luni, iulie 02, 2007

Secretul de 60 de ani


Zeci de mii de oameni se indreapta in aceste zile spre Roswell, New Mexico, pentru a marca implinirea a 60 de ani de la unul dintre cele mai faimoase incidente extraterestre, respectiv presupusa prabusire a unui OZN.

Evenimentele petrecute in iulie 1947 si mai ales teoriile conspirationiste tesute pe marginea lor au transformat o localitate marunta, pierduta in pustietate, in „capitala mondiala” a extraterestrilor.

Festivalul Roswell are loc in perioada 5-8 iulie, desi data exacta cand ar fi avut loc prabusirea nu este cunoscuta cu precizie. Primul care ar fi dat de „epava OZN-ului” este un fermier local, care, dupa o noapte de furtuna, s-a dus sa vada ce fac oile sale, undeva cam la 100 de kilometri de Roswell.

Povestea a aparut in presa pe 8 iulie, cand comandamentul bazei militare aeriene din Roswell a dat publicitatii un comunicat in care se afirma, negru pe alb, ca in zona a fost recuperata o nava extraterestra.

O zi mai tarziu, armata a dat un nou comunicat in care se afirma ca a fost eroare, fiind vorba doar despre un balon meteorologic. Ufologii pasionati au fost scandalizati de ceea ce ei au considerat a fi o incercare de musamalizare a afacerii Roswell. Credinta in veridicitatea incidentului a fost intarita de marturia ofiterului de informatii care a condus atunci ancheta pe teren.

Maiorul Jesse Marcel a povestit despre piesele recuperate, afirmand ca erau dintr-un material foarte subtire, dar incredibil de rezistent, ce nu putea fi nici taiat, nici ars.

In 1994, aviatia americana a publicat un raport in care afirma ca, de fapt, era vorba despre un asa-numit proiect Mogul, ultrasecret in anii ‘40, ce implica folosirea de baloane pentru a purta echipamente de spionaj pentru a investiga testele nucleare sovietice.

Marturie de dincolo de moarte

In urma cu cateva zile, afacerea Roswell a cunoscut o noua si spectaculoasa intorsatura, dupa aparitia unei declaratii redactate pe patul de moarte de un ofiter implicat in evenimentele din 1947. Locotenentul Walter Haut a fost ofiterul de presa care a redactat comunicatele referitoare la incident, atat cel in care se recunostea prabusirea OZN-ului, cat si cele ulterioare.

Decedat anul trecut, Haut a lasat o marturie ce a fost deschisa, la indicatiile sale, abia acum. Haul spune ca, de fapt, el a vazut in 1947 atat OZN-ul, cat si cadavrele a doua fiinte micute, de circa 1,20 m, cu un cap disproportionat de mare. El povesteste si despre o intalnire la comandamentul bazei, in care s-au studiat resturi ale epavei, dar si despre masurile luate pentru a sterge orice urma a celor petrecute la Roswell.

AFACERE DE SUCCES

Bani picati din cer

Indiferent care ar fi adevarul, locuitorii din Roswell au tot interesul ca lumea sa creada in povestea cu OZN-ul. In localitate functioneaza un muzeu OZN, cu fotografii si documente din epoca respectiva, si, evident, numeroase buticuri cu suveniruri pentru turisti, tricouri, cani, brelocuri etc.

Chiar si banca locala are in vitrina un extraterestru de carton. De asemenea, pana in 2010, se preconizeaza construirea unui parc de distractii ce va fi dotat, intre altele, cu un montagne-russe ce va simula o rapire de catre extraterestri.
from evz

Niciun comentariu: