luni, iulie 02, 2007

Capitalismul dauneaza grav barbatilor


Starea de sanatate a barbatilor este afectata de capitalism, releva un studiu efectuat de Universitatea din Michigan (Statele Unite ale Americii) in mai multe foste tari socialiste, inclusiv in Romania.

Rezultatele acestuia arata ca mortalitatea in randul persoanelor de sex masculin este mai ridicata dupa destramarea Uniunii Sovietice, relateaza editia electronica a cotidianului „The Australian”. Degradarea conditiilor sociale, dificultatile cotidiene si instabilitatea economica sunt principalele cauze ale scaderii cu sase ani a sperantei de viata intre 1991 si 1994, in tarile studiate.

Ancheta sociala dezvaluie ca barbatii resimt mult mai acut efectele tranzitiei decat femeile. Nivelul la care barbatii au fost afectati de capitalism variaza in functie de caracteristicile procesului de tranzitie si de diferentele de venit inregistrate de la caz la caz.

Rata mortalitatii in urma crimelor si sinuciderilor s-a dublat in fostul spatiu comunist, variaza insa de la tara la tara. In Romania, Letonia si Albania, diferenta dintre rata mortalitatii inregistrata in randul barbatilor si cea din randul femeilor a crescut cu 14 pana la 30 de procente in primii cinci ani dupa caderea comunismului.
from evz

Niciun comentariu: