Preţul este în continuare un factor important în alegerea berii
Românii au băut anul trecut de două ori mai puţină bere/cap de locuitor decât cehii
Puţinii români sunt fideli unei singure mărci de bere, marea majoritate alegând produsul pe moment sau după preţ. Ursus Breweries, al doilea mare producător de bere din România, apreciază că 70% dintre consumatorii de bere români nu sunt loiali unei anumite mărci. Diferenţa de 30% este împărţită între cei loiali unei singure mărci şi cei care aleg berea mai ales în funcţie de preţ, după cum a precizat Mihai Bârsan, grup brand manager la Ursus Breweries, pentru revista Business Magazin. Raportat la nivel european, românii au băut în 2007, în medie, circa 89 de litri de bere/cap de locuitor, de două ori mai puţin decât cehii, cu un consum individual mediu de 160 de litri. În fruntea clasamentului sunt, după cehi, germanii, cu 116 litri/cap de locuitor, şi englezii, care beau în medie 92 de litri fiecare anual.Noutatea este ca un magnet
Nehotărârea consumatorilor români nu este valabilă numai în cazul berii, ci al majorităţii produselor de pe piaţă. Astfel, doar 2,5% dintre români aleg să cumpere un produs pentru că are eticheta unei mărci de renume, se arată într-un studiu al companiei de cercetare a pieţei Synovate, realizat la cererea Business Magazin. Cu alte cuvinte, dacă românul e atras ca un magnet de numele unei mărci, celebritatea acestei mărci nu-l va transforma în client fidel. Din acest punct de vedere, producătorii şi comercianţii consideră piaţa din România ca fiind una extrem de dificilă.
După cum se arată în studiu, români sunt fascinaţi de noutate, în dauna fidelităţii faţă de brand, ceea ce se reflectă şi în investiţiile din ce în ce mai mari pe care le fac producătorii de bere. Asociaţia „Berarii României”, care reprezintă 80% din piaţa de bere din România, a investit, anul trecut, 210 milioane de euro în facilităţile de producţie, investiţia totală pe această piaţă fiind de circa 250 milioane de euro.
Cea mai bine vândută bere în România este cea la PET, cu o cotă de piaţă de circa 45%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu