duminică, octombrie 28, 2007

Plumbul acumulat în organism, imposibil de eliminat


Simptomele intoxicării cu metale grele variază în funcţie de vârstă şi de concentraţia acestora în sânge.

Prof. Rodica Segal, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi, ne-a explicat că organismul uman nu dispune de sisteme de metabolizare şi de eliminare a plumbului.

"Toxinele care pătrund în organism sunt eliminate, în mare parte, cu ajutorul unor sisteme enzimatice speciale. Însă metalele grele rămân în corp şi se acumulează doză cu doză. Plumbul este toxic, deoarece, înghiţit sau inhalat şi absorbit, afectează fiecare sistem din corp, în special creierul, rinichii şi sistemul de reproducere. Dereglarea organismului este generală, putându-se ajunge chiar şi la deces", a adăugat prof. Segal.

Simptomele intoxicării cu plumb variază în funcţie de vârstă. La copii sunt frecvente simptome precum dureri abdominale, constipaţie, dureri de cap, iritabilitate, agresivitate şi chiar paralizie. Deficitul de fier, zinc şi calciu sau dietele bogate în grăsimi pot creşte nivelul absorbţiei de plumb.

Aceste simptome pot persista şi în perioada adolescenţei. Adulţii experimentează simptome diferite, în funcţie de natura şi frecvenţa expunerii la plumb. Printre acestea se numără afecţiunile sistemului nervos central, bolile renale sau ale tractului gastrointestinal.

Intoxicarea cronică, posibilă mai ales în cazul celor care lucrează în topitorii, fabrici de baterii, tipografii, se manifestă prin afectarea fertilităţii, în cazul ambelor sexe, dar şi prin deteriorarea anumitor hormoni. Există dovezi că, în antichitate, plumbul era folosit de către femei pentru a scăpa de o sarcină nedorită. Între timp, s-a demonstrat că expunerea la plumb, atât înainte, cât şi în timpul sarcinii, duce la naştere prematură, dar şi la probleme în dezvoltarea mentală a fetusului.

Ţevile de eşapament şi fumul de ţigară, principalele surse de contaminare

Locuitorii marilor oraşe sunt cei mai afectaţi de pe urma emisiei de plumb. Acesta ajunge în atmosferă fiind eliminat din ţevile de eşapament ale maşinilor, dar şi din fumul de ţigară. Metalul toxic urmează circuitul apei în natură, ajungând să se infiltreze şi în sol.

Plantele, legumele şi fructele absorb aceste substanţe, care ajung în organism şi se acumulează. Cele mai expuse culturi sunt cele care provin de pe terenuri limitrofe arterelor de circulaţie, unde există o poluare intensă. "Din păcate, nu există posibilitatea extragerii plumbului dintr-un produs alimentar contaminat. Singurul lucru pe care îl putem face este să prevenim contaminarea acestora", potrivit prof.

Rodica Segal. Alte surse de intoxicare cu plumb sunt: unele pesticide şi îngrăşăminte, vopselurile, praful, unele metode de procesare a alimentelor şi recipiente de păstrare a acestora, instalaţiile vechi cu acumulări de plumb, precum şi instalaţiile de apă, industria mineritului şi cea petrolieră.

De cele mai multe ori este dificil să ne dăm seama că sursa afecţiunii noastre este o intoxicare cu plumb. Dacă aveţi dubii în acest sens, faceţi-vă o analiză de sânge care să indice cantitatea de plumb din corp. Testul este recomandat în special copiilor sub patru ani, în următoarele situaţii: întârziere în dezvoltarea fizică şi neuro-psihică, în cazul celor care locuiesc în apropierea marilor artere de circulaţie sau a minelor şi topitoriilor.

Măsuri preventive:

O dietă bogată în calciu (preluat din iaurt, lapte, brânză şi nuci), fier (din ouă, pui, carne roşie, peşte, cereale şi leguminoase), zinc (din crabi, scoici şi ficat). Spălaţi fructele şi legumele înainte de a le consuma pentru a îndepărta urmele de pământ sau praf care ar putea fi contaminat. Evitaţi alimentele bogate în grăsimi deoarece favorizează absorbţia plumbului.

O igienă corespun­zătoare care constă în spălarea regulată a mâinilor, dacă am venit în contact cu pământul, după atingerea animalelor de casă şi înainte de masă. Unghiile trebuie ţinute scurte, şi curăţate regulat.

Curăţarea frecventă a casei pentru înde­păr­tarea prafului. Folosiţi un detergent pe bază de fosfaţi (săpunul lichid). Aspirarea locuinţei, apelând la un aparat electrocasnic cu filtru HEPA, care previne reîntoarcerea particulelor de praf în casă. Renovaţi-vă casa, în situaţia în care aceasta datează dinainte de 1970, perioadă în care plumbul era folosit în cantităţi foarte mari pentru vopsire şi lăcuire. Este indicat ca femeile însărcinate şi copiii să nu stea în preajma locului supus renovării.

Topul celor mai toxice activităţi

Recondiţionarea mobilei vechi şi restaurarea obiectelor de artă

Reparaţii efectuate la propriile autoturisme

Olăritul şi procesarea sticlei

Zidăria şi renovarea casei

Confecţionarea de bijuterii.
from adevarul

Niciun comentariu: