Chiar la Bruxelles, in calitatea sa de europarlamentar, Iuliu Winkler reia o tema favorita a UDMR. Este vorba de reimpartirea teritoriala a Romaniei. In cadrul unei reuniuni cu reprezentantii din capitala Belgiei ai Consiliilor Judetene, reprezentantul Romaniei in Parlamentul European a subliniat necesitatea imperioasa a reorganizarii regiunilor de dezvoltare prin infiintarea unui numar mai mare de regiuni, intre 14 si 16, fata de actualul numar de opt.
"Este nevoie de regiuni mai mici, care sa prezinte o mai buna coeziune economico-sociala, care sa urmeze structura regiunilor traditionale din Romania, care sa aiba personalitate juridica, competente administrative si sa fie conduse de consilii regionale alese. Asigurarea eficientei dorite in atragerea de fonduri de coeziune si fonduri structurale este posibila numai cu o conditie a reorganizarii regiunilor", a afirmat parlamentarul european.Mai mult, sustine Iuliu Winkler, " in Romania, Agentiile de Dezvoltare Regionala nu pot produce proiecte de anvergura, si aceasta deoarece organismele nu pot realiza politici coerente la nivel regional din cauza lipsei coeziunii intraregionale a actualelor structuri". Abila miscarea.
Se forteaza formarea de noi regiuni, 16 la numar, una dintre ele, intamplator sau nu, formata din judetele Mures, Harghita si Covasna, punand in fata asa-zisul interes national, si anume absorbtia fondurilor europene. De aici pana la mult dorita autonomie teritoriala ceruta cu insistenta de UDMR nu mai este decat un pas. Lucru recunoscut deschis de politicienii maghiari.
"Pe plan national, UDMR aspira pentru crearea cadrului legislativ al autonomiei culturale si teritoriale, respectiv infiintarea sistemului institutional necesar exercitarii dreptului la autodeterminare.
Consideram oportuna elaborarea si prezentarea in fata Parlamentului Romaniei a unui proiect de lege, care sa asigure un statut special acelor unitati administrative - indeosebi Tinutului Secuiesc - unde comunitatile nationale maghiare se afla in majoritate", se sustine in documentele programatice ale UDMR.
Cum mai afirmam, extrem de grav este faptul ca acest plan de reimpartire teritoriala a Romaniei este deja pus in practica de ministrii Uniunii, folosind abuziv inclusiv fondurile europene. A se vedea, de pilda, alocarile de fonduri europene de anul trecut.
"Este de importanta fundamentala ca regiunile ce vor fi create sa dispuna de sisteme institutionale autonome si eficiente, precum si de identitate proprie", declara in luna octombrie Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, ministrul care gestioneaza Programele Operationale Regionale fiind, prin lege, presedintele Comitetului de Monitorizare a acestor Programe.
Nu cred ca folosirea fondurilor europene in scopuri de partid si atribuirea lor pe criterii etnice sunt practici europene. Pe langa banii europeni, si statistica a devenit o unealta politica.
Citeste articolul integral in
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu