sâmbătă, noiembrie 03, 2007

Aditivi: E 122 - Roşul care ne face rău



Azorubina face parte din categoria coloranţilor ce au o serie de efecte adverse, care se manifestă şi pe termen lung. Cei mai afectaţi sunt copiii, mai ales că produsele în care se găseşte li se adresează lor.

Azorubina — E 122, este colorant azoic de sinteză, care face parte din categoria aditivilor alimentari periculoşi. Îl mai găsiţi pe etichetele produselor alimentare şi sub denumirea de carmoisine sau roşu alimentar 3.

Părinţii ai căror copii se reped la rafturile de dulciuri trebuie să fie foarte atenţi pentru că azorubina să găseşte cu precădere în bomboane, jeleuri, marţipan, gemuri, rulade umplute cu diverse creme (swiss roll). Din cauza numeroaselor efecte adverse ale acestui aditiv alimentar, specialiştii din cadrul Comisiei Codex Alimentarius au stabilit că pe parcursul unei zile nu trebuie să se depăşească cantitatea de 4 mg/kg corp azorubină.


ATENŢIE, COPII! Ca toţi coloranţii azoici şi E 122 poate provoca alergii puternice, mai ales celor cu intoleranţă la salicitaţi (aspirină). Persoanele care suferă de astm trebuie să evite acest colorant, pentru că este eliberator de histamină şi înteţeşte crizele provocare de boală.

Copiii sunt cei mai afectaţi de efectele azorubinei, mai ales dacă se află în combinaţie cu aditivi din categoria benzoaţilor. Cea mai vizibilă consecinţă a consumului de E 122 este declanşarea sindromului ADHD (sindrom hiperkinetic cu deficit de atenţie). Odată ce micuţii trec în adolescenţă, veţi constata că aceştia vor avea probleme de integrare în societate. Aceste efecte au fost dovedite de un grup de cercetători britanici în luna mai a acestui an şi au fost acceptate de lumea ştiinţifică modială.

Pentru a evita probleme de sănătate grave ale populaţiei, Comisia Europeană intenţionează interzicerea azorubinei. Până acum doar norvegienii, japonezii, suedezii şi americanii au adoptat această măsură.
from jurnalul

Niciun comentariu: