joi, martie 06, 2008

CEA MAI MARE BAZĂ MILITARĂ AMERICANĂ DIN EUROPA, SITUATĂ ÎN KOSOVO

Independenţa Kosovo, dictată de interesele SUA

Controversata independenţă a provinciei Kosovo încă suscită interesul opiniei publice internaţionale. Se vorbeşte despre istoria zonei, despre atrocităţile comise deopotrivă de sârbi şi albanezi, despre diferenţele etnice şi religioase. Ce nu ştiu mulţi este interesul major pe care îl manifestă Statele Unite în teritoriul independent al noului stat, recunoscut sau nu pe plan mondial. Aflată în Kosovo, Camp Bondsteel este cea mai mare bază militară americană construită după războiul din Vietnam şi principala bază a armatei SUA aflată sub comanda KFOR. Înconjurată de un zid de 2,5 metri înălţime, baza adăposteşte numeroase centre de cultură şi agrement speciale pentru militari, spitale şi biserici, dar şi centre de masaj cu angajate thailandeze.

Bondsteel se află lângă oraşul Urosevac, în estul provinciei Kosovo, şi este cartierul general al NATO pentru forţa multinaţională KFOR din est (Multinational Task Force East). Baza a fost numită după James L. Bondsteel, erou medaliat din războiul din Vietnam. Construită de Batalionul 94 Construcţii, împreună cu corporaţia „Kellog, Brown and Root” (care aparţine de Grupul Halliburton), baza este înconjurată de un zid exterior înalt de 2,5 metri şi are o suprafaţă de 360.000 de metri pătraţi. Preşedintele director general al Grupului Halliburton era, pe atunci, Dick Cheney, actualul vicepreşedinte al SUA.

BONDSTEEL - FOTOGRAFIE DIN AVION


Baza poate fi considerată un stat în stat. Aici s-au aflat iniţial 7.000 de soldaţi, însă, în prezent, au mai rămas doar 1.600. Ei beneficiază de numeroase facilităţi: televizoare, telefoane, bibliotecă, colecţii de DVD-uri şi CD-uri, jocuri video, computere cu conexiune la internet şi multe altele, toate comasate într-o clădire cu două etaje. Baza include şi unul dintre cele mai bune spitale din Kosovo, un cinematograf, trei săli de fitness, mese de biliard, două biserici, o staţie de pompieri, o secţie de poliţie militară, două frizerii, centre de masaj cu angajate thailandeze. Aici se poate mânca la fel ca într-un oraş obişnuit, la restaurante de tip fast food - Burger King, Taco Bell sau pizzeria Anthony’s. Totul pentru ca soldaţii să se simtă exact ca acasă.

BURGER KING ÎN BAZA BONDSTEEL


Există, de asemenea, magazine de haine, de pantofi şi de alimente, jocuri video, suveniruri, cofetării, săli de baschet şi volei, terenuri de tenis. Şoselele sunt impecabile, dar viteza maximă admisă este de 20 km/oră. Sunt bine supravegheate de patrule, care verifică minuţios cum se circulă şi dacă parcarea se face în loc permis. Cine încalcă regulile riscă o amendă de 20 de dolari. Există chiar şi un „Laura Bush Education Centre”, deservit de personal didactic universitar afiliat la Universitatea din Maryland şi Colegiul Central Texas, unde sunt oferite, gratuit, cursuri diverse – de limbă albaneză, sârbă sau germană, iniţiere PC etc. Certificatele de absolvire sunt, desigur, valabile în SUA. Cu alte cuvinte, Kosovo era, până acum, o adevărată colonie americană, dar pe teritoriul Serbiei. Acesta este şi motivul pentru care provincia trebuia desprinsă de Serbia.



Aşadar, de ce Kosovo?

Camp Bondsteel se află foarte aproape de oleoductul - vital pentru SUA - AMBO, care transportă petrol din Marea Caspică. Planurile de inginerie pentru construcţia bazei au fost demarate cu multe luni înainte ca prima bombă să fi căzut în Iugoslavia. Înaintea campaniei de bombardamente împotriva Iugoslaviei, în 1999, Washington Post arăta că, cu un Orient Mijlociu tot mai fragil, nevoia de baze militare în Balcani creşte, pentru ca SUA să îşi poată proteja resursele de petrol din Marea Caspică.”



Prin urmare, scopul principal pentru construirea Bondsteel este protejarea oleoductului AMBO, care va transporta petrol din Marea Caspică la Marea Neagră, în Bulgaria, apoi - prin Macedonia şi Albania - îl trimite prin portul albanez Vlora, de la Marea Adriatică spre SUA. Bazinul caspic are rezerve de petrol de circa 50 miliarde barili. În plus, din Kosovo, aviaţia americană poate interveni rapid în ţările bogate în petrol din Orientul Mijlociu şi de la Marea Caspică.

Bogăţii naturale. La ora actuală, Kosovo este un stat deosebit de sărac, însă deţine unele din cele mai bogate zăcăminte minerale pe plan mondial: cărbune, zinc, aur, argint, cadmiu, plumb şi cărbune. Directorul ansamblului minier, Novac Bjelic, susţine că, de fapt, „Bătălia în Kosovo se dă pentru mine, nimic altceva. Kosovo este un fel de Kuweit al Balcanilor!

Centru de detenţie. Pe de altă parte, Armata Statelor Unite a fost criticată pentru folosirea bazei şi ca centru de detenţie, în condiţii inumane pentru prizonieri. În noiembrie 2005, Alvaro Gil-Robles, trimisul Consiliului Europei pe probleme legate de drepturile omului, a descris baza ca fiind „o versiune la micro a celebrei Guantanamo”. În replică, armata SUA declară că nu au existat deţinuţi în bază.

SUA răspund

Întrebat de ce Washingtonul a „ocupat abuziv 400 de hectare pentru a construi baza Bondsteel”, Tom Casey, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, susţine că scopul acestei baze nu este decât de a sprijini misiunea NATO din Kosovo. „Acesta va fi scopul bazei până când va fi desfiinţată şi demolată, după ce forţele SUA şi ale NATO vor pleca din Kosovo”, a menţionat oficialul american.

Ce spune Rusia

Inamicii istorici ai SUA au propria versiune despre ce se întâmplă în Kosovo şi la Camp Bondsteel. Ambasadorul rus la NATO, Dimitri Rogozin, se întreabă: „Nu pot să înţeleg de ce nu se pune problema bascilor, de ce nu a Corsicei, a kurzilor, a republicilor caucaziene, a Irlandei de Nord... De ce Kosovo?” Rosiiskaya Gazeta, cotidian rus, arată că cea mai mare taină legată de Bondsteel o constituie o fabuloasă producţie despre ceva care se confectionează în interiorul bazei. Albanezii se arată cuprinşi de frică atunci când sunt rugaţi să relateze cu ce se ocupă acolo. Se pare că, pentru angajare, concursul este drastic. Miza nu este doar un salariu consistent, ci şi perspectiva de a primi viza pentru SUA după doar doi ani de muncă în bază, în condiţiile în care procedura de primire a green card se obţine după ani grei pe teritoriul american.

BONDSTEEL - PEISAJ DE IARNĂ


Ella Moroiu & Florin Tulbure, Antena3.ro

Niciun comentariu: