miercuri, octombrie 31, 2007

Adrian Năstase: Băsescu a vrut să inventeze ţara cu două guverne


Fostul prim-ministru Adrian Năstase susţine pe blogul personal că preşedintele Traian Băsescu 'a vrut să inventeze ţara cu două guverne - unul la Palatul Victoria, altul la Palatul Cotroceni - şi a dorit să controleze miniştrii, fie printr-un premier marionetă, fie prin remanieri, fie prin DNA'.

'Nu a reuşit (încă). Mai speră încă în sprijinul PSD. Acum încearcă să inventeze ţara cu două parlamente - unul la Palatul Poporului, altul la Cotroceni. Nu vreau să apăr Parlamentul actual - care s-a implicat inutil în unele bătălii fără miză pentru electorat. Nici nu vreau să sugerez că, dacă conducerea PSD nu ar fi oferit conducerea Camerei Deputaţilor liberalilor, lucrurile ar fi mers mai bine. Dar, conform Constituţiei, activitatea legislativă este apanajul Parlamentului', a subliniat Adrian Năstase.

Deputatul social-democrat consideră că şeful statului vrea alegeri uninominale cu două tururi de scrutin pentru că, 'în felul asta, sistemul de partide, practic, se desfiinţează'.

'În locul partidelor, ar funcţiona în Parlament un fel de 'baroni parlamentari', care îşi vor fi susţinut singuri campania electorală din punct de vedere financiar şi care vor putea fi 'ţinuţi în lesă' mai uşor de la Cotroceni. Am avea un sistem asemănător cu cel din SUA. (...) Pe de altă parte, primarul Bucureştiului este ales prin două tururi de scrutin. Este asta o garanţie că primarul face parte dintr-o nouă 'clasă politică'? Videanu nu a fost impus de Băsescu?', a susţinut Adrian Năstase.

El se întreabă retoric, pe blog, 'dacă scrie cumva în fişa postului la preşedintele ţării că el trebuie să fie dirigintele 'clasei politice româneşti' şi dacă şeful statului are statura morală pentru a se poziţiona ca arhitect al acestei modernizări'.

'Sunt oare cei pe care i-a adus el în politică mai valoroşi decât cei existenţi? Poate doar ceva mai blonzi. Chestiunea esenţială a momentului nu este însă 'reforma clasei politice' ca să nu mai existe 322 de parlamentari care să-l suspende pe Băsescu, ci reforma sistemului politic, pentru a reveni de la o maşină cu două volane, care este condusă de doi şoferi în direcţii diferite, la un sistem coerent şi armonios de puteri ale statului. Modernizarea clasei politice se va realiza atunci inerent', susţine deputatul social-democrat.

Întrebat de un blogger dacă a fost sau nu 'o prostie' invitarea preşedintelui Băsescu la lansarea candidaţilor PSD de Bucureşti pentru PE, Năstase spune: 'Nu a fost o prostie. Mai grav. A fost o eroare'.
from adevarul

Niciun comentariu: