vineri, ianuarie 25, 2008

Populismul umflă preţul gazului


Traseul conductei South Stream nu este încă bătut ...
În timp ce ţările vecine au ştiut să-şi negocieze cu Rusia aprovizionarea cu energie, România a pierdut pasul .

Populismul ridicat la rang de politică de stat păgubeşte România, care riscă să iasă cu totul de pe harta energetică a Europei.

În timp ce Bucureştiul s-a pus de-a curmezişul Rusiei, speculând sensibilităţile trecutului, ţări confruntate cu acelaşi tip de probleme şi cu o poziţie geostrategică mai puţin favorizată decât România au reuşit prin politici mai pragmatice să se aprovizioneze cu gaz şi petrol ruseşti la preţuri avantajoase pentru cetăţenii lor.

România încă ar mai putea să fie distribuitor atât pentru hidrocarburile din Rusia, cât şi din statele din Asia Centrală, dar nu dă semne că e conştientă de acest avantaj şi mizează totul pe proiectul Nabucco.

Bulgaria, Grecia şi Serbia au ştiut să speculeze, şi în avantajul lor, dorinţa Rusiei de
a-şi extinde reţelele de dis­tribuţie a hidrocarburilor spre Europa Centrală şi de Sud. Guvernul bulgar s-a ală­tu­rat, săptămâna trecută, pro­iectului ruso-italian South Stream. Deşi parte şi la cel concurent, susţinut de Uniunea Europeană şi Statele Unite (Nabucco), Bulgaria nu a fost sancţionată de Bruxelles pentru demersul său.


România ar mai avea 10% şanse, dat fiind că rutele


South Stream se negociază încă. Cu o capacitate de transport anuală de 30 miliarde de metri cubi de gaz, conducta South Stream va trece pe sub Marea Neagră, va intra în Europa prin Bulgaria, iar de acolo se va îndrepta către Italia, prin Grecia sau România, Ungaria şi Austria. Deoarece Bucureştiul nu s-a arătat interesat, pe final au intrat sârbii în joc.


Vecinele noastre, mai pragmatice


Dacă Moscova doreşte acum să dea o lovitură mortală proiectului concurent, traseul optim ar fi cel care se bifurcă din Bulgaria spre România, Ungaria Cehia, Italia, Austria şi Serbia, adică exact ruta pe care ar fi urmat-o şi Nabucco. Nici celelalte state central-europene nu s-au ferit de cooperarea economică cu Rusia, dacă aceasta s-a dovedit a fi avantajoasă.

În Cehia, de pildă, firma de gaze naturale Vemex a semnat un contract cu Gazexport, o unitate a Gazprom, pentru livrarea de gaze naturale. Şi în Estonia, Letonia, Lituania – ţări care au şi în prezent o relaţie politică dificilă cu Moscova – Gazprom intenţionează să construiască un depozit de gaze naturale. Caută însă şi rute alternative pentru conducte, pentru a evita dependenţa de tranzitul tradiţional din aceste state.

În Ungaria, Gazprom a câştigat acţiuni ale companiilor de gaze naturale şi de energie, în 2006, în schimbul acordării companiei germane E.ON a unei părţi din terenurile Yuzhno-Russkoye din Serbia. Gazprom şi ungarul MOL au format o companie care să studieze o eventuală expansiune a conductei de gaze Blue Stream, care duce gazul din Rusia în nordul Turciei. Cât priveşte Grecia, preşedintele Putin a anunţat că Atena este şi ea interesată să participe la construcţia South Stream şi este parte şi la oleoductul Burgas-Alexandopolis.
Ce şanse mai are Nabucco?


Deşi Uniunea Europeană susţine că gazoductul Nabucco face parte din strategia de securitate energetică neatârnată Rusiei, analiştii economici susţin că realizarea magistralei South Stream scade considerabil şansele proiectului european. Costurile acestui gazoduct, cu o lungime de 3.300 kilometri, se ridică la aproximativ 4,6 miliarde de euro.

Dacă lucrările ar începe în acest an, ar fi operaţional în 2011 şi ar urma să transporte gaze naturale din Azerbaidjan şi Kazahstan, traversând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria, până în Austria. Analiştii susţin că doar cu gazul azer şi kazah proiectul nu este rentabil economic. UE încearcă să atragă şi Iranul, dar se loveşte de embargoul american.

Expertul american Steve LeVine, corespondent pe probleme energetice pentru "The Wall Street Journal" şi "The New York Times", a declarat pentru NewsIn că, după ce Bulgaria şi Serbia au bătut palma cu Rusia pentru South Stream, proiectul Nabucco a primit o lovitură se­rioasă. "N-aş spune că Nabucco e mort, dar este branşat la aparate", a subliniat LeVine.

Bulgaria, „puntea" către noua Rusie "România trebuie să devină o punte către noua Rusie", declara preşedintele american George W. Bush (foto), la 23 noiembrie 2002, în faţa a mii de români adunaţi în Piaţa Revoluţiei. După ce entuziasmul a trecut, politicienii de la Bucureşti nu au ştiut cum să pună în practică îndemnul liderului de la Casa Albă. Lucru reuşit de vecinii de la sud. La şase ani de la apariţia curcubeului, se dovedeşte că rolul de punte către Rusia îl joacă Bulgaria, şi nu România.
from adevarul.ro

Niciun comentariu: