luni, octombrie 29, 2007

Putin aminteşte de criza cubaneză


Liderul de la Kremlin compară disensiunile dintre Rusia şi SUA cu criza rachetelor din anii ‘60, dar numai din punct de vedere tehnic.

La încheierea summitului UE-Rusia de la Mafra, Portugalia, preşedintele rus, Vladimir Putin, a evitat o confruntare cu europenii, subliniind importanţa relaţiilor comerciale şi arătându-se chiar moderat în criticarea scutului antirachetă american. Relaţiile între cele două părţi au părut mai destinse, fiecare dintre ele făcând mici concesii în privinţa unor subiecte de dezacord.

Cu toate că a făcut o comparaţie între disensiunile stârnite de scutul antibalistic al SUA cu criza rachetelor cubaneze din 1962, pe plan "tehnologic", Putin a declarat că o situaţie precum cea de atunci nu se mai poate repeta, deoarece Washingtonul nu mai este inamicul, ci partenerul Rusiei, şi pentru că este "prieten" cu preşedintele George W. Bush.

De mai mult timp, Rusia se opune amplasării bazelor de rachete în ţări europene aflate până nu de mult în sfera de influenţă sovietică.

În 1962, SUA şi URSS au fost la un pas de război, când americanii au descoperit că sovieticii amplasaseră baze de rachete în Cuba, de unde le-ar fi putut ataca teritoriul. Criza a fost evitată când liderul sovietic, Nikita Hruşciov, a acceptat să retragă bazele în schimbul garanţiei, din partea SUA, că nu vor ataca Cuba comunistă.

Preşedintele Putin a afirmat că, din punct de vedere tehnic, ameninţarea la adresa graniţelor Rusiei este similară cu cea la adresa Statelor Unite de atunci. "Nu e la fel şi nu suntem duşmani. Îl pot numi pe preşedintele Bush prietenul meu. Dar noi am avansat nişte soluţii şi nu am primit răspunsul la ele până acum", a mai spus preşedintele Rusiei.

Observatori OSCE, la alegeri

După ce criticase mo­tivaţiile "politice" ale OSCE, din care Rusia face totuşi parte, Moscova a dat asigurări premierului portughez, José Socrates, gazda summitului, că acceptă misiunea de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa la alegerile legislative din 2 decembrie.

Scrutinul se anunţă delicat din punct de vedere al respectării normelor democratice: opoziţia are acces restrâns la televiziuni, iar Putin – însuşi – conduce lista partidului favorit, "Rusia Unită".

Anunţul nu a fost făcut de Putin, dar un purtător de cuvânt al Kremlinului a confirmat că observatorii vor fi invitaţi "înainte de expirarea termenului de înregistrare a partidelor politice", la sfârşitul lunii. OSCE nu a primit încă invitaţia, iar sosirea observatorilor ar putea fi tardivă.

Potrivit unor surse din Comisia Europeană, Moscova a mai făcut săptămâna aceasta o concesie, "încă insuficientă", pentru îndepărtarea unuia dintre cele două mari obstacole în calea aderării sale la OMC, anunţând că este dispusă să ridice taxele de import la lemnul neprelucrat european.

Din punct de vedere tehnic, situaţia este foarte asemănătoare. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu mai poate exista o criză cubaneză acum, pentru că relaţiile dintre Rusia, Statele Unite şi Europa s-au schimbat fundamental.
Vladimir Putin
preşedintele Rusiei
from adevarul

Niciun comentariu: