luni, iulie 02, 2007

Presedintele german, in tara familiei sale



Vizita oficiala a sefului de stat german Horst Kohler in Romania i-a dat, ieri, presedintelui Traian Basescu ocazia sa faca din nou lobby pentru intrarea Republicii Moldova in UE.

Seful statului si-a recuperat astfel tema parte-neriatului special al Romaniei cu Moldova la trei zile dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu „a defilat” la Chisinau cu acelasi subiect.

Basescu i-a adresat lui Kohler „rugamintea ca Germania sa analizeze posibilitatea” ca, in proiectul unei viitoare extinderi, „sa primim sustinerea ca Republica Moldova sa fie inclusa”. Horst Kohler si sotia sa, Eva Luise, se vor afla astazi la Sibiu, la invitatia primarului Klaus Johannis.

Radacini

Inainte de a deveni presedinte, Horst Kohler a condus Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Fondul Monetar International. Este cunoscut ca un aliat de incredere al fostului cancelar Helmuth Kohl si ca un economist cu experienta, unul dintre cei care au ajutat la unificarea monetara a Germaniei, dupa 1990. Kohler a fost ales in 2004, multumita sprijinului conservatorilor, dar a afirmat intotdeauna ca postul de presedinte, unul cu atributii foarte reduse in Germania, trebuie sa fie non-partizan.

Legaturile presedintelui Kohler cu Romania sunt vechi, chiar daca el s-a nascut in Polonia. Familia mamei sale, de origine austriaca, a trait in zona Brasovului, in vreme ce familia tatalui a trait in Basarabia, in perioada in care aceasta regiune era parte a Romaniei. Chiar presedintele german a precizat ca parintii sai vorbeau cursiv romaneste.
from evz

Niciun comentariu: