vineri, ianuarie 25, 2008

ITALIA. PREMIERUL ROMANO PRODI A DEMISIONAT

Premierul italian Romano Prodi a demisionat. Şeful Executivului şi-a prezentat demisia în faţa preşedintelui Giorgio Napolitano, după ce senatorii italieni au decis joi seară să nu acorde votul de încredere Executivului. Numai patru voturi i-au lipsit lui Prodi ca să rămână la guvernare. Cu o zi în urmă, guvernul Prodi primise susţinerea în Camera Deputaţilor. Votul din Senat a fost însă decisiv.

Votul de joi a fost unul extrem de agitat, fiind întrerupt de mai multe ori de senatori gata să se ia la bătaie. Mai mulţi demnitari italieni s-au îmbrâncit chiar în sala de şedinţă. Demnitarii nu au mai ţinut cont de locul în care se află şi şi-au adresat vorbe grele. Cel care a iscat scandalul a fost un senator care susţine că a fost mituit să voteze în favoarea lui Prodi. Din cauza tensiunilor, votul a fost întrerupt.

SENATORII AU SĂRIT LA BĂTAIE – GALERIE FOTO

Iată reacţia opoziţiei, după ce Guvernul Prodi a picat:


Guvernul a pierdut susţinerea majorităţii senatorilor săptămâna trecută, odată cu retragerea de la guvernare a partidului condus de ministrul demisionar al Justiţiei. Este vorba despre fostul ministru Clemente Mastella, care a demisionat după ce soţia sa a fost implicată într-un scandal de corupţie.

Pentru a pune capăt crizei, opoziţia cere alegeri anticipate. Există însă şi varianta numirii unui guvern de tehnocraţi, care ar putea obţine susţinere din partea partidelor politice.

Niciun comentariu: