luni, octombrie 29, 2007

Pădurea de piatră, un fenomen natural unic


Misterul şi legendele întregesc un peisaj tulburător în regiunea Lunan din sud-vestul Chinei

Pădurea de piatră din Shilin este un model de referinţă la nivel mondial pentru un peisaj natural unic, uimitor.

Impresionantul labirint de stânci care dă impresia unui codru cu arbori încremeniţi pe vecie este considerat una din "primele minuni ale lumii".

Este situat în regiunea Lunan, la 86 kilometri sud-est de Kunming (capitala provinciei Yunnan, din sud-vestul Chinei), un ţi­nut în care trăiesc etnici Yi (etnie minoritară care mai trăieşte în provinciile Sichuan, Guizhou şi regiunea autonomă Guangxi Zhuang – n.r.).

"Dacă vizitezi Kunming şi nu vezi pădurea de piatră, înseamnă că ţi-ai pierdut timpul", spun localnicii.

Legenda Ashimei, prefăcută în "arbore de stâncă"

Minune a naturii, Pădurea de piatră din Shilin a fost înscrisă de UNESCO în patrimoniul mondial al umanităţii. Peisajul de stânci cu diferite forme încântă ochii vizitatorilor.

Cei care fac o plimbare prin acest codru etern rămân uluiţi de măreţia trunchiurilor zvelte, cu forme unele mai stranii decât altele, ce se avântă spre cer. Printre stâncile cele mai faimoase se numără "Silueta Ashimei" (personaj de legendă pentru populaţia locală, Sani), "Cântecul lui Shi Ba Xiang", "Vârful Lotusului", "Tulpina Cerului", "Vârful spadei", "Chemarea depărtării". Mai există numeroase alte pietre cu nume grăitoare, în peisajul unic cu stânci, grote, coline şi lacuri.

Pe malul unuia dintre lacurile cu apă cristalină se găseşte o stâncă a cărei formă aminteşte de o fată ce priveşte în zare. Aceasta este chiar "Silueta Ashimei". Fetele populaţiei Sani se numesc "Ashima". În limba minorităţii Yi, "Ashima" înseamnă "fată frumoasă". Băieţii se numesc "Ahei", adică "Iubitul Ashimei", care înseamnă hărnicie şi curaj.

Există şi o legendă le­gată de stânca Ashimei. Aceasta spune că un cuplu sărac a avut o fetiţă foarte frumoasă, căreia i-a pus numele – desigur - Ashima. De mică, dansa şi cânta minunat şi a cucerit inimile multor băieţi. Dar Ashima îl prefera pe orfanul Ahei şi a jurat să-i fie soţie.

La Sărbătoarea Torţei, cei doi s-au logodit. Fiul unui bogătaş o voia însă pe Ashima, dar ea nu-l plăcea. Supărat, tatăl băiatului a răpit-o. Ahei a scos-o din mâinile acestuia. Bogătaşul s-a răzbunat şi a rupt un baraj de pe râul pe care-l traversau cei doi. Fata s-a scufundat în adâncuri, dar a fost salvată de o zeiţă, care a transformat-o în stâncă.

Jertfele de noiembrie, pentru zeul pădurii

Oamenii care locuiesc pe meleagurile pădurii neclintite au o strânsă legătură cu aceasta, ceea ce se reflectă în obiectele din piatră pe care le-au folosit şi le folosesc din cele mai vechi timpuri până astăzi. Pe stâncile din zona turistică se află numeroase picturi şi gravuri, care reprezintă dansuri, scene de război şi de vânătoare, ceremonii rituale.

În apropierea satelor din zonă se află câte o pădure, care în limbajul local se numeşte "Mizhi". Potrivit legendelor, aici trăieşte zeul Mizhi. Cei care cutează să intre în acele păduri riscă să-l înfurie. Zeul i-ar putea îmbolnăvi, sau le-ar putea sacrifica animalele. Ca să evite astfel de nenorociri, localnicii îi aduc jertfe, în luna noiembrie, în conformitate cu calendarul agricol chinezesc, ca să-şi asigure prosperitatea.
from adevarul

Niciun comentariu: