sâmbătă, ianuarie 26, 2008

Omagiu


Pe vremea lui Ceausescu nu se mai certau atita presedintele cu premierul, nu exista somaj, nu pica Bursa, iar cursul leu/euro era perfect stabil – 0 lei la nici gind de euro. Dar nu dintr-o perspectiva nostalgica ii aducem azi un vibrant omagiu Tovarasului. Asa cum ne-a invatat insusi iubitul Conducator, privim neabatut spre viitor (iaca rima!), nu spre trecut. Astazi, cu indreptatita mindrie patriotica, putem afirma: Ceausescu era vizionar. Ceausescu a avut dreptate.

Intr-o maniera stralucita, Geniul Carpatilor a anticipat citeva trend-uri contemporane – din zona ecologista, dar si spiritualista; din domeniul administratiei publice, dar si din cel al managementului privat. Ne taia lumina, apa si caldura. Astazi, toata lumea e de acord ca trebuie sa economisim resursele atit de pretioase ale planetei. E limpede ca trebuie limitate si emisiile de gaze rezultate din consumul de hidrocarburi. Ceausescu a rezolvat problema simplu: cartele la benzina, doar pentru un plin pe luna. La fel si cu problemele din trafic – pacostea noastra de zi cu zi. Pe vremea lui, iarna, era interzisa circulatia pina primavara. In restul anului, duminica, circulau cind numerele cu sot, cind alea fara sot. De asemenea, in domeniul reciclarii materialelor refolosibile s-au facut pasi importanti: de la soimii patriei pina la angajatii din institutele de cercetare, toata lumea era obligata sa colecteze hirtie, sticle goale si fier vechi. Sigur, se poate spune ca, printr-o politica dementa, a desfigurat Capitala. Dar, pe urmele acestui inspirat exemplu demolator, uitati-va ce mindre orori urbanistice se infaptuiesc azi in Bucuresti. Se vaitau romanii ca gasesc doar salam cu soia. Actualmente sint recunoscute pe plan mondial virtutile nutritive ale produselor pe baza de soia. Tot pe plan mondial, exista o sustinuta ofensiva impotriva fumatului. In Epoca de Aur, campania de prevenire mergea la radacina raului: se fuma mult mai putin sau deloc, ca nu erau tigari la chiosc. Erau interzise cu desavirsire si avorturile, la fel cum cer astazi diverse grupari religioase, la fel ca-n anumite state din Uniunea Americana. Ei, si ce daca ne convoca la manifestatii gigantice de 23 August, construite in jurul unui mare fals? Pe 1 Decembrie 2007, cam 100.000 de cetateni au umplut de bunavoie Piata Unirii, pentru a proslavi o constructie metalica, luata drept brad. Acum doua decenii se organizau cozi la orice, peste tot. Nu erau decit o bine venita repetitie pentru calcatul pe picioare din fiecare supermarket contemporan. Da, Ceausescu a avut dreptate.

Ar mai fi o singura chestie, nimica toata. Libertatea. Lipsea cu desavirsire pe vremea Cirpaciului Conducator. Acum se gaseste din plin, la pret de dumping, continuind sa se devalorizeze. Vom remedia si aceste mici lipsuri, stimati tovarasi si dragi manageri, pe masura trecerii Romaniei de la comunism la societatea postmoderna multilateral neoliberalizata. In prag de Mare Sarbatoare, ne angajam solemn: fara a-l uita pe I.L. Caragiale, secolul XXI romanesc se va construi inevitabil sub semnul lui Nicolae Ceausescu si Francis Fukuyama.

„Noi in fiecare zi ne gindim – si acum am format si o comisie care studiaza felul cum o sa arate Romania in anul 2000. Incadrati-va si dumneavoastra si scrieti cum va arata. A, sigur, daca dumneata o sa spui «Ce, domnule, in anul 2000 va mai fi comunism, va dispare deosebirea, toata lumea va fi o apa si un pamint…»; sigur ca sint si asemenea conceptii si teorii. Desi, cine analizeaza de pe o pozitie intr-adevar stiintifica vede ca toate drumurile merg, totusi, spre societatea aceasta unde omul va fi si liber, dar va duce si o viata fara stapin, fara asupritor.“ (Din stenograma vizitei tovarasului NICOLAE CEAUSESCU la Casa Scriitorului de la Mangalia de Nord si Neptunt, 4 august 1971.)
from catavencu.ro

Niciun comentariu: