luni, noiembrie 26, 2007

America, cel mai rau imperiu


Arhiepiscopul britanic de Canterbury, Rowan Williams, a acuzat Statele Unite ca fac uz de putere pentru a-si atinge scopurile intr-o modalitate mult mai nefericita decat cea adoptata de Marea Britanie in perioada ei de glorie imperiala.

Rowan Williams sustine ca tentativa SUA de a interveni in strainatate pentru „a face curatenie” apeland la „actiuni violente” a condus la „ce e mai rau”, releva „The Sunday Times”.

Liderul anglican a criticat dur, intr-un interviu acordat unei reviste musulmane din Marea Britanie, modul in care este gestionat razboiul impotriva terorismului.

Arhiepiscopul de Canterbury a declarat ca, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, Statele Unite si-au pierdut standardul inalt de moralitate. Prelatul britanic a facut apel la autoritatile de la Washington sa lanseze un „program generos si inteligent de ajutorare, directionat catre societatile care au fost devastate” de razboi.

Arhiepiscopul a mers si mai departe, afirmand ca modalitatea de guvernare practicata de americani s-a degradat. „Avem o singura putere globala hegemonica. Nu acumuleaza teren, incearca sa acumuleze influenta si control. Asta nu functioneaza”, a afirmat Rowan Williams.

El a explicat ca nici macar Imperiul Britanic nu a facut apel la astfel de metode cand a guvernat India. „E altceva sa preiei controlul asupra unui teritoriu, dupa care sa investesti resurse si energie pentru a-l administra si a aduce situatia la normal”, a spus arhiepiscopul, facand astfel o comparatie cu invadarea Irakului de catre americani.
from evz

Niciun comentariu: