sâmbătă, martie 08, 2008

GEORGE W. BUSH RECUNOAŞTE CĂ ECONOMIA SUA ESTE ÎN SCĂDERE

Preşedintele George W. Bush a recunoscut că economia americană „a încetinit”, după publicarea statisticilor care arată ca numărul locurilor de muncă s-a redus două luni la rând. Mai pesimişti decât preşedintele, analiştii economici vorbesc tot mai insistent de o recesiune, iar indicele bursei din New York a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni.
Numărul locurilor de muncă din Statele Unite a scăzut, luna trecută, cu 63.000, în timp ce experţii sperau să crească. Efectul este scăderea veniturilor şi deci a consumului, ceea ce poate fi catastrofal pentru economia americană. „Este clar că economia a încetinit”, a declarat preşedintele Bush, care rămâne, totuşi, încrezător în programul său de stimulare a creşterii.

Analiştii sunt de cu totul altă părere: „Pe raportul despre locurile de muncă scrie 'RECESIUNE' cu litere mari”, spunea un economist, în timp ce altul aprecia că „întrebarea nu e dacă vom intra în recesiune, ci cât timp va dura aceasta”. Aceeaşi reacţie au avut-o şi bursele: la New York, indicii au scăzut la cotele din septembrie 2006, iar euro a depăşit în premieră, pentru scurt timp, pragul de 1,54 dolari. Doar preţul petrolului a mai scăzut - deoarece o recesiune ar reduce cererea de carburant - dar s-a menţinut totuşi peste 105 dolari pe baril.

Antena 3

Niciun comentariu: