luni, octombrie 29, 2007

Ţara celor o mie de turnuri şi a lânii de aur


Svaneti, regiunea din nord-estul Georgiei, îşi conservă tradiţiile milenare şi mizează pe dezvoltarea turismului.

Svaneti este o regiune muntoasă situată în nord-estul Georgiei. Provincia istorică, locuită de etnici svani, mai este cunoscută sub numele de "Ţara celor o mie de turnuri", datorită construcţiilor de piatră ce se înalţă pe colinele sale.

Construite între secolele IX şi XIII, fortăreţele aveau menirea să-i ajute pe localnici în lupta împotriva invadatorilor străini sau a triburilor înrudite, svanii fiind recunoscuţi pentru sângeroasele atacuri de vendetă.

Toamna, când apa din zăpada munţilor încetează să se mai scurgă, sătenii din regiunea Svaneti din nord-vestul Georgiei pornesc în căutare de aur. Depuneri fine de metal preţios aduse de curenţi sunt descoperite pe albia râului Engury.

Etnicii svani îndeplinesc de secole ritualul ancestral. Istoricii giorgieni cred că el a inspirat mitul grecesc al Lânii de aur. Potrivit legendei, Iason şi argonauţii au navigat pe Marea Neagră spre regatul din Kolchis, unde astăzi se află Georgia. Cu secole în urmă, localnicii din ţinutul Svaneti puneau lână de oaie în râu pentru a aduna particule de aur, după care o puneau la uscat.

Sătenii din Yeli îşi amintesc cum Stalin, dictatorul roşu – care era de origine georgiană şi se numea de fapt Iosif Visarionovici Djugashvili – a trimis ingineri ruşi şi geologi în regiune să caute aur în cantităţi industriale. Planul nu a fost de lungă durată, regiunea era prea îndepărtată şi subsolul nu s-a arătat atât de bogat în zăcăminte aurifere pentru a face viabile exploatările. Prospecţiunile au revenit în sarcina localnicilor.

Aurul este tot mai greu de găsit după ce, în urma unei alunecări de teren, o stâncă a căzut în râu şi a diminuat curgerea de particule de metal preţios. Uneori, căutătorii nu găsesc nimic, alteori, norocoşii găsesc cel mult două grame de aur.
Fiecare clan avea propriul turn

Etnicii svani sunt cunoscuţi de secole pentru aurul lor şi calităţile de războinici neîn­fricaţi. Pentru a lupta împotriva invadatorilor şi a triburilor duşmane, ei au construit turnuri de piatră pe coline. Fiecare clan avea turnul său. În timpul invaziilor, alergau la aceste fortăreţe şi urcau în grabă scările de piatră. Acum turnurile sunt folosite de familiile din zonă pentru a se adăposti de avalanşe. Astăzi guvernul georgian încurajează un alt tip de invazie şi anume invazia turiştilor.

Svaneti este o re­giune cum puţini oameni au văzut vreodată. În vremea regimului sovietic, oame­nii din afară nu erau bine veniţi. După obţinerea inde­pendenţei, tulburările din Georgia i-au îndepărtat pe tu­rişti. Preşedintele Mihail Saakashvili vrea să schimbe acest lucru. Au fost rezolvate problemele legate de criminalitate şi corupţie.

Turismul este considerat o şansă pentru a scoate ţara din sărăcie. Svaneti, unde se află cinci din cele zece cele mai înalte vârfuri ale Munţilor Caucazi, se află pe agenda cu priorităţi a lui Saakashvili. Există speranţa că zăpada care rezistă tot anul în zonele cele mai înalte şi cultura unică vor aduce iubitori ai schiului, dar şi alte categorii de turişti.

"În 2006 am găzduit între 1.800 şi 2.000 de vizitatori şi în 2007, 10.000. Avem acum o criză de locuri pentru turişti în spaţiile de cazare", a spus Nino Japardize, director administrativ din Mestia. Excursioniştii şi alpiniştii sunt cei mai atraşi de Ushguli, aşezare situată la altitudinea de 2.400 de metri, unul din cele mai înalte sate locuite permanent din Europa. Doar satul Juf din Elveţia mai concurează cu georgienii, dar se află numai la 2.126 de metri altitudine.

200 de turnuri şi sute de biserici

Originea locuitorilor din regiunea Svaneti şi a limbii lor se pierde în negura timpului. Este un ţinut care nu a fost niciodată despărţit de Georgia şi a conservat cele mai vechi tradiţii şi rituri. Grecii îi numesc "soanoi" sau "soanidoi" pe locuitori.

Cele mai importante localităţi din Svaneti sunt: Latali, Mestia, Kala, Ushguli, Lagami. Regiunea este celebră pentru turnurile sale misterioase. În afara celor construite între secolele IX şi XIII, există unele care au supravieţuit din timpuri imemoriale. Svaneti numără două sute de turnuri şi sute de biserici, aproape toate pictate cu fresce.
from adevarul

Niciun comentariu: