joi, septembrie 27, 2007

Yoga împotriva durerilor de spate


Exerciţiile pot fi practicate atât acasă, cât şi la locul de muncă.

Stresul, oboseala cronică şi ritmul alert în care trăim îşi pun amprenta într-o egală măsură atât asupra spiritului, cât şi asupra corpului nostru. Yoga este o formă de relaxare, cu o tradiţie de peste 2.000 de ani, ce îşi are rădăcinile în practica japoneză de unire a corpului şi a spiritului pentru un mai bun control asupra propriului corp.

Realizate sub atenta îndrumare a unui instructor, poziţiile yoga sunt extrem de eficiente în creşterea flexibilităţii corpului şi în eliberarea blocajelor energetice resimţite la nivelul organismului. Pe lângă creşterea flexibilităţii, exerciţiile yoga de reglare a posturii contribuie şi la întărirea corpului, la scăderea în greutate şi la tratarea unor afecţiuni comune precum durerile de spate.

"Oamenii încep să practice yoga deoarece doresc să înveţe să-şi controleze propriul corp şi pentru că la sfârşitul unei şedinţe yoga au sentimentul de satisfacţie că au făcut ceva pentru ei înşişi. Beneficiile sunt pe termen lung, o respiraţie corectă oferindu-ne un tonus mental, în timp ce exerciţiile de exersare a posturii ne pun sângele în mişcare", ne-a explicat Gabriel Neacşu, instructor yoga, preşedintele Yoga Club din Bucureşti.

O şedinţă completă de yoga poate dura de la o oră la trei ore, în funcţie de nivelul cursanţilor. Aceasta cuprinde: exerciţii de stabilire a poziţiei corporale, în care se încearcă coordonarea respiraţiei cu postura (şase respiraţii într-o poziţie, după care poziţia se schimbă), exerciţii de respiraţie, fiecare tip de respiraţie corespunzând unui tip de personalitate, 20 de minute de relaxare în poziţia întins pe spate şi, nu în ultimul rând, exerciţii de concentrare a minţii prin repetarea unui cuvânt în gând.

"Yoga este practicată de oamenii activi, de la adolescenţi la oameni cu carieră. Prin aceste exerciţii ei reuşind să-şi rezolve diverse probleme psihice, fizice şi de atenţie", a afirmat Gabriel Neacşu.
Este indicat ca exerciţiile yoga să fie practicate şi în afara orelor în care cursanţii sunt supravegheaţi de un instructor. Ele pot fi făcute în fiecare dimineaţă în propria casă sau chiar la serviciu, ca formă de relaxare, atunci când tensiunea şi stresul ating cote maxime.

Înainte de a fi un mijloc terapeutic, yoga reprezintă cel mai puternic sistem de dezvoltare personală, o formă de disciplinare fizică şi mentală, de punere a corpului în echilibru
Gabriel Neacşu
instructor yoga

Exerciţii simple efectuate odată pe oră

La birou nu este nevoie să facem exerciţii complexe pentru a ne relaxa, simpla schimbare a poziţiei rigide din faţa calculatorului sau de la birou fiind de ajuns. "Este suficient ca o dată la o oră să ne ridicăm din faţa computerului, deoarece schimbarea poziţiei acţionează în mod pozitiv asupra stării de spirit, astfel intrând fiziologic într-o altă stare.

Putem să ridicăm timp de câteva secunde mâinile deasupra capului sau să ne schimbăm poziţia corpului pentru a ne detensiona. Mişcările trebuie să fie comode, yoga nefiind o practică în care să trebuiască să
se forţeze limitele", a adăugat instructorul yoga.Specialiştii yoga sugerează că modul cel mai
indicat de începere a zilei şi de întărire a tonusului este să facem exerciţii timp de câteva minute.

Astfel, se poate începe prin mişcări de încălzire a corpului prin rotaţia gâtului şi a umerilor, urmate de exerciţii simple în care se încearcă menţinerea unei poziţii timp de câteva minute, în funcţie de rezistenţa fiecăruia.

Yoga realizată în propria casă:

Stând în picioare, putem ridica mâinile deasupra capului, pentru a le menţine
în această poziţie cât mai mult timp, fără a forţa organismul.Stând în picioare, ne aplecăm în faţă, cu mâinile lăsate libere pe lângă cap. Aşezaţi în şezut, încercăm să atingem cu mâinile vârful degetelor de la picioare. Se încearcă menţinerea acestei poziţii cât mai mult posibil. Întinşi pe burtă, ne vom arcui spatele şi vom menţine
poziţia mai mult timp.
from adevarul

Niciun comentariu: