sâmbătă, noiembrie 03, 2007

4 români atacaţi într-o parcare din Roma


Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe, patru cetăţeni români aflaţi în parcarea unui magazin din Roma, au fost atacaţi vineri seara, de un grup de circa 10 italieni care purtau cagule şi căşti şi erau înarmaţi cu bastoane şi sticle sparte. În urma agresiunii, cei patru români au fost internaţi în spital, unul dintre ei se află în stare gravă, iar altul a fost între timp externat.

Emil Marcu, unul dintre românii agresaţi, a povestit cum a fost luat prin surprindere şi atacat cu bâte şi securi de către persoane mascate.

"Am fost la magazin să îi duc bani nepotului meu, la un sfert de oră au apărut mascaţii. Erau cinci, şase persoane, nu au zis nimic doar s-au apucat să lovească, să pălească cu bâtetele. Au început să dea în mine. Am fost operat azi noapte. Eram înjunghiat la spate. Acum mă simt mai binişor. Nu-i corect, nu e normal ce se întâmplă", a relatat Emil Marcu.

Consulul României la Roma întreprinde demersurile necesare pentru contactarea respectivilor cetăţeni şi asigurarea asistenţei necesare, iar Ambasada României la Roma a luat imediat legătura cu Prefectul Romei şi Chestura pentru a solicita detalii cu privire la acest incident.

Ministerul român de Externe condamnă în modul cel mai ferm actul de agresiune la adresa cetăţenilor români şi cere autorităţilor italiene competente să ancheteze de urgenţă acest caz şi să pedepsească persoanele vinovate.

Ministrul Adrian Cioroianu va comunica autorităţilor abilitate italiene că întreaga opinie publică românească aşteaptă ca instituţiile statului italian să întreprindă măsurile necesare pentru ca astfel de acte xenofobe să nu se mai repete, se mai arată în comunicat.
Ministrul italian de interne lansează un apel împotriva "urii xenofobe"

Într-un interviu publicat azi de La Repubblica, ministrul italian de interne, Giuliano Amato, a condamnat gestul compatrioţilor săi care i-au atacat pe cei patru români şi a afirmat că "trebuie împiedicată ura xenofobă, bestia rasismului trebuie împiedicată să iasă din cuşcă".

"Din nefericire, de acest lucru ne temeam", a spus ministrul, informat despre primele elemente ale anchetei asupra atacului comis aseară împotriva românilor, care au fost răniţi, dintre care unul grav.

Mesaje pentru imigranţi

Persoanele care i-au atacat pe români în parcarea din Roma au scris mai multe mesaje pe zidurile din zonă, prin care îşi exprimă adversitatea faţă de aceştia. Într-unul dintre mesage se spune "Non Passa Lo Straniero!" (Pe aici nu trec străini!). Mesajul este semnat "Brigata Joe Pesci".

David a cerut autorităţilor italiene date despre atacarea cetăţenilor români
Ministrul de Interne, Cristian David, s-a arătat îngrijorat faţă de posibilele reacţii xenofobe la adresa românilor din Italia şi a solicitat azi o reacţie din partea autorităţilor din peninsulă pentru a oferi detaliile împrejurărilor în care cei patru cetăţeni români au fost atacaţi de italieni.

"Am solicitat ca autorităţile italiene să aibe o reacţie promtă cu privire la verificarea împrejurărilor în care au fost atacaţi cei patru români, iar în cursul acestei după-amieze vom avea răspunsul autorităţilor italiene", a declarat David la Realitatea TV.

Ministrul de interne s-a arătat îngrijorat şi faţă de posibilele manifestaţii xenofobe ale italienilor, venite ca urmare a incidentului în care Giovanna Reggiani şi-a pierdut viaţa, şi a vorbit de o posibilă "spiralare a reacţiilor de respingere" la adresa românilor: "Tot astăzi am abordat şi o altă temă cu privire la manifestările xenofobe care ar putea să se petreacă în Italia. Există un potenţial risc, acela ca declaraţiile pe care le facem şi care au un puternic conţinut politicianist să facă mai mult rău decât bine. Ne-am putea trezi cu o spiralare a reacţiilor de respingere, uneori chiar cu accente xenofobe", a precizat Cristian David.

Cristian David a mai declarat că autorităţile române se află într-un contact permanent cu cele italiene pentru finalizarea rapidă a anchetei în care românul de etnie romă, Nicolae Romulus Mailat, este acuzat de crimă.

"Eu am un contact permanent cu autorităţile italiene, în special pentru finalizarea anchetei cu privire la cazul Mailat. Am avut legătura directă cu poliţiştii români care lucrează cu cei italieni, în vederea finalizării acestui dosar", a arătat David.
from adevarul

Niciun comentariu: