duminică, octombrie 28, 2007

Culorile alimentelor influenţează sănătatea


Nutriţioniştii spun că un meniu cât mai variat din punct de vedere al culorilor ne poate ţine departe de bolile de inimă sau de cancer.

Pentru a ne menţine sănătatea trebuie să avem o alimentaţie cât mai diversificată, care să ne furnizeze necesarul zilnic de proteine, grăsimi, carbohidraţi, fibre, vitamine şi minerale. În opinia nutriţioniştilor, o dietă echilibrată înseamnă alimente cât mai variate coloristic. Studiile ştiinţifice întreprinse în ultimii ani au scos la iveală faptul că anumite substanţe existente mai ales în fructe şi legume pot ţine la distanţă multe afecţiuni, printre care bolile de inimă şi cancerul.

Afecţiuni precum cancerul sau bolile de inimă sunt atribuite, de cele mai multe ori, efectelor radicalilor liberi - molecule care distrug celulele sănătoase din corp. Totuşi, factorii de mediu, precum poluarea, radiaţiile, pesticidele, fumul de ţigară sau ierbicidele pot constitui şi ele o sursă de radicali liberi. Dacă organismul nu poate repara celulele afectate de acţiunea radicalilor liberi, acestea sunt mai expuse riscului de a deveni canceroase.

În cazul bolilor de inimă, radicalii liberi contribuie la îngustarea vaselor de sânge, fapt ce împiedică circulaţia sangvină. Fitochimicalele („fito" în­seamnă „din plante") - flavonoide şi carotenoide - sunt nişte pigmenţi naturali ce conferă fructelor şi legumelor culori distinctive: portocaliu pentru portocale sau morcovi, roşu pentru cireşe şi tomate, verde închis pentru spanac şi broccoli.

Însă, în afară de culoare, acestea le conferă alimentelor şi proprietăţi care joacă un rol important în menţinerea sănătăţii. Carotenoidele şi flavonoidele, datorită efectului lor antioxidant, au abilitatea de a neutraliza aceşti radicali liberi din organism.
from adevarul

Niciun comentariu: