vineri, februarie 08, 2008

Arme doar cu buletinul

Armele cu bile de cauciuc, care sunt periculoase, dar - potrivit legislaţiei româneşti - sunt neletale, se pot procura în baza unei simple notificări de la poliţie.

În celelalte state membre UE, acestea sunt considerate letale şi sunt supuse autorizării, după cum ne-a declarat Niculae Marinescu, şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IGPR. Poliţia Română încearcă, încă de anul trecut, să modifice Legea armelor, dar proiectul de modificare şi completare a acesteia se află încă la Ministerul de Interne.

La sfârşitul anului trecut, în România erau înregistraţi 42.535 deţinători de arme neletale, cu 8.268 mai mulţi decât cei înregistraţi în 2006. Aproximativ 14.150 dintre deţinători sunt din Bucureşti. O persoană poate avea însă mai multe arme neletale, pe care le poate achiziţiona în baza buletinului şi a unei notificări eliberate de poliţie.


Interzise în Uniunea Europeană


"Dacă pentru permisele eliberate pentru arme letale creşterea este de 13 la sută, numărul certificatelor de deţinător de arme neletale eliberate în 2007 a crescut cu 1.042 la sută faţă de anul precedent. Adică de la 1.272 de certificate eliberate în 2006, s-a ajuns, în 2007, la nu mai puţin de 14.522 de certificate eliberate. Anul trecut s-au înregistrat, la nivel naţional, 77 de cazuri în care s-au folosit fără drept arme cu bile de cauciuc şi cu aer comprimat, numărul acestora fiind aproape de două ori mai mare decât cel din 2006.


Cu toate acestea, România rămâne în continuare singurul stat din Uniunea Europeană care permite comercializarea armelor cu bile de cauciuc doar în baza unei notificări", a su­bliniat comisarul-şef, adăugând că, "în anumite condiţii, folosirea unei arme neletale poate conduce la decesul persoanei". O altă propunere este incriminarea ca infracţiune a uzului de armă neletală, care se poate pedepsi cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.


În prezent, cei care folosesc armele neletale în alte condiţii decât cele de legitimă apărare sau în poligon se pot alege doar cu amenzi cuprinse între 2 şi 5 milioane de lei vechi şi confiscarea armei.


Liber pentru interlopi


Până la aprobarea legii însă, armele neletale pot fi procurate de orice persoană majoră în baza actului de identitate şi a unei cereri de notificare. Poliţia eliberează, fără a cere alte informaţii, un document în baza căruia solicitantul îşi poate cumpăra arma neletală de la orice dealer din ţară. În România sunt aproximativ 140 de astfel de dealeri de arme.

Apoi, solicitantul se întoarce la poliţie cu arma şi i se eliberează certificatul de deţinător. Poliţia nu poate să facă un filtru al posesorilor de arme, astfel că deocamdată pot avea arme chiar şi cei mai periculoşi interlopi şi chiar persoane care nu sunt apte din punct de vedere psihic pentru a folosi armament. "Sunt cazuri în care oamenii se împuşcă la semafoare, ori pentru vreun loc de parcare. Sunt cazuri şi mai grave însă, când interlopii îşi reglează conturile cu pistoalele. Din acest motiv trebuie să restricţionăm achiziţionarea armelor neletale", a mai spus Marinescu.


Dacă noua lege ar fi aprobată, armele neletale vor putea fi achiziţionate doar de către persoane care nu au fost condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru infracţiuni comise cu intenţie, prevăzute de lege cu pedeapsa închisorii mai mare de doi ani. De asemenea, în posesia armelor ar putea intra şi persoanele care nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru care se prevede o pedeapsă mai mare de doi ani şi sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical.

Legea Strazii

29 ianuarie 2008, un avocat craiovean a fost ameninţat cu o un pistol cu gaze, în sediul Judecătoriei Craiova, de către un client de-al său, care îi ceruse restituirea onorariului.
În noaptea de 23 spre 24 ianuarie a.c. un taximetrist a fost bătut, împuşcat în gură şi apoi incendiat pe un câmp din Constanţa. Se pare că arma folosită de criminali a fost de fapt un pistol cu bile de cauciuc.
În septembrie 2007, zeci de persoane au fost reţinute în urma unui scandal declanşat în curtea Spitalului Judeţean Târgovişte. În urma percheziţiilor corporale ale scandalagiilor, poliţiştii au găsit mai multe pistoale cu gaze şi bile de cauciuc.
În noiembrie 2007, unul dintre clienţii unui club de noapte din Focşani a tras cu pistolul cu bile în maşina patronului pentru că dansatoarele nu i-au oferit serviciile pe care le plătise.
from adevarul.ro

Niciun comentariu: