joi, septembrie 27, 2007

Femeile, la mijlocul clasamentului de inteligenţă


Timp de secole s-a considerat că bărbaţii sunt mai inteligenţi în comparaţie cu reprezentantele sexului frumos, scrie "Daily Mail". Un studiu al unei echipe de cercetători britanici de la Universitatea din Edinburgh a venit să demonstreze că bărbaţii sunt, în realitate, într-o egală măsură atât inteligenţi, cât şi mai prostuţi.

Bărbaţii, în top, dar şi la coada lui

Atunci când oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de inteligenţă a peste 2.500 de fraţi şi de surori, aceştia au descoperit un număr disproporţionat de bărbaţi atât în primele locuri ale topului, cât şi pe ultimele. Astfel erau de două ori mai mulţi bărbaţi decât femei, în grupul celor in­te­ligenţi, dar şi pe ultimele locuri. De aici rezultă că bărbaţii se clasează în două grupe: cei inteligenţi şi cei modeşti intelectual, în timp ce femeile se plasează constant într-o clasă de mijloc.

Explicaţia stă în tendinţa bărbaţilor de a-şi asuma riscuri, obicei ce poate duce la succes sau la eşec. Pe de altă parte, femeile sunt mult mai stabile în activitatea de învăţare.

Subiecţilor li s-au testat abilităţile în rezolvarea problemelor matematice, cunoştinţele din domeniul ştiinţelor şi al englezei, precum şi abilităţile mecanice. Rezultatele au fost egale în cazul ambelor sexe. Prof. psiholog Timothy Bates, unul dintre coautorii studiului, a explicat că fenomenul şi-ar putea trage rădăcinile din aşteptările societăţii faţă de cele două sexe. Astfel, oamenii s-au aşteptat întotdeauna ca bărbaţii să fie cei întreprinzători, în timp ce femeilor li s-a atribuit rolul de a avea grijă de gospodărie.
from adevarul

Niciun comentariu: