joi, noiembrie 01, 2007

Kasparov cere ruşilor să introducă în urne buletine nule în 2 decembrie


Fostul campion mondial la şah Garry Kasparov a cerut azi ruşilor să introducă buletine de vot nule în urne la alegerile din 2 decembrie, pentru a protesta faţă de un scrutin ale cărui rezultate vor fi "decise în cerc restrâns", transmite AFP.

"Numărul de buletine nule va fi un semn de sprijin pentru opoziţie. Este modul nostru de a boicota votul", a declarat Kasparov într-o conferinţă de presă.

Coaliţia de opoziţie a lui Garry Kasparov, Cealaltă Rusie, nu a reuşit să se înscrie la alegerile legislative, la care partidul Rusia Unită este favorit, lista sa fiind condusă de preşedintele Vladimir Putin.

Decizia autorităţilor de a suprima un buletin "împotriva tuturor" candidaţilor, care exista până acum, face ca singura modalitate de a protesta la urne să fie intruducerea unui buletin nul (rupt, fără ştampilă, cu reflecţiile alegătorului, etc), a explicat Kasparov.

Cealaltă Rusie preconizează două "marşuri ale dezacordului" la Moscova la 24 noiembrie şi la Sankt Petersburg la 25, a mai anunţat el.

Critic virulent al regimului lui Putin, Garry Kasparov a comparat sistemul politic actual cu regimul comunist din Germania de Est.

"Kremlinul nu mai face niciun efort să ascundă faptul că rezultatele votului vor fi decise în cerc restrâns", a afirmat el.

În pofida celebrităţii lui Kasparov, desemnat candidat al Celeilalte Rusii la prezidenţialele din 2008, şi a criticilor sale la adresa regimului, mişcarea sa se dovedeşte incapabilă să unifice micile formaţiuni de opoziţie.
from adevarul

Niciun comentariu: