Scandalul hormonilor ucigaşi din Franţa provoacă reacţii la Bucureşti. După ce joi la Paris a început procesul în care mai mulţi doctori sunt suspectaţi de uciderea a peste 100 de persoane cu hormoni importaţi inclusiv din România, medicii români vin cu primele declaraţii. "Nu avem nicio răspundere în treaba asta. Francezii au solicitat organul, hipofiza, prin contract cu IML. Răspunderea întreagă este a statului francez care avea misunea prelucrării acestor părţi anatomice", a afirmat vineri profesorul Vladimir Beliş, fost director al IML.
În anii '70, la Institutul "Mina Minovici" din Bucureşti se recoltau cantităţi importante de glande hipofize de la cadavre, chiar sute de-a lungul anilor, a declarat profesorul Beliş.
"Pe când eram asistent universitar făceam practică cu studenţii pe cadavre. Am remarcat că, timp de mai mulţi ani, legiştii aveau dispoziţie să recolteze zdravăn hipofize. Le puneau în borcane cu acetonă. Odată pe săptămână venea cineva şi le prelua. Ştiu că exista o convenţie între Institutului de Medicină Legală şi altă instituţie de stat, dar au trecut mai bine de 30 de ani de atunci'', a explicat profesorul Beliş, potrivit Mediafax.
Glanda hipofiză se recolta numai de la cadavre "proaspete", în general de la victime ale unor accidente, persoane sănătoase în timpul vieţii, a menţionat profesorul.
România este implicată într-un proces demarat miercuri la Paris, deoarece a importat hormoni de creştere în Franţa. Şapte medici şi farmacişti sunt judecaţi pentru că au administrat aceşti hormoni de creşte unor copii în anii '80.
Scandalul din Franţa s-a declanşat în 1991 un adolescent care suferea de o maladie neurologică a murit în urma tratamentului cu hormoni de creştere, urmând apoi să iasă la iveală şi alte victime.
În 16 ani de anchetă, părinţii celor 111 victime s-au adunat într-o asociaţie. „ E clar că nu au ştiut nimic din punct de vedere ştiinţific, dar au permis ca grandele pituitare să fie prelevate de la cadavre din spitalele de psihiatrie, chiar dacă legea interzicea acest lucru”, a declarat mama uneia dintre victime.
„Poate că sunt în vârstă, dar plăcerea de a îşi cunoaşte copiii şi nepoţii nu le-a fost luată. Nouă, ca părinţi, nu ne-a mai rămas nimic”, a declarat un reprezentant al Asociaţiei Victimelor.
„Acesta e un proces care ţine de sănătatea publică în Franţa. Recunoaşterea acestor practici a fost de neimaginat. De neimaginat este şi faptul că glandele pituitare erau recoltate de la cadavre fără să se verifice dacă sunt sigure”, a explicat un avocat francez.
Tratamentul cu hormoni de creştere prelevaţi de la cadavre a început încă din anii '60. În anii '80, comunitatea ştiinţifică a fost alertată de riscurile acestui tratament. Statele Unite şi multe ţări europene au încetat aceste experimente în 1985.
Antena3.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu