr-o voce ragusita, « cu adevarat unica », prin intermediul spray-ului pentru gat ce contine extract de tutun si gudron. Iulia, o tanara de 20 de ani, marturisteste ca dupa folosirea acestuia oamenii i se adreseaza la telefon cu « domnule ».

Cele patru reclame circula in acest moment in mai multe comunitati europene, in special in UK, Franta, Germania, Spania si Italia.

Campaniile sociale si fotbalul

In timpul Cupei Mondiale din 2002, Uniunea Europeana si UEFA au realizat o serie de clipuri TV anti-fumat in care apar fotbalisti celebri, scrie cotidianul The Guardian. Mesajul campaniei, « Simte-te liber sa spui nu », viza in primul rand tinerii cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani.

La aceasta se adauga campania impotriva obezitatii care va fi derulata pe durata Ligii Campionilor. Clipul de 30 de secunde in care mai multe fotolii din cartofi prajiti incearca sa joace fotbal va rula de peste 2.000 de ori in timpul pauzelor dintre reprize.
from evz

marți, octombrie 30, 2007

NEGOCIERI CU ANTON DOBOS


“U” CLUJ Dupa ce si-au acoperit postul de tehnician prin aducerea lui Gigi Multescu, actionarii Universitatii încearca sa gaseasca persoane care sa umple golurile ramase în functiile de conducere. Favorit pentru postul de viitor presedinte al clubului clujean pare a fi Toni Dobos, cu care s-au purtat discutii înca dinainte ca Lucian Danciu si Alin Banceu sa demisioneze. Dobos a fost contactat si în aceasta saptamâna de actionarii clujeni, care l-au invitat sa participe la discutii în sedinta ce va avea loc, cel mai probabil vineri. “Le-am promis oficialilor clujeni ca ma voi întâlni cu ei pentru discutii în acest sens, la finele acestei saptamâni. Eu ma voi tine de cuvânt si voi participa la acea întâlnire, dar nu pot sa va spun daca voi accepta sau nu oferta lor”, a precizat Toni Dobos.

Fostul proprietar al lui Poli AEK este sustinut în special de reprezentatii firmei Ben&Ben. Ioan Bene nu se afla însa în tara, în aceste zile si va fi asteptat sa revina la Cluj pentru ca actionarii sa se reuneasca în formatie completa. “Eu nu sunt în tara si deocamdata nimeni nu m-a anuntat de existenta vreunei sedinte. Cred ca vor astepta pâna vineri, când ma voi întoarce”, a afirmat Ioan Bene.
from prosport

Irinel si Monica: sex oral in restaurant



Un filmulet porno, in care protagonisti sunt Irinel si Monica Columbeanu, circula de cateva zile pe Internet. Cei doi sunt surprinsi si filmati pe gaura cheii, facand sex oral intr-un restaurant. Tocmai acest stil de filmare a starnit suspiciuni in randul celor care sunt obisnuiti cu o camera de luat vederi. Aparatul se muta nefiresc, iar gaura cheii pare ca se “deplaseaza” o data cu protagonistii.

Si-a regizat, oare, Irinel propriul film, pentru a reveni in atentia publicului? Se pare ca da, mai ales ca surse din apropierea milionarului ne-au confirmat, ieri, aceasta suspiciune.

Cristian Bala, unul dintre cei mai apreciati cameramani si fotografi din Romania, spune ca este putin probabil ca Irinel sau Monica Columbeanu sa nu fi stiut de filmare. “E imposibil sa filmezi cu un telefon mobil, cum a scris presa, pe gaura unei chei. Poate doar daca aceasta e la fel de mare ca si cea de la poarta unui castel! In plus, focusul camerei s-ar fi facut pe marginile gaurii de la cheie, iar fiecare miscare din fundal, adica din locul unde se aflau cei doi si faceau ceea ce faceau, ar fi fost neclara. Mai mult, este putin suspect ca paharul acela este atat de bine amplasat incat iti sugereaza un film erotic in care nimeni nu poate vedea nici un organ sexual.

Cristian Bala: "Au exersat incadrarea"

Este de presupus, avand in vedere calitatea filmarii, ca protagonistii au exersat inainte incadrarea si ca au facut eforturi pentru a nu strica productia. Ba chiar mai mult, cadrajul facut de cameramanul, amator sau nu, este perfect pentru ca pe tot parcursul filmuletului capul lui Irinel este in partea de sus a imaginii, fara sa fie taiat, de parca s-ar fi dorit sa nu existe indoieli in privinta identitatii, iar capul Monicai este in josul imaginii indeajuns de mult incat sa nu existe vreun dubiu asupra faptului ca practica sexul oral. Daca Irinel si Monica nu au stiut de inregistrare, cel care i-a filmat merita Oscarul”, ne-a declarat Cristian Bala.

Interesant este ca Irinel Columbeanu nu s-a aratat deloc deranjat ieri de faptul ca filmul cu el facand sex oral cu Monica a devenit public. Apropiatii spun ca acesta a fost calm, spre deosebire de alte ocazii, cand parea afectat de rautatile ce apareau in presa.

Monica si Irinel Columbeanu au demonstrat, in timpul unor nonconformiste sedinte foto la care au participat, ca au reale calitati actoricesti

Reincepe reality-show-ul la B1 TV

O posibila cauza pentru care Irinel Columbeanu s-ar fi lasat filmat, intr-adevar, de bunavoie, e aceea ca in curand isi reincepe reality-show-ul la B1 TV. Peste inca doua luni, sotii Columbeanu urmeaza sa-si innoiasca contractul cu postul de pe Calea Victoriei. Se pare insa ca sefii de la B1 TV nu ar mai fi atat de incantati de un nou sezon, in conditiile in care viata celor doi a fost destul de monotona dupa nasterea fetitei lor.
from Libertatea

Yahoo va adăuga noi opţiuni programului Messenger


Compania Yahoo Inc. a anunţat că va adăuga programului de mesaje instant, Yahoo Messenger, noi opţiuni de vizionare a fişierelor video, transferuri de documente de dimensiuni mari şi noi opţiuni de limbi străine, transmite Reuters.

Această mişcare vine după ce principalii rivali, de la companii precum AOL, până la programele de "social network" precum MySpace, îşi consolidează poziţia pe piaţa serviciilor de mesaje instant.

Yahoo Messenger 9.0 a fost lansat ca versiune test şi a adăugat opţiuni similare celor existente pe programele de tip "social networks" sau pe site-urile de media, incluzând spaţiu mai mult pentru a posta o fotografie sau o altă imagine lângă numele de contact, dar şi posibilitatea de a face schimb de fişiere video sau imagini prin ecranul de mesaje.

Serviciul va adăga noi şase limbi străine, incluzând cele din Filipine, Indonezia, Thailanda, India sau Vietnam.

"Acest lucru va facilita conectarea cu prietenii. Am adăugat mai multe trăsături personalizate şi credem că programele ce permit schimbul de fişiere vor fi de un real folos", a afirmat vicepreşedintele Yahoo Messenger, Sabrina Ellis.

Yahoo este unul dintre cele mai mari servicii de mesaje instant şi avea în septembrie aproximativ 27,7 milioane utilizatori, mai mult cu 19% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit informaţiilor oferite de comScore. Rivalul AOL a raportat circa 30 milioane utilizatori.

Profitul net al Yahoo obţinut în al treilea trimestru al 2007 a fost mai mic decât cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, însă veniturile au întrecut cu mult aşteptările analiştilor. Venitul brut a crescut cu 12%, până la 1,77 miliarde dolari. Excluzând plăţile către partenerii din sectorul publicitar, venitul a crescut cu 14%, informează Reuters. În ciuda acestui rezultat bun, Yahoo este confruntat cu o provocare mult mai mare, având în vedere că grupul rival, Google, înregistrează un ritm de creştere de patru ori mai mare.

from adevarul

BRAZILIA VA GAZDUI MONDIALUL DIN 2014


FIFA Forul condus de Joseph Blatter va acorda azi Tarii Cafelei organizarea turneului final de peste sapte ani.

Candidata unica, Brazilia va gazdui dupa 64 de ani un nou turneu final al celei mai importante competitii a lumii fotbalistice.

Delegatia sud-americana, în frunte cu presedintele Jose Ignacio Lula da Silva, va avea azi o întâlnire cu Joseph Blatter, seful FIFA, în care i se va comunica faptul ca tara pe care o conduce va organiza Mondialul din 2014. Oficialii forului international, care au vizitat “Tara Cafelei”, sunt multumiti de ceea ce au gasit acolo, dosarul întocmit de acestia reprezentând un motiv în plus pentru a sustine decizia de acordare a gazduirii CM de catre cea mai mare tara din America de Sud. “Brazilia respira fotbal si este capabila sa organizeze în conditii exceptionale Cupa Mondiala”, este fraza care arata cât se poate de bine pozitia FIFA.

Brazilia a propus 18 orase pentru a primi meciuri de la turneul final. In 14 dintre acestea, stadioanele necesita lucrari de renovare, printre acestea aflându-se si “Morumbi”, din Sao Paulo, unde se va juca partida inaugurala, dar si “Maracana”, din Rio de Janeiro, locul finalei. In alte patru locatii vor fi construite arene, suma totala a investitiilor în infrastuctura si stadioane ridicându-se la aproximativ 1,1 miliarde de dolari. Totusi, exista voci care contesta capacitatea organizatorica a oficialilor brazilieni. Ultimul exemplu a fost reprezentat de Jocurile Panamericane, unde bugetul initial a fost depasit de opt ori. Mai mult, Ricardo Teixeira, presedintele federatiei, este acuzat ca a monopolizat contractele privitoare la lucrarile care se vor efectua pentru pregatirea Mondialului.

11 miliarde de dolari vor cheltui autoritatile braziliene pentru pregatirea Campionatului Mondial din 2014, bani care vor fi folositi la construirea si renovarea de stadioane, dar si pentru infrastructura.

3 candidate au fost, initial, pentru a gazdui CM de peste sapte ani: Brazilia, Argentina si Columbia, însa confederatia sud-americana a ales, în 2004, ca singura optiune viabila este Tara Cafelei.
from prosport

Cel mai mare hotel din Europa s-a deschis in Vitan




Rin Grand Hotel va intra pe piata bucuresteana cu cele mai multe spatii de cazare, cea mai incapatoare sala de conferinte si un heliport.



In zece zile de la deschidere, cel mai mare hotel din Europa, situat in cartierul Vitan, a gazduit circa 450 de vizitatori in cele 300 de camere disponibile in prezent. Amenajarea cladirii va mai dura pana in luna aprilie 2008. Rin Grand Hotel, de patru stele, va avea, in momentul finalizarii, 1.459 de camere si cel mai mare centru de conferinte din Romania, cu 36 de sali, una dintre ele cu o capacitate de 1.000 de locuri.

Ca numar de camere, hotelul va depasi Estrel din Berlin (1.162 de camere), Concorde La Fayette din Paris (1.000 de camere), Hilton din Londra (1.052 de camere), Auditorium Madrid Hotel (894 de camere) si Royal National London (800 de camere).

Pana in vara, hotelul va practica preturi la receptie mult sub cele din piata - cazarea intr-o camera standard, cu mic dejun, va costa 108 euro, in timp ce la alte hoteluri de acelasi nivel preturile pornesc de la 200 de euro. Pentru a atrage mai multi turisti, proprietarii intentioneaza sa faca pachete de leisure, pentru cei care vin in Bucuresti sa se relaxexe.

Dezvolta turismul de placere

„Cererea de spatii de cazare din Capitala era de multe ori depasita, mai ales in perioade de targuri si expozitii, astfel ca multi clienti ajungeau sa se cazeze in afara orasului, la Ploiesti sau Sinaia. De aceea am considerat ca un astfel de hotel este necesar si ar aduce un plus de farmec orasului, fiind „cel mai mare”„, sustine Ionut Negoita, care, alaturi de fratele sau, Robert Negoita, detine firma Pro Confort, dezvoltatorul proiectului.

Chiar daca este o zona neobisnuita pentru investitii hoteliere (intr-o zona inca nedezvoltata imobiliar suficient - in apropiere de targul auto Vitan Barzesti), Ionut Negoita este convins ca acest lucru se va schimba. „De fapt, se afla la aceeasi distanta de Piata Unirii - opt minute cu masina - ca si Marriott-ul”, afirma acesta, care spune ca a ales locul pentru ca nu se mai gasea in Bucuresti un spatiu atat de generos.

Pentru ca proiectul ii va permite, Negoita se va concentra si asupra turistului de placere, prea putin luat in considerare. Hotelul va oferi astfel pachete de trei zile de cazare cu all inclusive la pretul de 250 de euro.

Intr-una dintre zile va fi organizat un tur de oras, cu vizitarea principalelor obiective turistice. Proprietarii se afla deja in negocieri cu o companie care organizeaza chartere dinspre Israel.

Paguba de doua milioane de euro

De la momentul constructiei si pana in prezent, hotelul a trecut deja printr-un impas, cand un incendiu a distrus o parte a constructiei, creand pagube de doua milioane de euro.

Compania Pro Confort a investit in real estate si comert cu materiale de constructii, mochete si linoleum. Divizia de imobiliare este Domus Stil, companie care a dezvoltat complexul Confort Residence din Pipera si Confort Park, pe Soseaua Vitan-Barzesti. In apropierea acestuia, firma dezvolta acum Confort City. Fratii au deja experienta ca hotelieri, fiind proprietarii hotelurilor Confort (Otopeni, Rin Otopeni si Traian), care insumeaza 510 camere.

HOTELUL IN CIFRE

800 de angajati in hotelul gigant

> 15 etaje si 1.459 de camere - va avea hotelul

> 115.000 de metri patrati - este suprafata totala

> 1.000 de locuri de parcare - amenajate in parcarea subterana

> 630 de camere si 23 de apartamente- vor fi gata pana la sfarsitul acestui an

> 99 de euro - costa cazarea pe noapte intr-o camera standard

> 9 euro - este pretul unui mic dejun

> 800 de angajati - vor fi in momentul deschiderii

> 36 de sali - are centrul de conferinte

> 1 heliport

> 3 restaurante si 3 baruri

> 600 de persoane - vor incapea in cel mai mare dintre restaurante, situat la parterul cladirii

> 2 milioane de euro - paguba lasata de incendiul din luna iunie

> 60 de milioane de euro - este investitia totala a proiectului

> 60% din investitie reprezinta fonduri proprii ale companiei Proconfort

Celelalte 10.000 de Teodore


Acest numar ascunde tot atatea drame. E vorba despre familiile care, asemeni Lianei Stanciu, se zbat sa-si salveze copiii de o boala cumplita. Peste 10.000 de copii romani sunt tratati anual de cancer in cinci spitale care au si sectii de oncologie pentru copii.

Mii de copii din Romania sunt tratati anual de leucemii ori tumori maligne. Pe scurt, cancer. In jur de 500 de cazuri similare cu al Teodorei sunt depistate anual de medicii din cinci spitale care au sectii de oncologie pentru copii. „In fiecare zi traim o drama”, spune, cu ochii in lacrimi, mama unei fetite de 5 ani bolnava de leucemie, internata de patru luni in Spitalul de Copii „Marie Curie” din Bucuresti.

Locul de joaca al micutilor bolnavi este spitalul. Luni intregi stau internati pentru a urma tra-tamentele agresive cu citostatice, care ii storc de viata. Sunt palizi, ochii le sunt in lacrimi mai mereu, iar pe corp au intepaturi de la numeroasele tratamente pe care le indura. Jumatate dintre ei au sanse sa supravietuiasca in Romania, daca ar fi tratati in tari mai dezvoltate, acestea ar creste cu 20%-30%.

Copiii sunt plimbati intre spitale

Reteaua de spitale in care pot fi ingrijiti copiii bolnavi de cancer este mai putin dezvoltata si dotata decat cea pentru adulti. Spitalele de copii sunt prost echipate cu aparatura (nu au tomografe sau aparate pentru rezonanta magnetica), nu exista un singur loc unde micutii sa primeasca tot tratamentul, iar in multe cazuri sunt plimbati intre spitale.

„Ar fi foarte important sa avem totul in acelasi loc: la Spitalul „Marie Curie” se poate face chimioterapie, se fac operatii, dar nu avem radioterapie (n.r. - iradiere necesara in tratarea unor copii). In aceste boli, totul se face in echipa: conteaza mult sa poti realiza si teste complicate de anatomopatologie (analize care depisteaza natura tumorii canceroase). In spital avem anatomopatolog, insa nu avem imuni-histero-chimie, iar analizele le trimitem la Institutul „Victor Babes”„, explica medicul Cristian Scurtu, seful Sectiei de oncopediatrie de la Spitalul „Marie Curie”.

Medicul afirma ca protocoalele de tratament indicate pentru micuti sunt similiare cu cele din strainatate, insa in acest moment in spital nu exista un medica-ment performant (daunoblastin), necesar in curele de citostatice. „Am facut progrese majore in ultimii zece ani, mortalitatea este mai mica, iar peste 50% dintre cei tratati supravietuiesc. In afara, sansele de supravietuire sunt de 70%-80%”, completeaza doctorul Cristian Surdu.

O analiza, 100.000 de euro

Testele performante de citogenetica si biologie celulara ar putea depista cu precizie stadiul bolii acestor copii, iar tratamentele moderne, aplicate tintit, le-ar putea prelungi viata.

„La noi, nu se pot face unele analize de baza ale tumorilor ori teste care presupun diferite culturi de celule. Serviciile de imunologie ar trebui serios dezvoltate”, este de parere medicul pediatru Ingrid Miron, sefa Sectiei de hemato-oncopediatrie „Sf. Maria” din Iasi.

O singura analiza performanta poate costa intre 100.000 si 170.000 de euro. „Costurile sunt ridicate deoarece aparatele de diagnostic sunt foarte scumpe. La fel si reactivii care se folosesc. Este vorba despre analizarea unor structuri submicroscopice”, detaliaza medicul Marghit Serban, sefa Clinicii de Hemato Oncologie din Timisoara.

Medicii spun ca de multe ori sunt nevoiti sa apeleze la clinicile de oncopediatrie din strainatate, unde sunt angajati doctori romani. „Anul trecut am trimis 20 de copii la transplant de maduva, intr-un centru din Torino (Italia). Micutii au fost tratati cu banii lor, nu cu ai nostri!”, povesteste medicul Ingrid Miron. O alta problema ar fi slaba dezvoltare a retelei de oncopediatrie din tara. „Exista doua centre la Bucuresti si cate unul la Iasi, Timisoara si Targu-Mures”, comenteaza dr. Ingrid Miron.

Sansele de vindecare depind de tipul tumorii

Cele mai frecvente cancere la copii sunt leucemiile si tumorile maligne. In primul caz este vorba despre un cancer al celulelor care circula prin sange (n.r. - inmultire haotica a leucocitelor). In cel de-al doilea, apar formatiuni la nivelul diferitelor organe din corp. „In anumite situatii, acestea pot fi extirpate, iar procentul de vindecare poate sa fie si de 80%”, explica medicul Marghit Serban, sefa clinicii de Hemato Oncologie din Timisoara.

SUPRAVIETUIRE

Copiii sub un an au cele mai mici sanse

Cel mai rau este cand afectiunile oncologice apar la copii care nu au implinit un an, din cauza sistemului imunitar insuficient dezvoltat. Sanse mai mari au copiii intre 2 si 9 ani, care au o mai buna capacitate de regenerare. In plus, nu conteaza doar tratamentul pe care il fac micutii, ci si felul in care sunt hraniti.

Sunt familii care nu le pot asigura acestor copii o alimentatie bogata in vitamine. Pentru un copil bolnav de cancer, tratamentul pe o luna poate costa intre 30 si 100 de milioane de lei. Studiile epidemiologice au aratat ca exista o legatura intre aparitia cancerului la copii si infectiile virale. „Mai sunt implicati factorii genetici si cei de mediu (radiatii, poluare), care pot determina modificari in AND-ul copiilor inca de la nastere sau in timpul vietii”, explica doctorul Ingrid Miron.

LIPSURI

Cazuri greu depistate

Medicii spun ca numarul cazurilor de cancer la copii este in crestere. Daca in 2005 erau tratate peste 1.300 de cazuri de cancer la copiii sub 1 an si peste 7.300 la cei cu varste intre 1 si 14 ani, anul trecut au fost inregistrate in spitale peste 2.100 de cazuri, respectiv 8.575, dupa cum arata rapoartele Centrului National de Calcul si Statistica Sanitara.

La adulti, statisticile de la noi arata mai bine decat cele din tari din Vest, insa cauza principala este faptul ca, in Romania, multe cazuri nu sunt depistate. Spre exemplu, in Elvetia, anual sunt diagnos-ticate cu aceasta boala 1.300 de persoane la 100.000 de locuitori, arata statisticile OMS. In Ungaria, sunt 770 de bolnavi de cancer la 100.000 de locuitori, iar in Bulgaria, numarul bolnavilor ajunge la 376. In Romania au fost depistati de patru ori mai putini bolnavi decat in Elvetia.
S-au strans 208.000 de euro pentru fetita Lianei

Teodora, fiica Lianei Stanciu, a inceput ieri batalia cu cancerul. Clinica vieneza a confirmat inca de dimineata plata sumei solicitate in avans (jumatate din costurile totale de internare si tratament, adica 40.000 de euro transferati inca de vineri in Austria), iar fetita a putut incepe sedintele de chimioterapie.

Mihaela Radulescu, care a strans deja aproape 208.000 de euro din donatii, a trecut ieri, prin transfer electronic, 78.000 de euro in contul deschis de Mihai Georgescu la Viena. Familia Teodorei a primit pana acum in total 118.000 de euro, iar restul de bani stransi din donatii vor fi transferati in cursul zilelor urmatoare. Nu se stie inca, spun apropiatii celor doi, care va fi costul final al tratamentului.

Pentru internare, investigatii si o prima serie la chimioterapie, costul anuntat de clinica din Viena este de 80.000 de euro. Durata terapiei poate varia, modificand astfel si pretul.

In tara au continuat ieri donatiile. Printre cei care si-au oferit sprijinul s-a numarat si Miorita Videanu, care a donat 17.000 de euro, Dragos Tantareanu, fiul omului de afaceri Cristian Tantareanu (200 de milioane), Daciana Sarbu (1.000 de euro), Ilie si Amalia Nastase (50 de milioane), Dragos Bucur (cinci milioane) si Raluca Moianu (2.000 de euro).

POVESTI DRAMATICE

Diagnosticat cu leucemie la 4 ani

Marian, 4 ani, a fost diagnosticat cu leucemie la inceputul acestei luni. Parintii si-au dat seama ca ceva nu e in regula cu micutul cand au vazut ca e din ce in ce mai palid si ca are dureri de burta.

„Prima data am fost cu baietelul la circa din satul Lanuri (jud. Constanta), unde locuim. De acolo mi-au zis sa mergem la spitalul din Constanta. Aici am stat patru zile, timp in care baietelului i s-a facut transfuzie de sange. Medicii mi-au spus ca este suspect de leucemie si ne-au trimis la Spitalul „Marie Curie”. Aici, a fost diagnosticat cu leucemie”, povesteste, cu lacrimi in ochi, mama copilului. Acum, Marian face tratament cu citostatice si cortizon. Va mai sta in spital doua luni si jumatate, dupa care va face o pauza de trei saptamani si va relua tratamentul.

Mama baiatului nu gaseste nicio cauza care a dus la imbolnavirea lui. „Nu cunosc pe nimeni din familie care sa mai fi avut leucemie. Urmaream stirile la televizor si am mai vazut cazuri asemanatoare. Cred ca si oamenii simpli ar trebui ajutati, nu doar vedetele”, mai spune mama baietelului.

„Vreau sa merg din nou la scoala”

Anita are 14 ani si a fost diagnosticata cu cancer osos. Ne-a povestit despre boala ei din proprie initiativa si si-a pastrat mereu increderea. In urma cu sapte luni, medicii i-au amputat piciorul, iar dupa o alta luna, a suferit o operatie la plamani. „La inceput, am observat ca Anita mergea schiopatand. Am fost cu ea la spitalul din Tecuci (Galati) si ne-au trimis la Spitalul „Marie Curie”, unde a fost diagnosticata cu cancer osos”, isi aminteste mama fetitei inceputul dramei.

Acum, Anita trebuia sa fie in clasa a 7-a, dar a fost nevoita sa renunte la scoala cand s-a imbolnavit. „Dumnezeu mi-a dat putere sa merg mai departe. Vreau sa merg din nou la scoala. Vreau sa invat si sa lucrez ca sa fac bani. Imi doresc sa-mi cumpar si un laptop”, isi arata optimismul fetita de 14 ani.

Parintii Anitei nu lucreaza si mai au de ingrijit inca sase copii. Mama sta cu ea in spital, iar tatal are hernie de disc si nu si-a mai gasit serviciu. „Ne descurcam din voia lui Dumnezeu”, isi explica femeia situatia. (Ramona Samoila)
from evz

luni, octombrie 29, 2007

BECALI: "CLUJ MERGE CU BANI LA ARBITRI DE UN AN SI JUMATATE"


Finanţatorul clubului Steaua, Gigi Becali, a declarat, înainte de Adunarea Generală Extraordinară a LPF, că CFR Cluj merge cu bani la arbitri de un an şi jumătate, reacţionând astfel la afirmaţiile principalului acţionar al FC Rapid, George Copos, care i-a acuzat şi el, duminică, pe clujeni, anunta Mediafax.

Copos a calificat drept "furt" prestaţia brigăzii de arbitri la meciul cu CFR Cluj, pierdut, duminică, pe teren propriu, cu scorul de 1-2, în etapa a XII-a a Ligii I, în care oaspeţii au deschis scorul cu un gol înscris din ofsaid de Eugen Trică. Copos a mai spus că oficialii clubului CFR Cluj au învăţat de la "miliţieni" (adică de la conducătorii dinamovişti) să meargă cu bani la arbitri. Becali a fost de acord cu finanţatorul rapidist, ameninţând că va da şi el bani arbitrilor din retur.

"Cei de la CFR fac asta de un an şi jumătate, dar o fac profesionist. O fac aşa: «Câinele latră, ursul merge». Adică noi dormeam şi ei... Dar eu ştiam. Ei o fac profesionist, ca şi în fotbal, tot profesionist. Dar asta e, dacă sunt deştepti şi ştiu să o facă, bravo lor. În retur, o să începem şi noi cu bani la arbitri. Toată lumea, câştigă cine e mai tare!", a spus Becali.

Gigi Becali l-a făcut obraznic pe tehnicianul formaţiei CFR Cluj, Ioan Andone, care a spus despre el că vorbeşte prostii: "Am ajuns eu să vorbesc de Andone? Lasă-l naibii de Andone... Andone e prea obraznic, o să mă întâlnesc eu cu el şi vedem până la urmă cu obrăzniciile lui. Ce declară el de mine? Să-şi vadă de treaba lui, el vorbeşte de mine? E de talia mea? E obraznic!".

Referitor la meciul Rapid-CFR Cluj, scor 1-2, disputat, duminică, în etapa a XII-a a Ligii I, Becali a spus că şi-ar fi dorit să fie remiză sau să învingă gazdele. "Normal îmi doream să se termine egal s-au să bată Rapid. Acum ăştia de la CFR s-au îndepărtat cam mult. Să ia titlul dacă îl merită. Joacă constant, e echipă bună, poţi să spui ceva? Zici «jos pălăria» şi cu asta basta", a precizat finanţatorul stelist.

El a precizat că a văzut că la primul gol al clujenilor, înscris de Eugen Trică, în minutul 37, a fost ofsaid. "Am văzut că a fost ofsaid la primul gol, eu când spuneam nimeni nu mă credea. Dar nu are rost acum, o să vedeţi voi", a adăugat Becali.

Gigi Becali participă, luni, la Adunarea Generală Extraordinară a LPF, care are pe ordinea de zi desemnarea celor doi candidaţi ai ligii profesioniste pentru Comitetul Executiv al FRF, dar şi modalitatea de acordare a drepturilor de televizare pentru sezoanele 2008 - 2011.

"Am venit că se discută un lucru foarte important: vânzarea drepturilor de televizare. Nu se pune problema să nu se vândă împreună pentru toate cluburile. S-a înţeles greşit atunci, n-a vrut nimeni să vândă separat, nici măcar eu. Vroiam să vindem noi (n.r. - cluburile), să negociem noi", a afirmat Becali.

Becali a ieşit înjurând de la Adunarea Generală Extraordinară a LPF

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a participat doar 50 de minute la Adunarea Generală Extraordinară a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) şi a ieşit din sala de şedinţe trântind uşa şi înjurând. Pe parcursul celor 50 de minute, Gigi Becali a fost auzit înjurând şi ţipând în sala de şedinţe. Becali a trântit uşa şi a părăsit Adunarea Generală, iar la ieşirea din sediul LPF a spus doar: "Lăsaţi-mă în pace!".

Adunarea Generală Extraordinară a LPF a avut pe ordinea de zi desemnarea celor doi candidaţi ai ligii profesioniste pentru Comitetul Executiv al FRF. Mandatul de doi ani al grupărilor Gloria Bistriţa şi FC Steaua a expirat si preşedintele clubului CFR Cluj, Iuliu Mureşan, şi directorul executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, au fost desemnaţi noii reprezentanţi ai LPF în Comitetul Executiv al FRF.

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a LPF conducătorii grupărilor din primul eşalon au discutat şi modalitatea de acordare a drepturilor de televizare pentru sezoanele 2008 - 2011, însă nu au ajuns la o concluzie, iar discuţiile au fost amânate. "Trebuie să se facă o licitaţie internaţională ca la carte", a precizat Porumboiu.
from prosport

NICOLAE DOBRIN A FOST INMORMANTAT



Câteva mii de oameni au înfruntat ploaia luni pentru a asista la ceremonialul religios care a precedat înmormântarea fostului mare fotbalist Nicolae Dobrin.

Sicriul a fost coborât din loja de la tribuna oficială de o gardă militară şi depus la centrul terenului, pentru o slujbă de pomenire. Sicriul a fost purtat pe umeri de militari, în timp ce Gheorghe Zamfir a interpretat la nai cântece de jale. Momentul omagial a fost continuat de poetul Adrian Păunescu şi de fanfara Teatrului 'Alexandru Davila' din Piteşti. Galeria echipei FC Argeş şi nu numai a scandat minute în şir numele lui Dobrin şi a intonat cântece în memoria marelui fotbalist. Sute de coroane şi mii de buchete de flori au fost depuse în tribune şi pe marginea terenului.

Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu PS Calinic, episcopul Argeşului şi Muscelului, iar sicriul cu trupul neînsufleţit al marelui fotbalist Nicolae Dobrin a fost coborât în mormânt, luni, la ora 14,10, la cimitirul Sfântul Gheorghe din Piteşti, aflat în vecinătatea stadionului pe care marele fotbalist a susţinut sute de meciuri şi care îi poartă numele.

Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a anunţat că, la intrarea în stadion va fi ridicată o statuie a marelui fotbalist, iar strada pe care se află stadionul va purta numele 'Nicolae Dobrin'.

Mii de oameni simpli, dar şi personalităţi ale vieţii publice au adus în aceste zile un omagiu fostului mare fotbalist Nicolae Dobrin, printre care preşedintele Traian Băsescu, el înmânându-i duminică soţiei lui Nicolae Dobrin Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de cavaler, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, preşedinţii FRF şi LPF, foşti coechipieri ai ''Prinţului din Trivale'', fotbalişti, antrenori etc.

Nicolae Dobrin, considerat unul din cei mai mari fotbalişti români, s-a stins din cauza unei boli necruţătoare - cancer pulmonar în stare avansată, la Spitalul Judeţean Argeş, unde fusese internat la terapie intensivă, după ce starea lui de sănătate se agravase brusc. Decesul s-a produs vineri dimineaţa, în jurul orei 7,20.

Nicolae Dobrin a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti români din istorie, impresionând mai ales prin tehnica sa desăvârşită. Dobrin, născut pe 26 august 1947, a debutat în Divizia A la o vârstă fragedă, la aproape 15 ani, sub culorile echipei Dinamo Piteşti, într-un meci cu Ştiinţa Cluj (1-5). De fapt, întreaga sa carieră este legată de clubul argeşean, singurul pentru care a evoluat, cu o scurtă experienţă la CS Târgovişte (1980-1982). A jucat 408 meciuri în Divizia A şi a marcat 111 goluri.

La echipa naţională a disputat 48 de partide, marcând 6 goluri. Marea sa neîmplinire rămâne faptul că nu a evoluat niciun minut la CM 1970, din Mexic, deşi făcea parte din lot. O altă neîmplinire este transferul ratat la Real Madrid, din cauza refuzului regimului comunist, deşi spaniolii oferiseră o sumă fabuloasă pentru acea vreme, 2 milioane de dolari.

În palmaresul său se află două titluri de campion cu FC Argeş (1972 şi 1979) şi trei titluri de cel mai bun fotbalist al anului (1966, 1967 şi 1971). La echipa naţională a debutat la 18 ani, pe 1 iunie 1966, într-o partida cu Germania, disputată în localitatea Ludwigshafen, meci pierdut de prima reprezentativă cu scorul de 0-1. A fost selecţionat în echipa lumii (14 decembrie 1972), într-un meci organizat cu ocazia retragerii spaniolului Gento.

După ce s-a retras din activitate, Dobrin a rămas aproape de clubul FC Argeş şi a îndeplinit mai multe funcţii de conducere, dar şi tehnice în cadrul grupării piteştene. Nicolae Dobrin a antrenat pe FC Argeş în mai multe rânduri (91-92, 98-99 şi 2001). Nicolae Dobrin s-a ocupat în ultima perioadă de Şcoala de fotbal din Piteşti care îi poartă numele. A fost maestru emerit al sportului şi profesor de educaţie fizică, iar o perioadă observator LPF.
from prosport

Fan Club Logan break in Olanda


La mai putin de un an de la lansarea MCV-ului in vestul Europei s-au creat deja comunitati de fani ai modelului.
Luni, putin dupa ora 9 dimineata. Aproape 500 de olandezi - toti cu salarii care depasesc doua mii de euro si masini de putin peste zece mii de euro in parcare - isi verifica mailurile si planuiesc a treia intalnire tematica, ce va avea loc in maximum o luna, la cativa kilometri de capitala Amsterdam.

Toate noutatile despre noua lor pasiune, un autoturism creat la Pitesti, undeva in Romania, le-au postat pe un blog dedicat modelului, www.dacialoganmcv.nl.

Intamplari hazlii din timpul comunismului cu masina nationala a romanilor, picanterii din istoria Dacia, detalii tehnice despre modelul break, ponturi despre cei mai buni dealeri, impresii despre indelungata asteptare a MCV-ului preferat, inclusiv fotografii de la primele doua intalniri ale comunitatii olandezilor iubitori de Logan break, toate le-au postat pe pagina web.

Asteapta sase luni pentru o masina

Dacia a inceput exportul de Logan MCV, model produs la Mioveni si lansat in septembrie anul trecut la Salonul Auto de la Paris, la inceputul acestui an.

In Olanda s-au vandut circa 1.500 de astfel de modele, se arata in raportul financiar pentru primul semestru din 2007 al constructorului roman de automobile.

„Toate masinile pe care compania se astepta sa le vanda in Olanda in tot anul 2007, adica 1.500 de unitati, s-au dat in prima luna de disponibilitate”, ne dezvaluie Ger Nijkamp, un posesor de Logan MCV, si cel care a initiat site-ul dedicat modelului. „Au fost depuse cereri pentru 2.700 de breakuri pana acum, la dealerii olandezi, si se asteapta chiar si o jumatate de an pentru o masina”. Prin comparatie, pentru modelul Sedan exista in prezent doar 350 de cereri.


Atrasi de spatiu si de pret

De ce este breakul Logan atat de atractiv pentru olandezi? „Noua oricum ne plac breakurile. La MCV am descoperit mult spatiu, la un pret foarte bun. De ce sa platesc mai mult pentru lucruri de care de fapt nu am nevoie atunci cand folosesc o masina?”, sintetizeaza Ger Nijkamp, care povesteste ca ideea site-ului i-a venit in timp ce isi cauta un nou autoturism si a descoperit breakul creat la Mioveni.

Cei aproape 500 de olandezi iubitori de MCV care s-au abonat intre timp pe site - portal unic in lume - vor sa impartaseasca experientele cu masina abia achizitionata sau cauta informatii despre Loganul break pe care vor sa-l cumpere. „E un site util”, explica Nijkamp, care lucreaza intr-o multinationala.

De la crearea lui, in primavara, portalul a fost accesat de 66.000 de vizitatori unici, iar noua din zece persoane care au intrat o data pe site au revenit cel putin inca o data. In Olanda traiesc 16 milioane de persoane, iar PIB-ul pe cap de locuitor trece de 20.000 de euro, ocupand astfel locul trei in Europa.

STRATEGIE

Peste jumatate din productia de Logan merge la export

In primele sase luni ale acestui an, exportul de masini produse la Mioveni a depasit vanzarile de pe piata romaneasca (110.000 de unitati au fost comercializate in afara Romaniei), pentru prima oara in istoria constructorului. Ponderea exporturilor va continua sa detina o cota tot mai importanta datorita cererii ridicate pentru modelul Logan si in special pentru versiunea break.

„Modelul MCV este cel mai bine vandut la export”, dupa cum ne-a declarat seful de la Dacia, Francois Fourmont. Daca, in prezent, exporturile inseamna 55% din totalul productiei Dacia, ele se vor stabiliza la doua treimi din productie in urmatorii ani, potrivit lui Fourmont.

froom evz

Politist beat la volanul masinii-radar

Subofiterul Catalin Costel Radu, soferul uneia dintre masinile-radar ale Politiei Suceava, a fost prins beat la volan, sambata seara, in timpul serviciului.
Etilotestul a aratat o concentratie de alcool de 0,81 la mie in aerul expirat.

„Ma gandeam ca face special, sa calce sotul linia”

Omul legii a fost dat de gol de modul in care conducea, pe E585, masina cu radar. Catalin Costel Radu circula cu o viteza mult sub limita legala si in zig-zag. Subofiterul a fost reclamat la politie de doi tineri, sot si sotie, care veneau cu masina dinspre Falticeni catre Suceava.
Bianca Tilica, sotia soferului care venea dinspre Falticeni, spune ca Dacia Logan, de culoare albastra, cu numarul de inmatriculare B 04 EGB, care avea montat aparatul radar, circula cu 30-35 de kilometri la ora.

„Ma gandeam ca face special, sa calce sotul linia continua si dupa aia sa-l opreasca si sa il sanctioneze. Dupa cativa kilometri, era linie discontinua si l-am depasit. M-am uitat si l-am vazut pe politist la volan, cu capul plecat, ca si cand ar fi dormit”, povesteste femeia. In momentul in care au vazut ca masina politiei circula in zig-zag, cei doi suceveni au sunat la Serviciul de Urgenta 112.

Colegii s-au facut ca ploua

Primul politist care a venit la fata locului, seful de post din comuna Bunesti, l-a facut scapat pe colegul sau, spunandu-le celor doi reclamanti ca nu simte mirosul de alcool pentru ca are nasul infundat.

Loganul cu radar a trecut chiar pe langa un echipaj al Politiei Rutiere trimis si el la locul faptei. Si acesti politisti au dat din umeri, spunand ca nu au vazut nimic. Subofiterul Catalin Costel Radu a fost prins dupa trei ore la Campulung Moldovenesc. Alcooltestul a aratat o concentratie de alcool de 0,81 la mie in aerul expirat.

Sanctiuni pe banda rulanta pentru politistii vinovati

Subofiterului i-a fost intocmit dosar penal si urmeaza sa se prezinte in fata Consiliului de Disciplina al IPJ Suceava. Sanctiuni dure ii asteapta si pe ceilalti politisti care au incercat sa-l faca scapat.

„Nu toleram astfel de fapte. Nu toleram nici comportamente de genul politistului de la Bunesti care a avut o atitudine atat de pasiva fata de ceea ce s-a intamplat si de ceea ce se putea intampla”, a declarat comisarul-sef Mircea Smoleasc, adjunctul sefului IPJ Suceava.
froom evz