luni, noiembrie 19, 2007

Poluarea de la Marea Neagră costă 12 milioane de dolari


Ecologiştii spun că refacerea ecosistemului marin va dura cel puţin 10 ani

O primă estimare a autorităţilor ruseşti arată că poluarea cu petrol de săptămâna trecută va costa peste 12,4 milioane de dolari. „În total, pagubele produse de poluare vor fi în jur de 304 milioane de ruble", a declarat Nikolai Bezirganin, directorul agenţiei locale de pescuit, citat de agenţia Interfax.

Nikolai Bezirganin a precizat că estimarea făcută include costurile curăţării petei de petrol în următorii 10 ani şi refacerea ecosistemului din apele Mării Negre şi Mării Azov, unde s-a produs accidentul.

Tot la sfârşitul săptămanii trecute, ministerul rus pentru situaţii de urgenţă a informat că a finalizat măsurile de evacuare a combustibilului şi încărcăturii de substanţe petroliere de la bordul cargourilor „Circa 5,5 tone de combustibil au fost aduse la ţărm, iar aproximativ 2,5 tone de substanţe au fost împrăştiate pentru a neutraliza acţiunea păcurii ce a ajuns în apă", au indicat surse ale ministerului.

2.000 de studenţi curăţă zona

Pentru că există însă riscul ca în apă să se deverseze încă 50 de tone de sulf din cargourile eşuate, oficialii de la Agenţia rusă de mediu au hotărât ca acţiunile de colectare a păcurii din apă să continue şi în această săptămână.

Până acum a fost curăţată o suprafaţă de 16 kilometri din zona de ţărm, fiind colectată o treime din păcura deversată în mare. În lupta cu mareea de petrol din Strâmtoarea Kerci au fost mobilizaţi circa 2.000 de studenţi din cadrul instituţiilor de învăţământ superior din regiunea Krasnodar, situată în sudul Rusiei.

Deşi autorităţile ruse spun că operaţiunea de curăţare va dura cinci ani, ecologiştii de la organizaţiile neguvernamentale arată că purificarea zonei va dura mult mai mult timp.

Ei argumentează că în locul unde petrolierul rus Volganeft s-a rupt în două şi a împrăştiat 2.000 tone de ţiţei în apă a rămas în continuare o pată neagră.
from adevarul

Niciun comentariu: