miercuri, iulie 23, 2008

Primele autobuze cu biocombustibil vor circula in Cluj si Alba


Patru autobuze vor circula, incepand de vineri, in Cluj si Alba, cu un combustibil creat pe baza de ulei de rapita, inlocuind, in premiera nationala, clasica motorina.

Proiectul a inceput in urma cu doi ani si vizeaza inlocuirea motorinei folosite de societatile care asigura transportul in comun, a declarat decanul Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Nicolae Burnete, cel care a realizat experimentele pe acest biocombustibil. "Vrem sa punem in circulatie autobuze care functioneaza fara motorina, doar cu combustibili proveniti din uleiuri vegetale. Este vorba despre metil-ester de rapita. Acum doi ani, am pus in circulatie autobuze care au functionat cu amestec de ulei vegetal si motorina", a declarat, luni, Burnete.

El a explicat ca printre avantajele acestui combustibil pe baza de ulei de rapita se numara reducerea poluarii cu peste 30%, dar nici aspectele economice sau sociale nu sunt de neglijat. "Acest combustibil este mai ieftin decat motorina. Consumul de biocombustibil, proportional cu motorina, este cu 2-3% mai mare, dar se justifica prin pretul de cost mai redus", a spus Nicolae Burnete.

Directorul RATUC, Liviu Neag, a explicat ca autobuzul pe care se va realiza experimentul este vechi de 15 ani si consuma 25 de litri de motorina la suta de kilometri. Neag a spus ca institutia pe care o conduce este interesata sa coopereze la asemenea experimente, cu atat mai mult cu cat a fost emisa o ordonanta de urgenta care prevede ca, pana in 2009, toate societatile de transport sa foloseasca surse cu grad redus de poluare drept combustibil pentru 2% din masinile din parcul auto.

sursa green-report.ro

si ratuc.ro

Niciun comentariu: