joi, februarie 07, 2008

Vom putea calatori in timp peste trei luni?

Calatoriile in timp ar putea deveni realitate in urmatoarele 3 luni de zile, au anuntat niste matematicieni rusi care spera ca un experiment ce va fi realizat in luna mai in tunelele de sub Geneva de catre un savant expert in energia atomica, ar putea deschide portile calatoriilor in timp, informeaza site-ul This is London.com.


Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) spera ca prin testele sale de fisiune nucleara sa poata recrea conditiile din prima clipa a exploziei primordiale ce a generat Universul.


Pentru Irina Arefeva si Igor Volovici, de la Institutul de matematica Steklov din Moscova, filmele SF ar putea deveni realitate, ei explicand ca energia rezultata din coliziunea unor particule la viteze apropiate de cea a luminii, ar putea deschide poarta calatoriilor in timp.


Conform cu Teoria Generala a Relativitatii formulata de Albert Einstein, orice masa mare de materie sau orice forma de energie are capacitatea de a distorsiona spatiul si timpul din jurul sau.


Daca energia sau masa de materie este suficient de mare, se crede ca timpul poate fi distorsionat intr-atat incat se prabuseste in sine, generand o asa-numita gaura de vierme care actioneaza ca un tunel intre prezent si viitor.


Totusi multi oameni de stiinta raman sceptici cu privire la pretentiile de calatorie in timp ale cercetatorilor rusi. Dr. Brian Cox, membru al CERN si unul dintre cei mai mari experti britanici in fizica particulelor a declarat ca afirmatiile facute de matematicienii rusi sunt ''nimic altceva decat un interesant scenariu SF''.


''Coliziunile dintre particule de radiatii cosmice in straturile superioare ale atmosferei Pamantului sunt cu mult mai puternice si elibereaza cu mult mai multa energie decat orice am putea noi realiza controlat. Aceste coliziuni au loc de 5 miliarde de ani si totusi nu am vazut deschizandu-se nicio gaura de vierme si nu au venit nici un fel de calatori in timp'', a declarat el.


"De altfel si Stephen Hawking a sugerat faptul ca orice viitoare teorie asupra gravitatiei cuantice va exclude probabil aceasta posibilitate a calatoriei in timp, unul dintre motive fiind acela ca Universul actioneaza intr-un mod armonios, iar ideea calatoriei in timp ar distruge aceasta armonie'', a mai adaugat el.


De asemenea, unul dintre argumentele scepticilor este ca, daca intr-adevar calatoria in timp ar fi posibila, am fi fost deja vizitati de oamenii din viitorul Pamantului.

from citynews.ro

Niciun comentariu: