joi, iulie 05, 2007

Tinerii, predispuşi la infarct din cauza stilului de viaţă haotic


Cardiologii recomandă dieta mediteraneeană pentru prevenirea bolilor inimii

Bolile cardiovasculare nu mai sunt apanajul persoanelor în vârstă, avertizează cardiologii. Tot mai mulţi tineri, cu vârste puţin peste 20 de ani, ajung la spital cu infarct de miocard sau cu alte afecţiuni cardiace. Medicii susţin că fumatul, administrarea "după ureche" a anticoncepţionalelor, sedentarismul şi alimentaţia haotică, bogată în grăsimi, sunt câţiva factori care pun în pericol sănătatea inimii.

La Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti ajung, anual, peste 600 de persoane cu infarct, adică în jur de două cazuri pe zi. 10% din acestea au vârste sub 45 de ani, existând destule cazuri în care pacienţii au vârste puţin peste 20 de ani, spune prof. Mircea Cinteză, şeful clinicii. Motivul apariţiei infarctului la tineri, continuă prof. Cinteză, este lipsa de grijă faţă de propria persoană.

Mişcarea, principala formă de prevenţie

Bolile cardiovasculare nu ţin cont de vârstă
"Tinerii fumează, folosesc anticoncepţionale fără a consulta în prealabil un medic, au o dietă bazată pe carne roşie şi grăsimi şi sunt sedentari. Se pare că nu avem nici tradiţia şi poate nici locuri amenajate pentru a face sport", a explicat prof. Cinteză. Mişcarea muşchilor este unul dintre detoxifiantele cele mai importante ale organismului. Activitatea lor consumă nu numai glucoză şi calorii, ci şi produşii toxici care apar în urma unor procese din organism şi care, dacă nu sunt anihilate de muşchi, ajung să agreseze vasele de sânge. Astfel apar manifestările precoce de ateroscleroză şi cheagurile de sânge, care pot duce la infarct miocardic sau la accident vascular cerebral. După un infarct se poate trăi normal dacă se respectă anumite reguli: un tratament permanent, dietă adecvată şi mişcare moderată. Sunt interzise eforturile majore. Potrivit prof. Cinteză, sănătatea inimii poate fi păstrată cu ajutorul dietei mediteraneene, bazată pe fructe, legume şi ulei de măsline. La aceasta se adaugă, în funcţie de preferinţe, carnea de pui şi peştele.

Prof. Mircea Cinteză
Tinerii fumează, folosesc anticoncepţionale fără un consult medical şi au o viaţă sedentară
Prof. Mircea Cinteză,
cardiolog

- Infarctul de miocard apare atunci când transportul de sânge oxigenat către inimă este întrerupt din cauza unui cheag de sânge.

- Muşchiul cardiac are nevoie în permanenţă de cantităţi mari de oxigen. În lipsa acestuia, ţesuturile miocardului mor (infarct). De aceea, în termeni medicali, atacul de cord este cunoscut ca infarct miocardic.

- Atacul de cord se manifestă prin dureri resimţite în piept şi senzaţie de asfixie.
from adevarul

Niciun comentariu: