miercuri, septembrie 26, 2007

Aplauze si huiduieli pentru Ahmadinejad


Stupoare, revolta, replici sarcastice, aplauze si hohote de ras. Asa pot fi caracterizate, pe scurt, reactiile audientei la discursul pe care l-a rostit presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad luni, la New York, la Universitatea Columbia.

Intampinat cu huiduieli de catre manifestanti la sosirea sa pe teritoriul Statelor Unite, Ahmadinejad nu a avut parte de o introducere mai buna din partea rectorului Universitatii Columbia, Lee Bollinger, releva AFP. „Domnule presedinte, prezentati toate semnalmentele unui dictator meschin si crud”, a afirmat Bollinger, acuzandu-l, totodata, pe liderul de la Teheran de o represiune brutala la adresa intelectualilor si homosexualilor.

Insa liderul iranian nu s-a lasat intimidat si a urcat linistit la pupitru, spunand ca remarcile rectorului contin insulte si acuzatii false, pe care nu le considera necesare inaintea unui discurs. El a insistat asupra dreptului iranienilor de a-si continua programul nuclear civil, a declarat ca poporul sau nu crede in armele nucleare si a vorbit, zambind, despre civilizatia iraniana si viziunea sa despre lume. Apoi, a starnit huiduieli in randul studentilor cand a afirmat „nu avem homosexuali in Iran, asa cum sunt la voi in tara”.

Ahmadinejad a cules insa aplauze atunci cand a vorbit de situatia dificila prin care trec palestinienii. La acest subiect a ajuns dupa ce Lee Bolinger l-a atacat dur, amintindu-i ca, in 2005, a catalogat Holocaustul drept o legenda fabricata. Liderul de la Teheran i-a replicat ca nu poate emite valori de judecata despre existenta Holocaustului, intreband retoric, „presupunand ca a avut loc, ce legatura are cu palestinienii?”.

Presedintele iranian a afirmat ca Holocaustul a fost folosit abuziv ca o justificare pentru comportamentul israelienilor fata de palestinieni. Nu in ultimul rand, Ahmadinejad a mai sadit o samanta de controversa pentru cei care cred in retorica sa, afirmand ca trebuie facute mai multe cercetari pentru a se stabili daca atentatele de la 11 septembrie au fost comise intr-adevar de reteaua terorista al-Qaida.
from evz

Niciun comentariu: