luni, octombrie 29, 2007

NICOLAE DOBRIN A FOST INMORMANTAT



Câteva mii de oameni au înfruntat ploaia luni pentru a asista la ceremonialul religios care a precedat înmormântarea fostului mare fotbalist Nicolae Dobrin.

Sicriul a fost coborât din loja de la tribuna oficială de o gardă militară şi depus la centrul terenului, pentru o slujbă de pomenire. Sicriul a fost purtat pe umeri de militari, în timp ce Gheorghe Zamfir a interpretat la nai cântece de jale. Momentul omagial a fost continuat de poetul Adrian Păunescu şi de fanfara Teatrului 'Alexandru Davila' din Piteşti. Galeria echipei FC Argeş şi nu numai a scandat minute în şir numele lui Dobrin şi a intonat cântece în memoria marelui fotbalist. Sute de coroane şi mii de buchete de flori au fost depuse în tribune şi pe marginea terenului.

Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu PS Calinic, episcopul Argeşului şi Muscelului, iar sicriul cu trupul neînsufleţit al marelui fotbalist Nicolae Dobrin a fost coborât în mormânt, luni, la ora 14,10, la cimitirul Sfântul Gheorghe din Piteşti, aflat în vecinătatea stadionului pe care marele fotbalist a susţinut sute de meciuri şi care îi poartă numele.

Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a anunţat că, la intrarea în stadion va fi ridicată o statuie a marelui fotbalist, iar strada pe care se află stadionul va purta numele 'Nicolae Dobrin'.

Mii de oameni simpli, dar şi personalităţi ale vieţii publice au adus în aceste zile un omagiu fostului mare fotbalist Nicolae Dobrin, printre care preşedintele Traian Băsescu, el înmânându-i duminică soţiei lui Nicolae Dobrin Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de cavaler, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, preşedinţii FRF şi LPF, foşti coechipieri ai ''Prinţului din Trivale'', fotbalişti, antrenori etc.

Nicolae Dobrin, considerat unul din cei mai mari fotbalişti români, s-a stins din cauza unei boli necruţătoare - cancer pulmonar în stare avansată, la Spitalul Judeţean Argeş, unde fusese internat la terapie intensivă, după ce starea lui de sănătate se agravase brusc. Decesul s-a produs vineri dimineaţa, în jurul orei 7,20.

Nicolae Dobrin a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti români din istorie, impresionând mai ales prin tehnica sa desăvârşită. Dobrin, născut pe 26 august 1947, a debutat în Divizia A la o vârstă fragedă, la aproape 15 ani, sub culorile echipei Dinamo Piteşti, într-un meci cu Ştiinţa Cluj (1-5). De fapt, întreaga sa carieră este legată de clubul argeşean, singurul pentru care a evoluat, cu o scurtă experienţă la CS Târgovişte (1980-1982). A jucat 408 meciuri în Divizia A şi a marcat 111 goluri.

La echipa naţională a disputat 48 de partide, marcând 6 goluri. Marea sa neîmplinire rămâne faptul că nu a evoluat niciun minut la CM 1970, din Mexic, deşi făcea parte din lot. O altă neîmplinire este transferul ratat la Real Madrid, din cauza refuzului regimului comunist, deşi spaniolii oferiseră o sumă fabuloasă pentru acea vreme, 2 milioane de dolari.

În palmaresul său se află două titluri de campion cu FC Argeş (1972 şi 1979) şi trei titluri de cel mai bun fotbalist al anului (1966, 1967 şi 1971). La echipa naţională a debutat la 18 ani, pe 1 iunie 1966, într-o partida cu Germania, disputată în localitatea Ludwigshafen, meci pierdut de prima reprezentativă cu scorul de 0-1. A fost selecţionat în echipa lumii (14 decembrie 1972), într-un meci organizat cu ocazia retragerii spaniolului Gento.

După ce s-a retras din activitate, Dobrin a rămas aproape de clubul FC Argeş şi a îndeplinit mai multe funcţii de conducere, dar şi tehnice în cadrul grupării piteştene. Nicolae Dobrin a antrenat pe FC Argeş în mai multe rânduri (91-92, 98-99 şi 2001). Nicolae Dobrin s-a ocupat în ultima perioadă de Şcoala de fotbal din Piteşti care îi poartă numele. A fost maestru emerit al sportului şi profesor de educaţie fizică, iar o perioadă observator LPF.
from prosport

Niciun comentariu: