duminică, octombrie 28, 2007

Sultanul din Brunei, la tribunal


Cel mai bogat cap încoronat din lume, implicat în cel mai costisitor diferend de familie din istorie.

Dezvăluiri despre bătălia din justiţie pentru bani dintre sultanul Bruneiului, Hassanal Bolkiah, şi fratele său mai tânăr, prinţul Jefri.

Sultanul, care este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a transferat opt miliarde de dolari din fondurile statului în conturile sale personale, pentru a-şi suplimenta fondurile pentru viaţa de lux pe care o duce. Suma este mai mare decât întreg Produsul Intern Brut al micului stat bogat pe care îl conduce. Justiţia l-a forţat să-şi dezvăluie finanţele personale într-un proces desfăşurat la Londra.

Privy Council, cu sediul în Downing Street, a rămas cea mai înaltă instanţă de justiţie a fostei colonii, în ciuda faptului că Bruneiul şi-a câştigat independenţa faţă de Marea Britanie în 1984. De aceea, a devenit arbitrul disputei dintre Hassanal Bolkiah şi fratele său, "prinţul playboy", care durează de mai bine de 10 ani, şi este posibil să se încheie cu plata a 200 milioane de lire sterline (circa 496 milioane de dolari) pentru cheltuieli de judecată.

Pe parcursul a patru ani, sultanul a transferat opt miliarde de dolari din fondurile statului în conturile personale pentru a plăti luxul exorbitant în care trăieşte, devenit legendar. Ultimul capitol al litigiului îl reprezintă învinovăţirea prinţului Jefri de către sultan că nu i-ar fi plătit trei miliarde de lire sterline (în jur de 7,34 milioane de dolari), sumă stabilită în cadrul unei înţelegeri în afara justiţiei din anul 2000. În încercarea de a aplana disputa, instanţa a cerut informaţii despre transferurile şi schimburile survenite în conturile celui mai bogat cap încoronat din lume.

Raportul de plăţi primit de instanţă

Instanţa a primit un raport de 50 de pagini din partea Autorităţii de Investiţii din Brunei. Acesta include lista de plăţi făcute de sultan. Între acestea, figurează sume de trei milioane de dolari pentru maseuze şi experţi în acupunctură, 17,5 milioane de dolari pentru personalul de supraveghere din două case ale sale, circa trei milioane de dolari pentru echipa de badminton, circa 12 milioane de dolari pentru fiecare din cei cinci dintre angajaţii pentru relaţii cu publicul.

Un bogătaş „infailibil"

Sultanul l-a acţionat în justiţie pe prinţul Jefri pe care l-a acuzat că şi-ar fi însuşit peste 18 miliarde de dolari în 13 ani cât a ocupat postul de ministru de finanţe. El a transferat multe din bunurile pe care le deţinea, între care un număr de proprietăţi din Brunei, Filipine şi Marea Britanie, către Guvernul Bruneiului. Printre bunurile returnate s-au numărat: maşini, avioane, ambarcaţiuni marine, inclusiv un iaht.

Dar a refuzat să dea înapoi toate bunurile, pe motiv că sultanul şi-ar fi însuşit proprietăţi pe care, iniţial, ar fi fost de acord ca el să le păstreze. Jefri a făcut apel împotriva acuzaţiei de deturnare de fonduri, pe motiv că nu a beneficiat de un proces just în Brunei, unde fratele său este suveran absolut. Sultanul, care conduce statul de 40 de ani, s-a declarat "infailibil".

A rescris Constituţia, în care stă scris că "nu poate greşi". El este moştenitorul unei dinastii de 600 de ani şi cotat de "Forbes" drept cel mai bogat cap încoronat, cu o avere personală de circa 14 miliarde de dolari.
from adevarul

Niciun comentariu: