vineri, iulie 13, 2007

Misterele Cernobîlului



Specii care nu mai fuseseră văzute de zeci de ani în zonă, precum elanul, au reapărut în rezervaţie

Când s-a produs explozia de la Cernobîl, toată lumea şi-a închipuit că zona va deveni un deşert nuclear. Oamenii au fost atunci evacuaţi de urgenţă, dar animalele şi păsările au fost însă lăsate în urmă. Multe au murit, altele s-au dezvoltat şi s-au înmulţit. Unele specii care nu mai fuseseră văzute de zeci de ani au reapărut. Şi vegetaţia revine la viaţă. Localnicii pun minunea pe seama rostopascăi, o plantă medicinală care creşte acum aici din belşug.

Cei care au intrat în zona de excludere spun că bizonii, caii sălbatici şi lupii sunt numai câteva dintre animalele care hoinăresc pe aici, iar pădurile s-au extins.

Pământul e acoperit de ciuperci şi fructe de pădure şi în râuri înoată peşti de dimensiuni mari. Fenomenul e greu de explicat, însă unii oameni de ştiinţă spun că el s-ar datora absenţei aproape totale a omului, chiar dacă radioactivitatea în zonă e în continuare mult peste limitele admise.

Un nou studiu referitor la impactul radiaţiilor asupra diferitelor specii, făcut de cercetătorii americani în colaborare cu cei francezi şi ruşi, arată că păsările cu pene colorate au suferit mai mult în urma contaminării după dezastrul nuclear de la Cernobîl. Păsările cu pene roşii, galbene şi portocalii, păsările care depuneau cele mai mari ouă şi cele care migrau cel mai departe au fost cele mai afectate de explozie, probabil pentru că au folosit mai mult din substanţele chimice naturale care formează un remediu împotriva radiaţiilor, susţin specialiştii. Supravieţuirea păsărilor mai "cenuşii" pare să fie determinată de antioxidanţi – chimicale naturale obţinute adesea prin diete care ajută în lupta cu efectele negative ale radicalilor fără oxigen generaţi de către ADN – care distrug radiaţiile, au explicat cercetătorii.
from adevarul

Niciun comentariu: