Spectrul pierderii potenţei îi determină pe reprezentanţii sexului masculin să recurgă adesea la fel şi fel de tratamente costisitoare pentru a-şi menţine intactă potenţa. Rezolvarea problemei este (în cazul în care nu există alte afecţiuni sau tratamente care să provoace această problemă) destul de simplă. Bărbaţii care practică sportul cu regularitate au mai puţine tulburări de erecţie spre deosebire de cei care duc o viaţă sedentară, indiferent de vârstă, se arată într-un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea Harvard, din Boston, şi publicat de revista „Annals of Internal Medicine".
Studiul a cuprins peste 30.000 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 53 şi 90 de ani şi a început în 1986. Bărbaţii incluşi în studiu au fost chestionaţi în legătură cu obiceiurile de viaţă, starea de sănătate, viaţa sexuală, consumul de medicamente, alcool sau tutun. Prima constatare a cercetătorilor a fost că aprope 33% din ei au avut tulburări de erecţie. Cea de a doua constatare a confirmat faptul că tulburările de erecţie se înmulţesc odată cu înaintarea în vârstă: astfel că la 50 de ani, impotenţa atinge 26% din bărbaţi, la 60 de ani, 40%, iar la 70 de ani, 61% din bărbaţi.
Semnalul unor boli grave
Studiile efectuate în România arată că peste 70% din bărbaţii care au probleme de erecţie suferă de boli asociate grave. Disfuncţia erectilă este asociată cu diverse boli într-o proporţie dublă faţă de bărbaţii care nu au probleme de erecţie.
Bărbaţii care suferă de tulburări de potenţă au reumatism (31% faţă de 13% din bărbaţii care afirmă că nu au probleme de erecţie), hipertensiune (19% faţă de 7%), boli cardiace (17% faţă de 6%), colesterol ridicat (12% faţă de 5%), boli urologice (10% faţă de 4%), depresie (8% faţă de 3%), probleme cu prostata (8% faţă de 2%), diabet (8% faţă de 1%). Aceste date confirmă rezultatele cercetărilor la nivel mondial, care arată că disfuncţia erectilă este frecvent un semnal că pacientul suferă şi de alte afecţiuni.
Cea de a treia constatare şi cea mai importantă a studiului american a demonstrat că bărbaţii care fac mişcare au mai puţine tulburări de erecţie faţă de cei sedentari. Cei care, spre exemplu, merg pe jos cel puţin trei ore pe săptămână au un risc cu 30% mai mic de a suferi de tulburări erectile faţă de cei care stau mai mult pe scaun, în faţa televizorului.
De asemenea, sportul întârzie cu aproape 10 ani apariţia primelor semne ale impotenţei. În schimb, tabagismul, consumul excesiv de alcool şi sedentarismul (mai mult de 20 de ore de stat în faţa calculatorului sau a televizorului pe săptămână) cresc riscul apariţiei impotenţei. Obezitatea şi creşterea indicelul masei corporale (IMC) peste 28,7 cresc cu 30% posibilitatea apariţiei impotenţei. Alţi factori de risc sunt diabetul, tratamentul îndelungat cu medicamente antidepresive sau cu betablocante (pentru inimă şi împotriva hipertensiunii arteriale).
Dr. Eric Rimm, unul dintre coautorii studiului, este de părere că tulburările de erecţie sunt strâns legate de sănătatea vaselor sangvine, iar recomandările generale care vizează sănătatea cardiovasculară sunt valabile şi în cazul tulburărilor de erecţie.
Alimentele virilităţii
Specialiştii în nutriţie oferă câteva sfaturi bărbaţilor care vor să-şi redobândească sau să-şi păstreze funcţia erectilă. Cele mai indicate alimente pentru stimularea şi menţinerea tonusului sexual sunt în special ouăle de găină (contraindicate însă bolnavilor care suferă de hipercolesterolemie). De asemenea, sunt recomandate icrele. Pe lângă ţelină – recunoscută pentru proprietăţile sale revitalizante –, erecţia poate fi stimulată şi de ghimbir, ardei iute (datorită bogăţiei de compuşi din complexul B), kiwi - foarte indicat pentru stimularea funcţiei sexuale masculine, alunele şi arahidele - acestea din urmă, datorită uleiurilor vegetale şi vitaminei E.
Viaminele şi preparatele revitalizante sunt utile mai ales în perioada iernii şi primăvara. În topul listei se află vitaminele B3, B5, B6, vitamina A, precum şi vitamina E. Menţinerea unui tonus sexual crescut poate fi obţinută şi cu ajutorul lăptişorului de matcă, a propolisului, polenului şi preparatelor pe bază de ginseng.
from adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu