Pe piata locuintelor din Europa exista mai multe tendinte ce vizeaza casa viitorului, care se refera la materialele folosite, tehnologiile de reciclare sau multiplele posibilitati de reducere a costurilor de realizare, acestea constituindu-se in diferite concepte, extrem de profitabile pentru beneficiari.
Conceptul „flatpack“
Cererea mare de locuinte si costurile ridicate de pe piata au facut posibila aparitia, cu ceva timp in urma, a unui concept intitulat „flatpack“ (locuinte livrate la pachet). Compania suedeza IKEA, cunoscuta pentru mobila sa usor de asamblat si livrata la pachet, a transpus aceasta tehnica si in constructia de locuinte, in parteneriat cu grupul scandinav de constructii si dezvoltare imobiliara Skanka. In prezent, „boklok“-ul (cunoscut si drept casa IKEA) este vindut in Suedia, Norvegia, Finlanda sau Danemarca, iar de anul trecut si in Marea Britanie. Pretul unei astfel de locuinte este relativ mic, de circa 100.000 de euro, cu conditia ca terenul sa existe deja in proprietatea beneficiarului, iar racordurile la retelele de utilitati sa fie in proximitatea amplasamentului. Publicul tinta pentru aceste apartine tuturor categoriilor sociale, chiar si persoanelor singure, cu un venit relativ redus. In Suedia, un apartament „boklok“ cu doua camere costa sub 25.000 de euro.
Locuinte reciclabile
Un alt concept prezentat recent este cel al locuintelor reciclabile. Construite din materiale refolosibile, acestea consuma putina energie, au design bioclimatic si panouri solare, costul lor variind intre 12.000 si 60.000 de euro. Proiectul apartine arhitectului Luis de Garrido, care l-a intitulat R4 („Refolosire, Recuperare, Reciclare si Ratiune“), fiind realizat din materiale reciclabile si consumind un minimum de energie. Sistemul de iluminare este „low-cost“, iar peretii au fost construiti dintr-un amestec de ceramica si sticla, pentru a-i asigura casei un maximum de luminozitate. Toate aplicatiile din casa sint controlate de un sistem tehnic central, iar consumul lor de energie e practic zero, datorita designului bioclimatic, a panourilor solare si a sursei geotermale de energie.
sursa Monitorul de Cluj
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu