joi, noiembrie 01, 2007

A încetat din viaţă pilotul care a lansat bomba de la Hiroshima


Paul Tibbets, pilotul american care a lansat bomba atomică de la Hiroshima, a murit azi, la vârsta de 92 de ani, la domiciliul său din Ohio, a anunţat un purtător de cuvânt citat de AFP.

Paul Tibbets a pilotat avionul B-29 botezat Enola Gay, care a lansat bomba atomică de la Hiroshima, la 6 august 1945.

Bomba a provocat moartea instantanee a zeci de mii de persoane şi a permis grăbirea sfârşitului celui de-Al II-lea Război Mondial, determinând predarea Japoniei.

"Dacă Dante ar fi fost cu noi în avion, ar fi fost terifiat", a povestit cu mulţi ani mai târziu Paul Tibbets. "Oraşul pe care îl văzusem atât de clar în lumina zilei era acum acoperit de un nor oribil. Totul dispăruse sub acest nor de fum şi de foc", a adăugat el.

Pe atunci locotenent-colonel în US Air Force, Tibbets avea 30 de ani. El a decolat la comanda avionului, împreună cu alţi 11 membri ai echipajului, de la o bază americană din Insulele Mariane. Bombardierul fusese botezat Enola Gay, prenumele mamei lui Paul Tibbets.

La 6 august 1945, la ora 02.45 dimineaţa, la bordul lui Enola Gay a fost instalată bomba numită Little Boy, care a fost lansată asupra oraşului Hiroshima în jurul orei 08.15.

Promovat general de brigadă în 1959, el s-a retras din armată în 1966.
froom adevarul

Niciun comentariu: