duminică, februarie 03, 2008

"Vremea anexărilor a trecut"


În timp ce poliţia şi procuratura spun că filmele revizioniste de pe YouTube pot fi infracţiuni, politicienii cer tratarea lor cu indiferenţă. Un filmuleţ postat în 31 ianuarie pe site-ul YouTube se adaugă unui şir de animaţii care folosesc imagini de război şi hărţi pentru a ilustra anexarea militară a Transilvaniei de către vecina din Uniunea Europeană, Ungaria.

Clujeanul.ro a încercat să afle cum cred politicienii, poliţiştii şi procurorii că ar trebui tratate astfel de manifestări.

"Trebuie trataţi cu indiferenţă"

"Această manifestare a unor descentraţi trebuie tratată cu indiferenţă. Vremea anexărilor a trecut de mult şi, cel puţin deocamdată, nu trebuie să ne ambalăm la apariţia unor asemenea filmuleţe", a declarat pentru Clujeanul.ro preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda.

Consilierul local PRM Eugen Pop susţine că manifestări de acest gen erau de aşteptat. "Nu e de comentat la aşa ceva. Era totuşi de aşteptat şi o să mai existe astfel de manifestări. Se bagă pe site-uri orice. Nu este prima dată când se întâmplă", a precizat Pop.

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Judeţeni ai UDMR Cluj, parlamentarul Mate Andras, a susţinut că organele de poliţie nu se pot sesiza în acest caz. "Este vorba despre libertatea de expresie şi întrucât You Tube nu este în România, deci nu se supune legii româneşti, poliţia sau procuratura nu pot face nimic în acest sens. Pe de altă parte, trebuie să menţionez că este o problemă falsă. Ungaria nu vrea Transilvania şi România nu dă Transilvania şi ambele state fac parte din NATO, aşa că discutăm degeaba", a precizat Andras.

Teoretic, poate fi infracţiune

"Nu am văzut filmuleţul, însă ne vom sesiza şi vom analiza despre ce este vorba. În funcţie de conţinutul filmului, fapta poate fi şi infracţiune, mai ales dacă sunt imagini care propagă violenţa", a declarat şeful Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, Ioan Herdea Rus.

Acesta a mai arătat că fapta este de competenţa parchetului. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Florin Mornăilă, a explicat că filmuleţul intră sub incidenţa legii. "Teoretic poate fi şi infracţiune, însă nu pot să vă spun exact. Vom analiza în ce măsură este vorba despre o contravenţie sau despre o infracţiune", a arătat Mornăilă.

Propagandă naţionalist-şovină

Codul Penal defineşte la art. 363 infracţiunea de "propagandă naţionalist-şovină": "Propaganda naţionalist-şovină, instigarea la ura de rasă sau naţionalitate, dacă fapta nu constituie infracţiunea prevăzută în art. 291, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă".

Fapta ar putea să se circumscrie şi infracţiunii de "Instigare publică şi apologia infracţiunilor", prevăzută la articolul 361aliniatul 1: "Fapta de a îndemna publicul prin viu grai, scris sau prin orice alte mijloace de a nu respecta legile ori de a săvârşi fapte ce constituie infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat".

Vezi aici cele trei dintre filmele anti-româneşti care au ajuns pe YouTube.
remus.florescu@clujeanul.ro

Niciun comentariu: