joi, iulie 05, 2007

Inca de mici stim sa mintim dar asta ne ajuta

Copiii mici nu sunt chiar asa de inocenti pana le urma , dezvaluie Daily Mail.

Bebelusii de numai 6 luni sunt capabili sa isi minta parintii plangand chiar daca nu ii doare sau streseaza nimic , arata noile cercetari.

In plus , de indata ce parintii au ajuns si le-au oferit imbratisarile si mangaierile cu care sunt obisnuiti si pe care bebelusii si le doresc cu ardoare , acestia fac tot ce le sta in putinta pentru a prelungi satisfactia , oferindu-le zambete false.

Aceste rezultate au condus la concluzia ca oamenii sunt “nascuti pentru a minti” si ca aceasta este o calitate unica a speciei umane.

Studiile din psihologia animala au anulat cu elan aceste rezultate. Experimentele din acest domeniu au aratat ca tinerii cimpanzei sunt cel putin la fel de capabili ca si bebelusii sa minta.

Acestia plang la randul lor atunci cand sunt lasati singuri. Dovada motivului care ii face sa planga este experimentul realizat de cercetatori. Astfel , s-a constat ca bebelusii de cimpanzeu scot zgomote atata timp cat “parintii” care pleaca se afla in aria in care sunetul se poate auzi. De indata ce s-au indepartat suficient , acestia se linistesc.

Dar este acesta un tip de minciuna? Cercetatorii au convenit ca desi deliberat , comportamentul lor ar putea fi mai degraba interpretat ca fiind singura modalitate pe care bebelusii o au la indemana pentru a obtine ceea ce isi doresc.

La urma urmei ii invatam pe copiii nostri ca nu este bine sa minta in timp ce noi , adultii , mintim in fiecare zi. Mintim pentru a nu face pe cineva sa sufere , mintim ascunzandu-ne dispozitia proasta ca sa nu provocam anxietate , sau sa nu fim sanctionati atunci cand nu credem ca e cazul.

In unele profesii-doctorii , asistentele , politicienii si diplomatii-arta de a minti este foarte necesara in sirul de aptitudini ca si mod de a reduce stresul pacientilor sau pentru a negocia cu delicatete.

Intr-adevar , ne nastem mincinosi , dar asta nu ne face oameni rai. Important e scopul final al minciunii-daca este un scop nobil sau dimpotriva , unul vanitos.

Niciun comentariu: