vineri, noiembrie 02, 2007

The Economist: În România, o licitaţie se aranjează cu câţiva euro, cârnaţi şi palincă

Câţiva euro, ceva cârnaţi şi puţină palincă sunt de ajuns ca să aranjezi o licitaţie publică în România, în contextul în care fiecare om îşi are preţul lui, iar al unui ministru e doar ceva mai mare, scrie astăzi The Economist, arătându-şi scepticismul faţă de rezultatele luptei anticorupţie, informează NewsIn.

Înregistrările obţinute din biroul procurorului şi difuzate apoi la televiziune l-au arătat pe ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, cum ar fi preluat de la un comisionar suma de 15.000 de euro (21.600 de dolari), 20 de kilograme de cârnaţi şi o sută de litri de palincă, mai scrie The Economist, care arată că ministrul a demisionat fără să dea nicio declaraţie, în schimb premierul român, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat "execuţia publică a colegului" său.

Îngrijorarea din cauza corupţiei la nivel înalt şi ineficienţa justiţiei au preocupat Uniunea Europeană (UE) în perioada de dinaintea aderării României şi Bulgariei la UE, la 1 ianuarie, potrivit publicaţiei citate.

De la aderarea României la UE, politicienii şi înalţii oficiali români au încercat din răsputeri să îşi recapete privilegiile şi imunităţile la care au fost obligaţi să renunţe în timpul negocierilor pentru aderare.

Treaba bună, mai scrie The Economist, a fost făcută în cea mai mare parte de către fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, susţinută de preşedintele României, Traian Băsescu. UE i-a încurajat pe noii procurori, a căror vigoare şi independenţă contrasta accentuat cu fostul sistem juridic.
from adevarul

Niciun comentariu: